„Thermele lui Chirica” din Moara de Vânt. Aquapark pe 3,5 ha, cu ape termale și tematică tropicală: proiect lansat în plină campanie

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 „Thermele lui Chirica” din Moara de Vânt. Aquapark pe 3,5 ha, cu ape termale și tematică tropicală: proiect lansat în plină campanie

Un proiect pentru construirea unui Aqua Park este lansat la Iași în plină campanie electorală. În acest sens, Primăria a încheiat un contract cu o firmă din Oradea care are termen 6 luni să predea un studiu de fezabilitate. Documentația va costa aproape 300.000 lei.

Potrivit temei de proiectare, Aqua Park-ul este propus pentru zona Moara de Vânt. Municipalitatea pune la bătaie un teren liber de construcții cu o suprafață de până la 35.000 mp. „O investiție unică de acest gen care va contribui la îmbunătățirea aspectului estetic și arhitectural al mediului urban”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Principalele beneficii ale proiectului sunt, conform Primăriei: crearea de locuri muncă, turism și venituri economice, recreere și divertisment, promovarea unui stil de viață sănătos și beneficii sociale. La nivel de structură, municipalitatea vrea un Aqua Park cu două zone de agrement (interior și exterior), una pentru servicii și diverse facilități, alături de o zonă administrativă.

Ce va cuprinde fiecare zonă

În tema de proiectare este detaliată fiecare zonă. Astfel, cea de agrement interior ar urma să cuprindă: piscine cu tobogane și atracții acvatice, diverse alte tipuri de piscine (adâncime variabilă, tematică tropicală, dedicată activităților sportive sau joacă acvatică pentru copii), saune, jacuzzi-uri și piscine cu apă termală, zone de masaj și tratamente SPA și alte zone de relaxare.

Piscinele de diverse tipuri sunt propuse și pentru zona de agrement exterior, alături de plaje, spații de joacă pentru copii, terenuri de sport și zone de relxare. „Această zonă este elementul central al unui Aqua Park și trebuie să fie proiectat și construit în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și să ofere o varietate de experiențe, distracție și relaxare pentru vizitatori”, se arată în nota conceptuală întocmită de Primărie.

În zona pentru servicii și facilități sunt prevăzute parcări (supra- sau subterane), stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, casă de bilete, vestiare, dușuri și grupuri administrative. Nu în ultimul rând, zona administrativă va cuprinde birouri, spații anexe, spații tehnice și utilaje tehnologice necesare piscinelor.

„În proiectarea și construcția parcului se va acorda o atenție deosebită eficienței energetice și durabilității. Utilizarea tehnologiilor și materialelor durabile și ecologice va reduce impactul asupra mediului și costurile de operare pe termen lung”, se mai precizează în documentație.

Între 10.000 și 35.000 mp

Suprafața de teren alocată de Primăriei pentru construirea unui aqua park este cuprinsă între 10.000 și 35.000 mp. Firma Poliart din Oradea va încasa 268.000 lei pentru a realiza documente precum: studiu de amplasament, studiu de fezabilitate, studii de teren (topografic, geotehnic, hidrogeologic etc.), documentații pentru obținerea avizelor necesare și soluția tehnică privind branșamentele la rețelele tehnico-edilitare pentru asigurarea capacităților necesare derulării activității de agrement.

Comentarii