anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Rectorul UMF, la ZdI TV: „Nu poţi opera un bolnav dacă ai învăţat anatomia online”

GALERIE
zdi tv
 • zdi tv
- +

De Ziua Mondială a Sănătăţii, ieri, 7 aprilie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof.dr. Viorel Scripcariu, a fost prezent în studioul ZdITV pentru a discuta despre cum arată sistemul medical românesc şi învăţământul superior medical după doi ani de pandemie. Dincolo de toate nuanţele şi interpretările care pot fi aduse unui subiect, rectorul este ferm atunci când discută despre posibilitatea ca învăţământul la UMF Iaşi să se desfăşoare în sistem hibrid sau online: este imposibil. „Învăţământul medical se desfăşoară la patul bolnavului, nu online. Eu cred că învăţământul superior trebuie să se desfăşoare faţă în faţă, iar pentru învăţământul medical pot să vă spun cu certitudine că nu va fi online. Nu ai cum să înveţi medicina să te prezinţi în faţa unui bolnav doar dacă ai învăţat de pe un calculator sau dacă ai urmat cursuri online, cu siguranţă nu. Pentru că profesia de medic este una eminamente practică, trebuie să rezolvi nişte probleme, nu poţi să operezi un bolnav dacă ai învăţat anatomia sau tehnici chirurgicale de pe atlase sau din cursuri online”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu.

 

Pacienţii se întorc în valuri către spitale

Pandemia a afectat fundamental felul în care arată sistemul medical în ultimii doi ani, dar şi imaginea medicului în societate. Văzuţi ca eroi la începutul pandemiei SARS-CoV-2, s-a ajuns şi în situaţia nefericită în care unele persoane i-au numit asasini pe medici, strigându-le asta din curtea spitalului. Rectorul crede că imaginea medicilor era un pic şifonată şi înainte de pandemie, iar urcuşurile şi coborâşurile din ultimii doi ani nu au modificat cu mult starea de dinainte de martie 2020. „A fost o perioadă foarte grea, aceşti ultimi doi ani, imaginea medicilor a fost la început susţinută, aplaudată, mai ales pentru «sectoarele fierbinţi» - spitalele COVID, cele suport, pentru acele sectoare care erau în foc continuu precum Bolile Infecţioase sau secţiile ATI”, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu. Acesta a mai specificat că, în momentul de faţă, sistemul medical are o situaţie de recul după ridicarea restricţiilor, prin faptul că bolile cronice sau alte patologii care ar fi avut nevoie de sprijin medical nu au avut acces în spital tocmai pentru propria protecţie. Iar finanţarea unităţilor medicale va avea de suferit: vin mai mulţi pacienţi, unele tratamente s-au scumpit, au apărut medicamente inovative, iar finanţarea a rămas încă la nivelul anului 2019. „Pacienţii nu se vor mai teme să vină la spital, deja au venit. Pandemia nu a dispărut momentan, dar este în scădere, iar pacienţii vor alege calea de urmat ştiind că au probleme presante de sănătate care trebuie rezolvate. După ridicarea stării de alertă, sunt foarte mulţi pacienţi care accesează serviciile medicale”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu.

„Dacă eşti trimis ca medic pe front, nu poţi să refuzi”

Rectorul mai punctează şi faptul că profesia de medic reprezintă unele sacrificii, iar acest lucru a încercat să le spună inclusiv studenţilor. Nu se poate, spune prof.dr. Viorel Scripcariu, ca studenţii să intre în spitale nevaccinaţi COVID-19 în contextul în care pacienţii cronici erau obligaţi să se testeze uneori chiar dacă erau şi vaccinaţi. Acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul unui conflict armat. „Trebuie să conştientizăm că, odată ce am ales să mergem pe acest drum, să facem această meserie, nu se pune problema să ne prevalăm de anumite situaţii ca să facem ceva ce nu ne-ar onora meseria. Dacă, de exemplu - Doamne fereşte! - suntem în situaţia unui conflict armat, nu poţi să refuzi, ca medic, când eşti trimis pe front, la spitalele de prima linie. Sunt unele lucruri în această meserie la care trebuie să te supui şi trebuie să te sacrifici”, a mai specificat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Mandatul al treilea? „Vedem în 2024”

Rectorul spune că în perioada următoare Ministerul Educaţiei trebuie să se gândească la modificări legislative astfel încât universităţile care au posibilitatea să genereze fonduri suplimentare să se poată autofinanţa pe unele linii şi să nu aibă fondurile blocate în solduri. Proiecte de cercetare în zona Iaşului pot fi multe, crede prof.dr. Viorel Scripcariu, inclusiv în domeniul fabricării vaccinurilor. „Mi-e greu să mă pronunţ în această problemă, dar cred că potenţial există, mai ales că avem un reper al industriei farmaceutice din România - firma Antibiotice - care este foarte performantă şi de aici ar putea fi un punct de plecare. Cred că avem cercetători care ar putea să pună bazele uni instituţii producătoare şi de vaccinuri. Şi, da, cred că ar fi necesară”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu. La doi ani de zile de la începerea celui de-al doilea mandat, rectorul nu exclude o candidatură şi pentru mandatul numărul trei, dacă legea o va permite în 2024. „Nu ştiu să vă spun în acest moment, nu aş vrea să par că nu sunt stăpân pe ce îmi doresc sau ce fac: sunt o serie de proiecte aflate în derulare, dacă legislaţia va permite, voi vedea; am pornit proiecte pe care sincer vreau să le continui. Dacă nu, le va continua cine va veni după mine”, a conchis prof.dr. Viorel Scripcariu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.