Starea de alertă le-a priit şefilor din Casa Pătrată. Indemnizaţii mari la Prefectură
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Starea de alertă le-a priit şefilor din Casa Pătrată. Indemnizaţii mari la Prefectură

GALERIE
prefectura
  • prefectura
- +

Deşi cu o activitate restrânsă la maximum, a fost nevoie şi de un al doilea subprefect. Apropo: l-aţi văzut? Chiar dacă nu îl ştiţi, ia peste 10.000 de lei pe lună. Şeful lui, prefectul, ia peste 13.000 lei.

Perioada pandemiei a restrâns şi reaşezat activităţile proprii din Instituţia Prefectului. Cu toate acestea, prefectul este ajutat acum de doi subprefecţi, deşi în ultimii ani au existat perioade în care treaba a mers şi fără aceştia. Totuşi, pentru că alianţa PNL-USR-PLUS-UDMR pare să fi avut mai multe datorii de plătit, aparatul prefecturilor a fost îngrăşat, fără să se vadă vreun avantaj pentru cetăţeni. Asta, deşi indemnizaţiile lunare ale celor trei, cu tot cu norma de hrană şi alte sporuri, trec binişor de 10 mii de lei net.

Prefectul Marian Grigoraş stă cel mai bine dintre membrii conducerii numite a Prefecturii ieşene: 163.596 de lei încasaţi anul trecut, adică circa 13.600 lei lunar. Contribuţia soţiei la venitul familiei a fost ceva mai mare de 72 de mii de lei. Prefectul conduce un autoturism Honda din 2017 şi deţine, ca unic proprietar sau împreună cu soţia, două apartamente şi o casă de locuit aflată în construcţie. Totuşi, suprafaţa însumată a celor trei imobile (164 mp) este mai mică decât casa unde locuieşte doamna subprefect.

Viaţă de subprefect

Adina Gîrjan menţionează în declaraţia de avere un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 216 mp şi o curte de 625 mp, achiziţionate în anul 2018 împreună cu soţul printr-un credit imobiliar de peste 450 de mii de lei. Veniturile anuale declarate ale familiei trec binişor de 200 de mii de lei: 130 de mii, ea, de la Instituţia Prefectului, 90 de mii, soţul, ca şef serviciu marketing, respectiv director economic la cele două firme unde este angajat.

Celălalt subprefect în funcţie, Ştefan Tanasă, a declarat că anul trecut a primit 23 de mii de lei de la USR, ca manager de proiect, şi încă o mie, în calitate de consilier judeţean. La venirea în Instituţia Prefectului, Tanasă a menţionat economii de 17.500 de euro – pe care le-a făcut în doar patru luni. Banii au apărut între lunile noiembrie (intrarea în CJ) şi martie (plecarea la Prefectură). Subprefectul nu ne-a răspuns la telefon când l-am sunat ca să aflăm de unde provin banii, dar şi ca să ne spună ce va face ca proaspăt ales preşedinte al USR PLUS Iaşi, formaţiune care reclamă peste tot transparenţa decizională. Singurul bun imobil declarat este o jumătate de hectar de teren extravilan cumpărat în 2018.

7.500 de lei pentru şeful Cancelariei. De ce a renunţat ultimul director

Nicoleta Rusu, secretarul general al Prefecturii, deţine pe din două cu o altă persoană un teren intravilan de 1.250 mp, un apartament de 50 mp şi conduce un Volkswagen Golf din 2007. Anul trecut, pe atunci consilier, a avut un venit total net de 87 de mii de lei.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a câştigat în tot anul trecut 60 de mii de lei, cât a luat un consilier personal al prefectului în nouă luni. De remarcat că Lucian Jugrin, venit la Prefectură în aprilie 2020, stă mai bine din punct de vedere imobiliar decât şefii săi: două terenuri intravilane, două spaţii comerciale şi o casă de locuit, două autoturisme, bijuterii, potrivit declaraţiei sale de avere.

Directorul Cancelariei de la Prefectură ia 7.500 de lei net pe lună. Suma o aflăm din declaraţia ultimului ocupant al funcţiei, care a renunţat la ea pentru o leafă cu 50 la sută mai mare, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Marius Dangă a fost directorul Cancelariei timp de un an, până în octombrie trecut.

Unde apar veniturile secretizate

Între angajaţii Instituţiei Prefectului o regăsim pe soţia directorului Poliţiei Locale. Ofiţer specialist, Doina Zanfirescu nu îşi declară venitul, dar îl menţionează pe al soţului. Astfel, Liviu Zanfirescu a încasat anul trecut 114.623 de lei din salariu şi 128.460 de lei pensia MAI. La acestea se adaugă încă 24 de mii de lei, norma de hrană, voucherul de vacanţă şi indemnizaţia ATOP.

De altfel, din 2018, tot personalul militar din cadrul Instituţiei Prefectului îşi „ascunde” veniturile, în baza unei ajustări a Legii salarizării. Astfel, inspectorul principal de poliţie Ştefan Grecu, succesorul lui Vasile Zacornea la şefia Serviciului de înmatriculări şi permise auto, a declarat doar un teren intravilan de 1000 mp achiziţionat anul trecut. Şi colega sa de la Paşapoarte, Nicoleta Nistor, menţionează un teren şi două case de locuit, dar şi datorii la bancă de 92 de mii de lei.

De remarcat că, deşi modificarea din Parlament secretizează veniturile proprii, declaraţiile de avere ale soţilor/ soţiilor de cadre le menţionează în clar pe cele ale partenerilor de viaţă.

VEDEȚI AICI ȘI: Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.