Suntem centrul focarului. Un sfert dintre morţii de gripă din România au decedat la Iaşi

joi, 22 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Suntem centrul focarului. Un sfert dintre morţii de gripă din România au decedat la Iaşi

Zece morţi dintre cei 45 înregistraţi în România în sezonul gripal sunt de la Iaşi. E o statistică temporară care îngrijorează când monitorizezi efectele gripei AH1N1, mai ales că sezonul îmbolnăvirilor nu s-a încheiat. Deşi Iaşul are doar 5% din populaţia ţării, aproape un sfert din cazurile mortale sunt înregistrate la Iaşi. Ultimul deces la un pacient diagnosticat cu gripă s-a înregistrat în cursul serii de marţi. 

Victima, o femeie în vârstă de 35 de ani, nevaccinată, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde a fost internată în stare gravă. Pacienta a fost internată în unitatea medicală cu diagnostic de gripă şi i s-au recoltat probe care au fost trimise la Bucureşti. Până la ora scrierii acestei ştiri, laboratorul nu a trimis încă la Iaşi rezultatele analizelor recoltate de la femeie. „Pacienta tânără, sub 40 de ani, a venit la spital cu febră şi cu insuficienţă respiratorie acută. A primit ventilaţie mecanică, tratament, dar nu s-a putut face nimic. Din păcate, în cursul zilei de ieri, bolnava a murit. Am trimis probele recoltate la Bucureşti, dar nu avem încă o confirmare pentru ce tulpină este. Pacienta a fost diagnosticată cu gripă, după tabloul clinic credem că este vorba despre gripă AH1N1. Acest tip se manifestă aşa sever“, a subliniat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Pacienţii din Iaşi diagnosticaţi cu gripă care şi-au pierdut viaţa au murit la Spitalul de Boli Infecţioase, la Institutul Regional de Oncologie şi la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Virusul gripal AH1N1 se transmite la om şi conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie rară. Simptomele la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea eventuale alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree. Boala se transmite prin contact direct sau indirect. Astfel, virusul se poate lua de la o persoană bolnavă care tuşeşte fără să-şi protejeze gura, dar şi prin simpla strângere de mână sau pupatul pe obraz al unui bolnav. De asemenea, virusul AH1N1 se transmite prin aerosoli şi prin atingerea unor suprafeţe contaminate. Nu însă şi prin apa de băut sau cea de la piscină şi nici prin mâncare. 

 

Comentarii