UMF a început ieri anul universitar: studenţii merg şi anul acesta în spitale, dar în grupe mici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

UMF a început ieri anul universitar: studenţii merg şi anul acesta în spitale, dar în grupe mici

GALERIE
studenti umf iasi
  • studenti umf iasi
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” a început de ieri cursurile pentru noul an universitar, într-un regim mixt în contextul pandemiei COVID-19. 

Soluţia hibridă de la UMF este una simplă: toate cursurile vor avea loc online, iar activitatea practică va avea loc faţă în faţă, în funcţie de un orar stabilit diferenţiat pentru toate specializările universităţii. În ceea ce priveşte activitatea online, aceasta se va desfăşura pe platforma Microsoft Teams, iar instruirea studenţilor va fi realizată în luna octombrie de departamentul IT şi la începutul fiecare discipline la prima oră practică. „Activităţile practice se vor desfăşura onsite la acele discipline unde dezvoltarea abilităţilor, însuşirea unei practici/metode este absolut necesară şi obligatorie. Stabilirea acestora este sarcina decanului în colaborare cu prorectorii răspunzători de activitatea didactică”, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.

Studenţii trebuie să poartă măşti în timpul cursurilor, pe care şi le asigură singuri, UMF va pune la dispoziţie dezinfectanţi şi între fiecare două activităţi va asigura 20 de minute pentru dezinfecţie, prioritatea pentru activitatea în amfiteatre având-o disciplinele clinice. Activitatea de seminar se va desfăşura exclusiv online, referatele şi restul materialelor susţinute în cadrul activităţii vor fi transmise online profesorilor, iar orele de educaţie fizică vor fi efectuate în aer liber. Studenţii vor avea şi stagii clinici propriu-zise pe care le vor efectua la spitale, dar numărul unei grupe va fi de maximum o treime din numărul total de studenţi aflaţi în stagiul respectiv.

Studenţii se vor echipa corespunzător, iar şefii de grupă / an, au obligaţia de a face un triaj epidemiologic minimal în care să verifice dacă există sau nu simptome respiratorii sau stări febrile. „Deşi COVID-19 continuă să fie o sursă de îngrijorare la nivel naţional şi la nivel mondial, suntem pregătiţi să deschidem noul an universitar. La fel ca multe alte aspecte ale vieţii noastre în prezent, acest an universitar va fi diferit. Nu va fi momentul de revedere cu care suntem obişnuiţi, nu ne vom putea îmbrăţişa sau strânge mâna de «bun venit» sau «mă bucur să vă revăd». Nu vom putea să ne adunăm în număr mare în toate spaţiile noastre preferate. În tot ceea ce facem, va trebui să fim atenţi la distanţa fizică şi va trebui să purtăm măşti. Dar, în comparaţie cu pierderea unui an de oportunitate de a avansa în misiunea noastră de educaţie şi cercetare, găsirea unei modalităţi de a continua în acest mediu este doar o parte din ceea ce defineşte Universitatea noastră şi comunitatea sa”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu într-un discurs publicat pe pagina UMF cu ocazia începerii anului universitar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.