anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Starea de alertă le-a priit şefilor din Casa Pătrată. Indemnizaţii mari la Prefectură

GALERIE
prefectura
 • prefectura
- +

Deşi cu o activitate restrânsă la maximum, a fost nevoie şi de un al doilea subprefect. Apropo: l-aţi văzut? Chiar dacă nu îl ştiţi, ia peste 10.000 de lei pe lună. Şeful lui, prefectul, ia peste 13.000 lei.

Perioada pandemiei a restrâns şi reaşezat activităţile proprii din Instituţia Prefectului. Cu toate acestea, prefectul este ajutat acum de doi subprefecţi, deşi în ultimii ani au existat perioade în care treaba a mers şi fără aceştia. Totuşi, pentru că alianţa PNL-USR-PLUS-UDMR pare să fi avut mai multe datorii de plătit, aparatul prefecturilor a fost îngrăşat, fără să se vadă vreun avantaj pentru cetăţeni. Asta, deşi indemnizaţiile lunare ale celor trei, cu tot cu norma de hrană şi alte sporuri, trec binişor de 10 mii de lei net.

Prefectul Marian Grigoraş stă cel mai bine dintre membrii conducerii numite a Prefecturii ieşene: 163.596 de lei încasaţi anul trecut, adică circa 13.600 lei lunar. Contribuţia soţiei la venitul familiei a fost ceva mai mare de 72 de mii de lei. Prefectul conduce un autoturism Honda din 2017 şi deţine, ca unic proprietar sau împreună cu soţia, două apartamente şi o casă de locuit aflată în construcţie. Totuşi, suprafaţa însumată a celor trei imobile (164 mp) este mai mică decât casa unde locuieşte doamna subprefect.

Viaţă de subprefect

Adina Gîrjan menţionează în declaraţia de avere un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 216 mp şi o curte de 625 mp, achiziţionate în anul 2018 împreună cu soţul printr-un credit imobiliar de peste 450 de mii de lei. Veniturile anuale declarate ale familiei trec binişor de 200 de mii de lei: 130 de mii, ea, de la Instituţia Prefectului, 90 de mii, soţul, ca şef serviciu marketing, respectiv director economic la cele două firme unde este angajat.

Celălalt subprefect în funcţie, Ştefan Tanasă, a declarat că anul trecut a primit 23 de mii de lei de la USR, ca manager de proiect, şi încă o mie, în calitate de consilier judeţean. La venirea în Instituţia Prefectului, Tanasă a menţionat economii de 17.500 de euro – pe care le-a făcut în doar patru luni. Banii au apărut între lunile noiembrie (intrarea în CJ) şi martie (plecarea la Prefectură). Subprefectul nu ne-a răspuns la telefon când l-am sunat ca să aflăm de unde provin banii, dar şi ca să ne spună ce va face ca proaspăt ales preşedinte al USR PLUS Iaşi, formaţiune care reclamă peste tot transparenţa decizională. Singurul bun imobil declarat este o jumătate de hectar de teren extravilan cumpărat în 2018.

7.500 de lei pentru şeful Cancelariei. De ce a renunţat ultimul director

Nicoleta Rusu, secretarul general al Prefecturii, deţine pe din două cu o altă persoană un teren intravilan de 1.250 mp, un apartament de 50 mp şi conduce un Volkswagen Golf din 2007. Anul trecut, pe atunci consilier, a avut un venit total net de 87 de mii de lei.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a câştigat în tot anul trecut 60 de mii de lei, cât a luat un consilier personal al prefectului în nouă luni. De remarcat că Lucian Jugrin, venit la Prefectură în aprilie 2020, stă mai bine din punct de vedere imobiliar decât şefii săi: două terenuri intravilane, două spaţii comerciale şi o casă de locuit, două autoturisme, bijuterii, potrivit declaraţiei sale de avere.

Directorul Cancelariei de la Prefectură ia 7.500 de lei net pe lună. Suma o aflăm din declaraţia ultimului ocupant al funcţiei, care a renunţat la ea pentru o leafă cu 50 la sută mai mare, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Marius Dangă a fost directorul Cancelariei timp de un an, până în octombrie trecut.

Unde apar veniturile secretizate

Între angajaţii Instituţiei Prefectului o regăsim pe soţia directorului Poliţiei Locale. Ofiţer specialist, Doina Zanfirescu nu îşi declară venitul, dar îl menţionează pe al soţului. Astfel, Liviu Zanfirescu a încasat anul trecut 114.623 de lei din salariu şi 128.460 de lei pensia MAI. La acestea se adaugă încă 24 de mii de lei, norma de hrană, voucherul de vacanţă şi indemnizaţia ATOP.

De altfel, din 2018, tot personalul militar din cadrul Instituţiei Prefectului îşi „ascunde” veniturile, în baza unei ajustări a Legii salarizării. Astfel, inspectorul principal de poliţie Ştefan Grecu, succesorul lui Vasile Zacornea la şefia Serviciului de înmatriculări şi permise auto, a declarat doar un teren intravilan de 1000 mp achiziţionat anul trecut. Şi colega sa de la Paşapoarte, Nicoleta Nistor, menţionează un teren şi două case de locuit, dar şi datorii la bancă de 92 de mii de lei.

De remarcat că, deşi modificarea din Parlament secretizează veniturile proprii, declaraţiile de avere ale soţilor/ soţiilor de cadre le menţionează în clar pe cele ale partenerilor de viaţă.

VEDEȚI AICI ȘI: Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.