Suveica imobiliară de 12 milioane de euro: Trei arestări bombă la Iaşi aseară târziu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Suveica imobiliară de 12 milioane de euro: Trei arestări bombă la Iaşi aseară târziu

GALERIE
Zamosteanu
 • Zamosteanu
- +

Cristin Zămosteanu a ajuns în ultimul deceniu unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Iaşi. El este asociat la opt firme, însă multe dintre afaceri le derulează prin intermediul sau cu ajutorul unor apropiaţi. Cea mai importantă dintre ele este M Chim, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 32 de milioane de lei. Aseară, Zămosteanu a fost arestat, alături de alţi doi angajaţi.  

 

Acuzat oficial de anchetatori că şi-ar fi construit imperiul financiar, în ultimii opt ani, prin acte de evaziune fiscală, Cristin Zămosteanu a fost arestat într-un momentul în care afacerile sale îi mergeau ca pe roate. Opt firme deţine omul de afaceri specializat în imobiliare, cea mai importantă dintre acestea – dar şi cea mai veche, fiind M Chim. E firma prin care Zămosteanu derulează cumpărări şi vânzări de bunuri imobiliare şi care anul trecut a derulat o cifră de afaceri de 32,2 milioane de lei.

Cifrele declarate la Finanţe de contabilii firmei M Chim arată dimensiunea imperiului imobiliar al lui Zămosteanu. Potrivit acestor date, firma deţine active imobilizate, în principal imobiliare, de nu mai puţin de 177 de milioane de lei. M Chim are 20 de angajaţi. MCM Boutique Resort, firmă prin intermediul căreia Zămosteanu controlează singurul hotel de 5 stele din Iaşi – Pleiada, a derulat în 2019 o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei, potrivit datelor fiscale.

O altă firmă importantă a lui Zămosteanu este Oxygen Sport, unde lucrează 47 de persoane. Firma a declarat pentru 2018, ultimul bilanţ disponibil, o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei. Firma prin intermediul căreia Zămosteanu construieşte este MCM Rezidential. 88 de persoane lucrează la ea şi, conform ultimului bilanţ – din 2018, a derulat o cifră de afaceri de peste 2,6 milioane de lei. Zămosteanu mai este acţionar la Provast SRL, Salina Iasi SRL, Sevrom SRL şi Trustul de Presă 24 de ore SRL.

Lista de infracţiuni imputată

Cristin Zamosteanu a fost dus de autorităţi în faţa instanţei ieri, şedinţa de judecată începând în jurul orei 15.00. Alături de el au mai fost prezentaţi în faţa instanţei directoarea economică a firmelor sale, Aura Pârvu, fost inspector la Fisc, dar şi un angajat, Ovidiu Creţu. În faţa judecătoarei Daniela Cuzic, toţi trei au dat declaraţii şi şi-au susţinut nevinovăţia, ne-au precizat surse judiciare. Decizia – arest pentru 30 de zile pentru toţi – a venit aseară, la 21.25.

Cristin Zămosteanu este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Acuzaţiile DIICOT

Milionarul este acuzat că ar fi păcălit statul începând cu anul 2012. “Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, a precizat DIICOT Iaşi.

Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă după care transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, câştiga rambursare de TVA pentru achiziţia propriilor apartamente şi pentru revânzare.

Procurorii consideră că au fost alcătuite două paliere infracţionale. Un palier era al persoanelor care achiziţionau terenuri, care obţineau autorizaţii de construire sau care mediau tranzacţiile. Un al doilea palier era alcătuit din Zămosteanu şi angajaţi ai acestuia – asociaţi de firme, administratori, contabili - care perfectau actele tranzacţiilor simulate. Banii obţinuţi astfel erau împrumutaţi propriei firme de Zămosteanu. Ulterior, sumele imense erau introduse în circuitul civil prin alte achiziţii de terenuri, imobile sau autoturisme de lux. Anchetatorii au estimat prejudiciul la 12 milioane de euro. Dosarul este instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu şi, pe lângă acuzaţiile economice imputate lui Zămosteanu ar viza şi alte tipuri de infracţiuni, comise de dezvoltatori imobiliari. Personaje precum George Istrati, Cristinel Bolobiţă sau Doru Plugaru ar fi vizate de această investigaţie, în care acuzaţii sunt şi de dare de mită, luare de mită sau trafic de influenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X