Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Rectorul UMF, la ZdI TV: „Nu poţi opera un bolnav dacă ai învăţat anatomia online”

GALERIE
zdi tv
  • zdi tv
- +

De Ziua Mondială a Sănătăţii, ieri, 7 aprilie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof.dr. Viorel Scripcariu, a fost prezent în studioul ZdITV pentru a discuta despre cum arată sistemul medical românesc şi învăţământul superior medical după doi ani de pandemie. Dincolo de toate nuanţele şi interpretările care pot fi aduse unui subiect, rectorul este ferm atunci când discută despre posibilitatea ca învăţământul la UMF Iaşi să se desfăşoare în sistem hibrid sau online: este imposibil. „Învăţământul medical se desfăşoară la patul bolnavului, nu online. Eu cred că învăţământul superior trebuie să se desfăşoare faţă în faţă, iar pentru învăţământul medical pot să vă spun cu certitudine că nu va fi online. Nu ai cum să înveţi medicina să te prezinţi în faţa unui bolnav doar dacă ai învăţat de pe un calculator sau dacă ai urmat cursuri online, cu siguranţă nu. Pentru că profesia de medic este una eminamente practică, trebuie să rezolvi nişte probleme, nu poţi să operezi un bolnav dacă ai învăţat anatomia sau tehnici chirurgicale de pe atlase sau din cursuri online”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu.

 

Pacienţii se întorc în valuri către spitale

Pandemia a afectat fundamental felul în care arată sistemul medical în ultimii doi ani, dar şi imaginea medicului în societate. Văzuţi ca eroi la începutul pandemiei SARS-CoV-2, s-a ajuns şi în situaţia nefericită în care unele persoane i-au numit asasini pe medici, strigându-le asta din curtea spitalului. Rectorul crede că imaginea medicilor era un pic şifonată şi înainte de pandemie, iar urcuşurile şi coborâşurile din ultimii doi ani nu au modificat cu mult starea de dinainte de martie 2020. „A fost o perioadă foarte grea, aceşti ultimi doi ani, imaginea medicilor a fost la început susţinută, aplaudată, mai ales pentru «sectoarele fierbinţi» - spitalele COVID, cele suport, pentru acele sectoare care erau în foc continuu precum Bolile Infecţioase sau secţiile ATI”, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu. Acesta a mai specificat că, în momentul de faţă, sistemul medical are o situaţie de recul după ridicarea restricţiilor, prin faptul că bolile cronice sau alte patologii care ar fi avut nevoie de sprijin medical nu au avut acces în spital tocmai pentru propria protecţie. Iar finanţarea unităţilor medicale va avea de suferit: vin mai mulţi pacienţi, unele tratamente s-au scumpit, au apărut medicamente inovative, iar finanţarea a rămas încă la nivelul anului 2019. „Pacienţii nu se vor mai teme să vină la spital, deja au venit. Pandemia nu a dispărut momentan, dar este în scădere, iar pacienţii vor alege calea de urmat ştiind că au probleme presante de sănătate care trebuie rezolvate. După ridicarea stării de alertă, sunt foarte mulţi pacienţi care accesează serviciile medicale”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu.

„Dacă eşti trimis ca medic pe front, nu poţi să refuzi”

Rectorul mai punctează şi faptul că profesia de medic reprezintă unele sacrificii, iar acest lucru a încercat să le spună inclusiv studenţilor. Nu se poate, spune prof.dr. Viorel Scripcariu, ca studenţii să intre în spitale nevaccinaţi COVID-19 în contextul în care pacienţii cronici erau obligaţi să se testeze uneori chiar dacă erau şi vaccinaţi. Acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul unui conflict armat. „Trebuie să conştientizăm că, odată ce am ales să mergem pe acest drum, să facem această meserie, nu se pune problema să ne prevalăm de anumite situaţii ca să facem ceva ce nu ne-ar onora meseria. Dacă, de exemplu - Doamne fereşte! - suntem în situaţia unui conflict armat, nu poţi să refuzi, ca medic, când eşti trimis pe front, la spitalele de prima linie. Sunt unele lucruri în această meserie la care trebuie să te supui şi trebuie să te sacrifici”, a mai specificat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Mandatul al treilea? „Vedem în 2024”

Rectorul spune că în perioada următoare Ministerul Educaţiei trebuie să se gândească la modificări legislative astfel încât universităţile care au posibilitatea să genereze fonduri suplimentare să se poată autofinanţa pe unele linii şi să nu aibă fondurile blocate în solduri. Proiecte de cercetare în zona Iaşului pot fi multe, crede prof.dr. Viorel Scripcariu, inclusiv în domeniul fabricării vaccinurilor. „Mi-e greu să mă pronunţ în această problemă, dar cred că potenţial există, mai ales că avem un reper al industriei farmaceutice din România - firma Antibiotice - care este foarte performantă şi de aici ar putea fi un punct de plecare. Cred că avem cercetători care ar putea să pună bazele uni instituţii producătoare şi de vaccinuri. Şi, da, cred că ar fi necesară”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu. La doi ani de zile de la începerea celui de-al doilea mandat, rectorul nu exclude o candidatură şi pentru mandatul numărul trei, dacă legea o va permite în 2024. „Nu ştiu să vă spun în acest moment, nu aş vrea să par că nu sunt stăpân pe ce îmi doresc sau ce fac: sunt o serie de proiecte aflate în derulare, dacă legislaţia va permite, voi vedea; am pornit proiecte pe care sincer vreau să le continui. Dacă nu, le va continua cine va veni după mine”, a conchis prof.dr. Viorel Scripcariu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri