Rectorul UMF Iaşi va primi titlul de „Ordre des Palmes Académiques” din partea ambasadorului Franţei în România

miercuri, 22 martie 2023, 02:50
1 MIN
 Rectorul UMF Iaşi va primi titlul de „Ordre des Palmes Académiques” din partea ambasadorului Franţei în România

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, va fi distins, joi, 23 martie, cu „Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofiţer. Distincţia va fi înmânată de Excelenţa Sa, Laurence Auer, ambasador al Republicii Franceze în România, în semn de recunoaştere a efortului depus pentru consolidarea cooperării universitare, ştiinţifice şi culturale între Franţa şi România.

Ceremonia de decernare va avea loc joi, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iaşi.

„Sunt extrem de onorat şi recunoscător. Sunt foarte fericit să împărtăşesc acest moment special cu toţi colegii mei, alături de care am lucrat şi voi lucra în continuare pentru a face din universitatea noastră un loc al excelenţei în educaţia medicală. Împreună am atins multe obiective importante, iar această distincţie nu este doar o realizare personală, ci o recunoaştere a contribuţiei noastre colective”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, „Les Palmes Académiques” este cel mai vechi ordin onorific civil din Franţa. A fost creat de către Napoleon Bonaparte în 1808, cu denumirea de Ofiţer al Academiei, şi a fost reinstituit pe 4 octombrie 1955, de către Edgar Faure (preşedintele Consiliului de Miniştri francez între 23 februarie 1955 – 24 ianuarie 1956), cu denumirea „Ordre des Palmes Académiques”.

Acest titlu este acordat de Republica Franceză tuturor celor care au adus o contribuţie remarcabilă în domeniul educaţiei. De asemenea, este acordat persoanelor din afara Franţei care, prin munca lor, contribuie în mod deosebit la promovarea limbii şi culturii franceze în lume. Distincţia are trei grade: cavaler, ofiţer şi comandor (cel mai înalt grad).

Comentarii