Starea de alertă le-a priit şefilor din Casa Pătrată. Indemnizaţii mari la Prefectură

miercuri, 30 iunie 2021, 02:02
4 MIN
 Starea de alertă le-a priit şefilor din Casa Pătrată. Indemnizaţii mari la Prefectură

Deşi cu o activitate restrânsă la maximum, a fost nevoie şi de un al doilea subprefect. Apropo: l-aţi văzut? Chiar dacă nu îl ştiţi, ia peste 10.000 de lei pe lună. Şeful lui, prefectul, ia peste 13.000 lei.

Perioada pandemiei a restrâns şi reaşezat activităţile proprii din Instituţia Prefectului. Cu toate acestea, prefectul este ajutat acum de doi subprefecţi, deşi în ultimii ani au existat perioade în care treaba a mers şi fără aceştia. Totuşi, pentru că alianţa PNL-USR-PLUS-UDMR pare să fi avut mai multe datorii de plătit, aparatul prefecturilor a fost îngrăşat, fără să se vadă vreun avantaj pentru cetăţeni. Asta, deşi indemnizaţiile lunare ale celor trei, cu tot cu norma de hrană şi alte sporuri, trec binişor de 10 mii de lei net.

Prefectul Marian Grigoraş stă cel mai bine dintre membrii conducerii numite a Prefecturii ieşene: 163.596 de lei încasaţi anul trecut, adică circa 13.600 lei lunar. Contribuţia soţiei la venitul familiei a fost ceva mai mare de 72 de mii de lei. Prefectul conduce un autoturism Honda din 2017 şi deţine, ca unic proprietar sau împreună cu soţia, două apartamente şi o casă de locuit aflată în construcţie. Totuşi, suprafaţa însumată a celor trei imobile (164 mp) este mai mică decât casa unde locuieşte doamna subprefect.

Viaţă de subprefect

Adina Gîrjan menţionează în declaraţia de avere un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 216 mp şi o curte de 625 mp, achiziţionate în anul 2018 împreună cu soţul printr-un credit imobiliar de peste 450 de mii de lei. Veniturile anuale declarate ale familiei trec binişor de 200 de mii de lei: 130 de mii, ea, de la Instituţia Prefectului, 90 de mii, soţul, ca şef serviciu marketing, respectiv director economic la cele două firme unde este angajat.

Celălalt subprefect în funcţie, Ştefan Tanasă, a declarat că anul trecut a primit 23 de mii de lei de la USR, ca manager de proiect, şi încă o mie, în calitate de consilier judeţean. La venirea în Instituţia Prefectului, Tanasă a menţionat economii de 17.500 de euro – pe care le-a făcut în doar patru luni. Banii au apărut între lunile noiembrie (intrarea în CJ) şi martie (plecarea la Prefectură). Subprefectul nu ne-a răspuns la telefon când l-am sunat ca să aflăm de unde provin banii, dar şi ca să ne spună ce va face ca proaspăt ales preşedinte al USR PLUS Iaşi, formaţiune care reclamă peste tot transparenţa decizională. Singurul bun imobil declarat este o jumătate de hectar de teren extravilan cumpărat în 2018.

7.500 de lei pentru şeful Cancelariei. De ce a renunţat ultimul director

Nicoleta Rusu, secretarul general al Prefecturii, deţine pe din două cu o altă persoană un teren intravilan de 1.250 mp, un apartament de 50 mp şi conduce un Volkswagen Golf din 2007. Anul trecut, pe atunci consilier, a avut un venit total net de 87 de mii de lei.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a câştigat în tot anul trecut 60 de mii de lei, cât a luat un consilier personal al prefectului în nouă luni. De remarcat că Lucian Jugrin, venit la Prefectură în aprilie 2020, stă mai bine din punct de vedere imobiliar decât şefii săi: două terenuri intravilane, două spaţii comerciale şi o casă de locuit, două autoturisme, bijuterii, potrivit declaraţiei sale de avere.

Directorul Cancelariei de la Prefectură ia 7.500 de lei net pe lună. Suma o aflăm din declaraţia ultimului ocupant al funcţiei, care a renunţat la ea pentru o leafă cu 50 la sută mai mare, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Marius Dangă a fost directorul Cancelariei timp de un an, până în octombrie trecut.

Unde apar veniturile secretizate

Între angajaţii Instituţiei Prefectului o regăsim pe soţia directorului Poliţiei Locale. Ofiţer specialist, Doina Zanfirescu nu îşi declară venitul, dar îl menţionează pe al soţului. Astfel, Liviu Zanfirescu a încasat anul trecut 114.623 de lei din salariu şi 128.460 de lei pensia MAI. La acestea se adaugă încă 24 de mii de lei, norma de hrană, voucherul de vacanţă şi indemnizaţia ATOP.

De altfel, din 2018, tot personalul militar din cadrul Instituţiei Prefectului îşi „ascunde” veniturile, în baza unei ajustări a Legii salarizării. Astfel, inspectorul principal de poliţie Ştefan Grecu, succesorul lui Vasile Zacornea la şefia Serviciului de înmatriculări şi permise auto, a declarat doar un teren intravilan de 1000 mp achiziţionat anul trecut. Şi colega sa de la Paşapoarte, Nicoleta Nistor, menţionează un teren şi două case de locuit, dar şi datorii la bancă de 92 de mii de lei.

De remarcat că, deşi modificarea din Parlament secretizează veniturile proprii, declaraţiile de avere ale soţilor/ soţiilor de cadre le menţionează în clar pe cele ale partenerilor de viaţă.

VEDEȚI AICI ȘI: Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

Comentarii