anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Schimbare importantă: reprezentantul Colegiului Medicilor primeşte drept de vot în Consiliul de Administraţie al unui spital

GALERIE
Liviu_Oprea
 • Liviu_Oprea
- +

O modificare legislativă important are potenţialul de a schimba raportul de forţă în Consiliile de Administraţie ale unităţilor medicale din România. Ministerul Sănătăţii a decis ca reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, care se află obligatoriu în Consiliile de Administraţie ale spitalelor, să aibă şi drept de vot. Până acum, aceştia erau doar observatori, invitaţi permanenţi la şedinţele administrative din cea mai importantă structură decizională dintr-un unitate medicală. Mai nou, aceştia vor putea vota, iar votul lor poate atârna greu atunci când se decid potenţiale achiziţii, modificări ale regulamentelor de funcţionare, ale organigramei, dar şi cu privire la evaluarea managerului.

Poate nu va schimba fundamental felul în care funcţionează CA-ul unui spital, spun medicii cu care am discutat, dar un vot negativ la o evaluare managerială din partea reprezentantului Colegiului Medicilor ar putea atrage atenţia tuturor cu privire la faptul că, la nivelul colectivului, managerul mai are probleme de rezolvat.

Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iaşi, dr. Liviu Oprea (FOTO), a spus pentru „Ziarul de Iaşi” că vede în această decizie o dorinţă ca rolul personalului medical să fie mai important în sistemul sanitar.

Cine face parte dintr-un Consiliu de Administraţie al unui spital

„Ce face reprezentantul Colegiului Medicilor în Consiliul de Administraţie: conform legii, două lucruri. Este obligat să supravegheze libertatea profesională a doctorilor faţă de angajator şi ca practica medicală să nu fie impietată de actele administrative. Înainte exista doar poziţia de observator, dar acum dimensiunea se schimbă. Devine membru cu drepturi depline şi va vota toate actele administrative, inclusiv chestiunile legate de buget şi tot ce se hotărăşte în Consiliul de Administraţie”, a declarat dr. Liviu Oprea.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iaşi, a mai explicat că, deşi rolul membrilor în CA se schimbă, interesele majore vor rămâne aceleaşi. Acesta a precizat că, din păcate, medicii nu sunt peste tot atât de independenţi pe cât ar putea, conform prevederilor legii. „Vom supraveghea practica medicală, să fie respectate normele deontologice, acesta este şi rolul Colegiului Medicilor în general”, a mai spus dr. Liviu Oprea.

Legea care include un membru cu drepturi depline al Colegiului Medicilor în Consiliile de Administraţie detaliază structura completă a CA-ului unui spital. Spre exemplu, din structura respectivă a unui spital deţinut de autoritatea publică locală mai fac parte, pe lângă reprezentantul Colegiului Medicilor: doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai DSP-urilor, trei reprezentanţi numiţi de consiliul judeţean sau consiliul local, dintre care unul să fie economist, un reprezentant numit de primar sau preşedintele consiliului judeţean, după caz, un reprezentant al UMF-ului, dacă e vorba de spitale clinice, şi un reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, dar care are statut de invitat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.