Toți ochii pe Costel Alexe. Iohannis cere suspendarea sa. Șeful CJ este de negăsit

miercuri, 13 ianuarie 2021, 03:02
3 MIN
 Toți ochii pe Costel Alexe. Iohannis cere suspendarea sa. Șeful CJ este de negăsit

 „Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci eu m-aş aştepta cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine până când se clarifică această situaţie”, a spus şeful statului pe fondul lipsei oricărei reacţii a partidului. Șeful organizaţiei ieşene a partidului s-a ferit ieri să-i răspundă preşedintelui

 

Preşedintele Klaus Iohannis a tranşat aseară cazul Costel Alexe, aşa cum nimeni din PNL nu a avut curaj să o facă. În câteva cuvinte, şeful statului a spus mai mult decât a făcut-o mesajul de săptămâna trecută al lui Romeo Vatră. Dacă acel mesaj a băgat PNL Iaşi în şedinţă chiar a doua zi, rămâne de văzut ce efect vor avea acum cuvintele lui Iohannis.

Vezi aici cine a primit 120 de ani puscarie 

„Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc demult şi să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că persoane urmărite penal – sau cum am spus la vremea respectivă, penali – nu au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni, însă, dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu m-aş aştepta cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine până când se clarifică această situaţie”, a fost răspunsul preşedintelui la prima întrebare care i-a fost adresată în conferinţa de presă.

Cu o seară înainte, pe B1TV, Ludovic Orban, preşedintele PNL, încerca să evite răspunsurile la o întrebare similară, dacă partidul va retrage sprijinul politic liderului organizaţiei de la Iaşi. Deşi, când a fost el însuşi cercetat de DNA, Orban s-a retras din funcţiile deţinute în partid şi în Camera Deputaţilor, precum şi din cursa electorală pentru Primăria Capitalei (2016), în cazul liderului liberal ieşean, el a spus că „aşteptăm să vedem ce calitate are domnul Alexe în acest caz”.

Amintim că preşedintele PNL Iaşi este urmărit penal într-un dosar de luare de mită şi instigare la delapidare, infracţiuni de care procurorii anticorupţie îl suspectează în urma livrării a 22 de tone de tablă de gard şi ţeavă rectangulară de la combinatul siderurgic din Galaţi direct în curtea asociaţiei soţiei sale. Alexe nu a făcut declaraţii publice pe acest subiect, dar în faţa colegilor de partid a spus că este vorba de un contract de sponsorizare a asociaţiei conduse de soţia sa.

Ludovic Orban a mai spus în intervenţia televizată că nu i se poate impune demisia din calitatea de preşedinte al CJ. De altfel, potrivit prevederilor Codului administrativ, o eventuală retragere a sprijinului politic nu poate să ducă la pierderea preşedinţiei CJ. În schimb, partidul poate să îi ia funcţiile politice deţinute în PNL, între care se numără şi şefia organizaţiei de la Iaşi.

Presat de opoziţia din Consiliul Judeţean, Costel Alexe a spus câteva cuvinte la şedinţa online de alaltăieri despre situaţia în care se află. „În momentul de faţă, eu sunt cel care trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia”, a afirmat el. „Să citiţi mai puţin presa, că s-ar putea să fiţi mai informat”, i-a recomandat Alexe consilierului care i-a cerut explicaţii.

Alaltăseară însă, Ludovic Orban afirma în intervenţia TV menţionată că „avem nevoie de presă, ca să ne arate unde greşim”.

La scurt timp după declaraţiile preşedintelui, o primă reacţie de la PNL a venit din partea Ralucăi Turcan, prim-vicepreşedintele partidului responsabil cu comunicarea. „O să vedem ce se va întâmpla. Nici eu nu pot să fac rabat de la aceste criterii de integritate. Trebuie să laşi justiţia să-şi facă treaba. Mă aştept ca dl. Alexe să ia el o decizie”, a spus Raluca Turcan la Digi24, referindu-se la demisia de la conducerea CJ Iaşi.

Costel Alexe nu ne-a răspuns ieri apelurilor telefonice şi nici mesajului în care îi solicitam un punct de vedere în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis.

Comentarii