UMF a trecut cu brio examenul-maraton de admitere. Rezultatele se dau azi sau mâine

luni, 27 iulie 2020, 01:58
2 MIN
 UMF a trecut cu brio examenul-maraton de admitere. Rezultatele se dau azi sau mâine

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a trecut cu bine peste cel mai mare examen organizat vreodată în capitala Moldovei. 2.337 de candidaţi, un număr similar cu cei care s-au prezentat anul trecut la admitere, au dat examenul grilă de trei ore în 96 amfiteatre din Iaşi, fiind supravegheaţi de 600 de cadre didactice şi personal auxiliar al instituţiei de învăţământ superior medical.

 Desfăşurarea de proporţii a fost şi lipsită de incidente în contextul pandemiei: niciun candidat nu a avut temperatura prea mare să nu poată da examenul în unul dintre cele 96 de amfiteatre şi să fie nevoie să fie adus la sediul principal al UMF, unde erau pregătite 3 săli cu supraveghetori îmbrăcaţi în costum integral de protecţie tip „cosmonaut”. „Admiterea din acest an pentru noi este în acelaşi timp un motiv de îngrijorare, dar şi unul de mândrie pentru că avem cea mai mare concurneţă la medicină generală, 4,22 pe loc, este cea mai mare din întreaga ţară, faţă de celelalte centre. Este o concurenţă mare, anul acesta modalitatea de înscriere la concurs a fost diferită faţă de ceilalţi ani, s-a desfăşurat pe o platformă online care a funcţionat perfect. Am obţinut acest număr foarte mare de amfiteatre pentru a putea respecta condiţiile de distanţare impuse de această pandemie. Aş vrea să mulţumesc rectorilor de la UAIC, TUIASI şi USAMV care ne-au ajutat cu punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru desfăşurare”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu. Acesta a precizat că în anii precedenţi scanarea tezelor se făcea în amfiteatru de faţă cu candidatul, dar că anul acesta, din punct de vedere tehinic, era imposibil – pentru că ar fi fost nevoie de 100 de echipe de scanare.

De aceea tezele au fost securizate şi apoi au fost aduse la sediul central. La închiderea ediţiei, procesul de scanare a tezelor era în plină desfăşurare, rectorul UMF precizând faptul că anticipează publicarea notelor în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, marţi, 28 iulie.

Cea mai mare concurenţă din universitate a fost, ca în fiecare an, la Asistenţă Medicală Generală – 5,57 / loc bugetat, mai exact 312 de candidaţi pe 56 de locuri la buget şi 131 la taxă. Situaţia se prezintă bine şi la Facultatea de Medicină Dentară – 273 de candidaţi înscrişi pe 85 de locuri la buget, şi 78 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate la Tehnică Dentară. Specialitatea nou introdusă anul acesta – Asistenţă de profilaxie stomatologică – nu a prins foarte bine, sunt doar 8 candidaţi pe 9 locuri, iar o concurenţă mare se remarcă şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală – 2.36 / loc, 175 de candidaţi pe 74 de locuri.

Lucrurile nu au mers bine nici anul acesta la Facultatea de Farmacie, însă rectorul UMF Iaşi spune că trendul este unul similar la nivel naţional şi chiar european. În mod concret, sunt 89 de candidaţi pe 98 de locuri scoase la buget, dar numărul acestora probabil va fi mai redus fiindcă nu toţi vor reuşi să treacă cu brio examenul de admitere. 

Comentarii