De Business

Punem punctul pe știi

Un start-up din Iaşi, în topul naţional: atrage zeci de mil. de euro. Cum a început totul? “Am salvat un căţel, de care m-am ataşat”

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Un start-up din Iaşi, în topul naţional: atrage zeci de mil. de euro. Cum a început totul? “Am salvat un căţel, de care m-am ataşat”

Digitail, startup-ul cu rădăcini în Iaşi, este pe locul întâi în topul startup-urilor pe care investitori, fonduri de investiţii şi acceleratoare de afaceri din România cred că merită să le urmărim. Topul a fost realizat de start-up.ro, prin consultarea, pe parcursul întregului an, a mai multor jucători din ecosistemul companiilor tech. Fiecare dintre aceştia au propus propriul top cinci al celor mai importante startup-uri româneşti, iar la final, când s-a tras linia, Digitail s-a dovedit cel mai atractiv.

Printre tendinţele remarcate de investitorii în startup-uri se observă o creştere a atenţiei pentru medtech, fintech, edtech şi greentech. Digitalizarea serviciilor medicale este, în mod evident, un serviciu mult aşteptat de români, în condiţiile în care sistemul românesc de sănătate are carenţe grave la capitolul comunicare, atât în ce priveşte comunicarea personalului unităţilor spitaliceşti cu pacienţii şi aparţinătorii acestora, cât şi comunicarea internă.

Digitail a abordat însă problema serviciilor medicale oferite animalelor şi a creat o platformă de management veterinar pentru clinici şi spitale veterinare. Aceasta permite medicilor veterinari să îşi gestioneze pacienţii, programările, facturarea şi multe altele, toate într-un singur loc.

La începutul acestui an, Ziarul de Iaşi prezenta Digitail într-un articol în momentul în care Atomico, o companie de investiţii financiare, cu sediul în Londra, anunţa o finanţare record, de 11 milioane de dolari, pentru acest start-up din Iaşi, fondat în urmă cu cinci ani de doi tineri, Ruxandra Pui (28 ani) şi Sebastian Gabor (32 ani). “Am salvat un căţel, de care m-am ataşat şi am avut grijă şi, cu ocazia asta, am văzut că experienţa de a merge la un cabinet veterinar e «arhaică», deşi veterinarii sunt super pasionaţi de ceea ce fac şi vor să ajute animăluţele. Pur şi simplu nu au nici timp, şi nici unelte, ca să ofere o altfel de experienţă”, a explicat atunci Sebastian Gabor.

Digitail este o platformă all-in-one de îngrijire a animalelor de companie, care deserveşte medicii veterinari şi “părinţii” animalelor de companie, “iar la noi în echipă suntem cu toţii «părinţi» de animale sau iubitori de animale de companie”, a mai adăugat co-fondatorul Digitail.

CITESTE SI: Un căţel salvat de pe stradă, punctul de plecare pentru o investiţie de 11 milioane de dolari într-un start-up ieşean

Pentru a realizat topul celor mai bune start-up-uri româneşti, start-up.ro a solicitat de la 20 de fonduri de capital de risc, investitori şi de la echipele acceleratoarelor din România să creeze propriul top 5. Propunerile acestora au fost analizate şi apoi s-a realizat un clasament general.

1. Digitail – oferă o platformă de management veterinar pentru clinici şi spitale veterinare. Aceasta permite medicilor veterinari să îşi gestioneze pacienţii, programările, facturarea şi multe altele, toate într-un singur loc.

Printre cei care au fost chestionaţi în legătură cu cele mai promiţătoare startup-uri româneşti s-a numărat şi echipa de la FabLab Iaşi, alături de Early Game Ventures, Sparking Capital, Underline Ventures, Growceanu, Cleverage VC (Wargha Enayati), Liviu Munteanu (Founders Bridge şi angel investor), Netopia Ventures, Matei Dumitrescu (Commons Accel), Roca X, Seedblink, InnovX – BCR, Rubik HUB, Innovation Labs, Launch, Bright Labs Incubator, Impact Hub Bucharest, Transylvania Angels Network, Techcelerator, How to Web.

Top 5 startup-uri româneşti propus de FabLab situează Digitail pe primul loc, despre care subliniază că “anul acesta au primit 11 milioane de dolari investiţie, prima investiţie făcută de Atomico pentru un startup fondat în România. Runda a fost condusă de aceştia şi au mai contribuit investitori anteriori cum ar fi byFounders, Gradient şi Partech. Andreas Helbig de la Atomico va intra în boardul Digitail”, şi că “Digitail lucrează cu 750 de clinici veterinare la nivel mondial care au grijă de 1,4 milioane de animale de companie”.

Celelalte patru propuneri ale FabLab Iaşi sunt: NestorUp – „Soluţia pentru productivitatea echipei, mai ales în condiţii de hybrid work”, FameUp – „Punerea în valoare a micro-influencerilor, mai ales în contextul impactului AI în domeniu”, SenseTask – „Pentru nivelul de din spatele acestei soluţii de recunoaştere documente” ;i Lumen – „O soluţie de impact, cu mix software – hardware”.

Clasamentul general al celor mai bune startup-uri din România continuă însă cu Flow AI, Synaptiq, Rayscape şi Druid.

2. FlowX AI – oferă o suită de instrumente de inteligenţă artificială pentru bănci, companii de asigurări şi întreprinderi. Acestea pot lansa experienţe digitale omni-channel care unifică şi refolosesc sistemele existente, putând, ulterior, să construiască şi să lanseze noi funcţionalităţi în doar câteva zile.

3. Synaptiq – oferă o platformă de analiză a datelor, fondată în 2020, la Cluj, care ajută companiile să îşi optimizeze operaţiunile şi să ia decizii mai bune. Aceasta poate fi utilizată într-o varietate de domenii, inclusiv sănătate, finanţe şi comerţ electronic. „Au dezvoltat un software revoluţionar care cu ajutorul inteligentei artificiale separă tumorile canceroase şi organele cu risc”, spun reprezentanţii Rubik Hub. Mai exact, echipa a dezvoltat Mediq, o soluţie digitală de mare precizie şi performanţă, bazată pe procesarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul Inteligenţei Artificiale ce reduce timpul necesar pentru identificarea şi delimitarea organelor la risc şi a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore la maximum 5 minute.

4. Rayscape – „Am început călătoria XVision în 2018 cu un scop precis: să generăm un impact pozitiv în lume. De atunci, ne-am străduit să facem sistemul de sănătate mai inteligent cu ajutorul tehnologiei, mai exact prin oferirea de instrumente precise pentru analiza imaginilor medicale. În prezent, pentru a ne consolida poziţia pe piaţă, am decis să venim cu o nouă identitate de brand, însemnând un nou nume, slogan şi identitate vizuală. Am devenit Rayscape şi motto-ul nostru este «Nu ratezi nimic. Vezi tot»„, spune Ştefan Iarca, CEO Rayscape, citat de start-up.ro.

5. Druid – “Începând cu anul 2019, DRUID a fost prima companie care a dat voce roboţilor RPA, adăugând abilităţi conversaţionale pentru prima platformă de hiper-automatizare din lume prin alianţa sa globală cu UiPath, liderul de piaţă în automatizarea proceselor robotizate de afaceri (RPA). În prezent, DRUID oferă o platformă avansată pentru crearea de aplicaţii de business conversaţionale bazate pe Inteligenţă Artificială, cu peste 175 de clienţi din diverse industrii, în 25 de ţări şi în peste 60 de limbi. Efortul masiv de vânzări şi suport se bazează pe un ecosistem în creştere de parteneri internaţionali, care s-a extins cu 60%, ajungând la peste 160 de parteneri în 2022”.

În plus, răspunsurile oferite de investitorii din ecosistemul companiilor tech a conturat şi tendinţele de pe piaţa start-up-urilor de tehnologie din România. “Mai exact, 63% dintre startup-urile menţionate de reprezentanţi folosesc inteligenţa artificială pentru a livra produse care contribuie la sistemul medical, la educaţie, la operaţiunile financiare sau chiar la soluţii de sustenabilitate”, subliniază autorii topului, start-up.ro. 

Comentarii