Un protest mut i-a scos din sărite pe șefii județului. Ședința de ieri a CJ: scurtă, dar încinsă

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Un protest mut i-a scos din sărite pe șefii județului. Ședința de ieri a CJ: scurtă, dar încinsă

„Avem majoritate”, i-a trântit președintele Costel Alexe liderului grupului PSD Cristian Stanciu, care solicitase în van să ia cuvântul. Aleșii social-democrați au părăsit ședința de plen, urmați de un grup de tineri protestatari care purtau tricouri inscripționate cu mesajul „Fără penali la Consiliul Județean Iași”.

Chiar dacă ședința de ieri a Consiliului Județean a fost din nou una banală, fără mari proiecte de investiții pe ordinea de zi, stabilind chiar un record de durată (doar 25 de minute), a fost suficient timp pentru un protest care a culminat cu părăsirea sălii de către puținii consilieri din opoziție prezenți.

Întrunirea a demarat în forță cu lecturarea rapidă a titlurilor proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi (36, dintre care unul a fost retras). Președintele Costel Alexe ajunsese la jumătate, când în sală au intrat câțiva tineri purtând tricouri inscripționate cu mesajul „Fără penali la Consiliul Județean Iași”. Aluzia evidentă era la șeful CJ, protagonist în acest moment în două dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată – unul privind luare de mită și instigare la delapidare (Dosarul „Tabla”), iar celălalt sub acuzația de abuz în serviciu (Dosarul „Babă”, după numele fostului director al Școlii Populare de Arte).

CJ în alertă

Imediat, consilierii liberali au început să vocifereze, profesorul Constantin Șerban mergând chiar la ei să îi certe, deși aceștia nu au scos niciun cuvânt. Spiritele s-au aprins brusc, Costel Alexe – care chiar i-a poftit pe protestatari să intre – reproșându-i consilierului PSD Mircea Manolache că „duce PSD la un scor cu o singură cifră în județul nostru. Acest comportament de SOS (SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, n.r.) care îl caracterizează pe dl. Manolache face cinste PSD pentru modul în care, din păcate, a ajuns să arate acest partid cu o vechime de cel puțin 70 de ani în România”.

De altfel, CJ era deja „în alertă”, paza la intrarea în clădire fiind dublată la patru oameni, angajați ai Direcției Județene de Pază aflându-se și la intrarea în sala de ședințe. Grupul de tineri a intrat însă pe la Prefectură, solicitând formal o întrevedere la prefect.

Consilierii PSD le-au replicat colegilor de la PNL că ședința este publică, iar spiritele s-au mai liniștit. Totuși, dat fiind că Mircea Manolache nu a primit un drept la replică, iar liderului grupului PSD, Cristian Stanciu, nu i s-a dat cuvântul, consilierii social-democrați au părăsit sala. La observația lui Stanciu că cei de la PSD nu au mai apucat să voteze proiectele de hotărâre anunțate în viteză de președintele CJ, Costel Alexe i-a replicat sigur pe sine că „avem majoritatea”. Cum și aleșii USR erau absenți, plenul CJ nu a mai avut opoziție în a doua parte a ședinței.

Ce se mai dezvoltă în județ și cu ce bani

După votul privind acordarea distincției de Cetățean de onoare al județului pentru trei personalități ieșene (soților Nița și Mircea Nedea, pentru proiectul de pregătire gratuită a elevilor fără posibilități materiale pentru admiterea la Medicină, respectiv fostului director al Teatrului „Luceafărul”, Ioan Holban), consilierii au trecut ca vântul prin ordinea de zi. Cele mai „bănoase” proiecte de hotărâre dintre cele 36 propuse la vot s-au referit la împărțirea către primării a 20 de milioane de lei (din cota de 6 la sută din impozitul pe venit estimat că va fi încasat la bugetul de stat), respectiv alocarea a 9,5 milioane de lei pentru construirea sau modernizarea de piețe/ târguri și săli/ terenuri de sport.

Comentarii