De Business

Punem punctul pe știi

România, campioană la scumpiri, de nouă luni. Suntem cei mai ”tari” la inflație și scumpiri în UE

luni, 21 octombrie 2019, 07:27
2 MIN
 România, campioană la scumpiri, de nouă luni. Suntem cei mai ”tari” la inflație și scumpiri în UE

În timp ce partidele politice sunt ancorate în campanie electorală și se chinuie să numească un nou guvern în fruntea țării, România ”se laudă” cu un record de inflație și scumpiri.

Conform unui studiu publicat în urmă cu câteva zile de Eurostat (Oficiul European de Statistică), țara noastră a încheiat luna septembrie cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Valoarea banilor a scăzut foarte mult în țara noastră, iar ca să-ți faci o opinie proprie pe marginea acestui subiect este suficient să te uiți la factura de utilități.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (3,5%), Slovacia (3%) şi Ungaria (2,9%), iar cele mai scăzute în Cipru (minus 0,5%), Portugalia (minus 0,3%), Grecia, Spania şi Italia (toate cu 0,2%).

În timp ce România are o arată a inflației record de nouă luni, în continuă creștere, infația anuală a scăzut în 20 de state membre UE. A rămas neschimbată în cinci și a urcat în doar două țări. S-ar putea să fie probleme și în Marea Britanie, dar acele informații nu sunt disponibile.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în luna septembrie de 0,8%, în scădere faţă de 1% în luna august, şi de 1,2% în Uniunea Europeană, în scădere faţă de 1,4% luna anterioară. Aceste valori confirmă faptul că inflația din zona euro este din ce în ce mai departe de pronosticurile Băncii Centrale Europene (BCE). Oficialii băncii sperau la o creștere a prețurilor mai mică, în jurul pragului de 2%. Din păcate, inflația a fost în jurul valorii de 2,1% în zona euro, respectiv 2,2% în UE.

Inflația în zona euro a fost influențată semnificativ de tarifele la servicii, 0,66 puncte procentuale. Aceasta a fost urmată de prețurile la alimente, alcool și țigări cu 0,29%. Excepând România, prețul la energie în zona euro s-a bucurat de inflație negativă, minus 0,18 puncte. Ca referință, inflaţia este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană, deoarece facilitează elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Comentarii