Secretele schimbării rectorului de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Fapte și ipoteze

sâmbătă, 23 martie 2024, 09:40
1 MIN
 Secretele schimbării rectorului de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Fapte și ipoteze

În cadrul emisiunii „20 de minute”, la ZDI TV, redactorul-șef al publicației, Toni Hrițac, alături de reporterul Cătălin Hopulele au realizat o scurtă analiză a evenimentelor premergătoare alegerilor noului rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în persoana prof.dr. Liviu Maha. Încercând să explicăm cum s-a desfășurat una dintre cele mai încinse campanii electorale din istoria învățământului superior ieșean.

Am analizat și momentul demisiei președintelui Biroului Electoral Central, cu 12 ore înainte de startului turului al II-lea, care era la un pas să ducă la amânarea alegerilor, despre care „Ziarul de Iași” a scris în exclusivitate. Un punct important al dezbaterii a vizat climatul electoral dinaintea alegerilor pentru noul rector și din timpul campaniei electorale: cât de mult a cântărit în votul anti-Toader perioada în care acesta a fost ministru al Justiției și cât de mult a contat atitudinea pe care a avut-o acesta în comunitate și relația cu celelalte universități ieșene.

„Ziarul de Iași” înaintează și o ipoteză: aceste alegeri au fost unele dintre puținele din Iașul academic, dar și politic, de după 1989, care au fost câștigate cu o campanie care nu a fost neapărat „anti”. Deși a capitalizat voturile „anti-Toader”, în discursul său, inclusiv în analizele publicate în „Ziarul de Iași”, profesorul Liviu Maha a punctat doar planurile sale și promisiunile concrete pentru universitate, fără a cădea într-un discurs radical de schimbare a fostului ministrul al Justiției.

Comentarii