TUIAȘI recuperează faima de altă dată?Tinerii, tot mai interesați să ajungă ingineri

miercuri, 10 iunie 2020, 02:00
4 MIN
 TUIAȘI recuperează faima de altă dată?Tinerii, tot mai interesați să ajungă ingineri

Politehnica ieşeană a anunţat ieri noile cifre de şcolarizare pentru viitorul an universitar, puse la dispoziţie la admiterea din vară. Rectorul instituţiei spune că interesul pentru inginerie a crescut cu 70% la Iaşi 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) are disponibile anul acesta 6.000 de locuri pentru cele trei cicluri de studiu, licenţă, masterat şi doctorat, dintre care 75% diintre acestea sunt locuri bugetate, numărul acestora din urmă fiind identic cu cel de anul trecut. Astfel, la studiilor de licenţă i-au fost alocate 2.350 locuri bugetate pentru candidaţii din Romania şi 330 locuri bugetate pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 900 de locuri cu taxă. Totodată, la studiile de master candidaţii din România vor putea concura pentru cele 1.600 de locuri bugetate, iar pentru românii de pretutindeni 140 de locuri bugetate. Vor fi scoase la concurs şi 500 de locuri cu taxă pentru studiile de masterat la toate cele 11 facultăţi ale Politehnicii. Pentru studiile de doctorat, inginerii vor putea concura pentru 120 de locuri bugetate, adresate candidaţilor români, fiind puse la dispoziţie şi cinci locuri pentru românii de pretutindeni. Totodată, vor fi scoase la concurs şi 30 de locuri cu taxă pentru studiile doctorale.

Interesul pentru inginerie a crescut cu 70%

Rectorul TUIASI, prof.dr.ing. Dan Caşcaval (foto) spune că interesul pentru studii de inginerie a crescut anul trecut, comparativ cu anul precedent, cu aproximativ 70%, iar acest lucru se explică prin faptul că industria producătoare de bunuri e în plină dezvoltare la nivel mondial. De asemenea, putem observa pe piaţa muncii din România faptul că există o lipsă de ingineri, mai ales în construcţii, iar salariile pe care le oferă angajatorii, chiar şi pentru un inginer fără experienţă, depăşesc salariul mediu. „În 2019, numărul candidaţilor care au optat pentru o facultate de la TUIASI a fost cu circa 70% mai mare decât cel din anul precedent. Era evident de câţiva ani că interesul tinerilor, justificat de dezvoltarea la nivel mondial a industriei producătoare de bunuri, nu doar servicii, este în crestere pentru domeniile tehnice. Mai mult, contextul actual a lăsat clar să se înţeleagă ca este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive şi, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranţa societăţii umane în faţa unor provocări similare. Acestea sunt doar câteva aspecte pe care Ministrul Educaţiei le-a menţionat în şedinţa Comisiei Senatului pentru Învăţământ, când a motivat necesitatea dezvoltării învăţământului ingineresc”, a precizat profesorul Caşcaval.

În ciuda interesului crescut pe care tinerii l-au arătat în ultimii ani pentru învăţământul tehnic, dar şi faptul că pe piaţa muncii cererea este mare pentru personal calificat pentru industrii, rectorul a punctat că, la nivel naţional, universităţile tehnice nu au primit locuri suplimentare. „Din ceea ce cunosc la nivel naţional, universităţile din ARUT nu au primit niciun loc în plus, chiar mai mult, unele au pierdut la anumite cicluri de studii universitare. Sunt convins că atractivitatea studiilor la Politehnica ieşeană este în creştere şi vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare ministerului", a adăugat rectorul.

Locuri mai multe pentru românii de pretutindeni

Chiar dacă numărul de locuri pentru candidaţii români a rămas în mare parte neschimbat în ultimii ani la universităţile tehnice, cu mici modificări, interesul cadidaţilor români din afara graniţelor pentru învăţământul românesc a obligat Ministerul Educaţiei să suplimenteze numărul de locuri adresat acestora. Astfel, comparativ cu 2019, Ministerul Educaţiei a alocat Politehnicii ieşene cu 10% mai multe locuri la studiile de licenţă şi a dublat numărul de locuri pentru studiile de masterat şi doctorat. În ceea ce priveşte interesul tinerilor români din afara graniţelor pentru oferta educaţională a Politehnicii ieşene, acest lucru se explică şi prin faptul că TUIASI a derulat o serie de campanii de promovare a universităţii în Republica Moldova, dar a participat şi la o serie de târguri internaţionale adresate instituţiile de învăţământ superior. De asemenea, Politehnica ieşeană a organizat şi evenimentul online OpenDays, adresat celor interesaţi de învăţământul ingineresc ieşean, unde candidaţii au putut afla care este oferta educaţională, dar şi condiţiile de studiu şi de cazare oferite de TUIASI.

În ceea ce priveşte sistemul de amitere, acesta va la fel ca şi în anii precedenţi, cu un singur dosar şi plătind o singură taxă candidaţii având posibilitatea să se înscrie la concursul de admitere pentru toate facutăţile şi specializările acestora. Deosebirea, comparativ cu anii precendenţi, este aceea că dosarele se pot depune online, pe o platformă care va fi activată în momentul începerii propriu-zise a admiterii. Candidaţii care nu au posibilitatea depunerii online a documentelor le pot depune la sediile facultăţilor pentru care au optat, respectând măsurile de protecţie impuse de lege.

Comentarii