anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Una dintre cele mai cunoscute firme ieşene de construcţii a intrat în insolvenţă

Iaşicon datorează unei societăţi din judeţul Argeş suma de 1,3 milioane de lei.

GALERIE
Titel Sinescu
 • Titel Sinescu
- +

După patru tentative eşuate doar în ultimul an, firma ieşeană de construcţii Iaşicon a intrat în procedura de insolvenţă la cererea unei firme din Argeş, aflată la rândul ei, tot în incapacitate de plată. Aceasta are de recuperat societatea ieşeană  datorii de 1,3 milioane de lei, iar cererea a fost aprobată de judecători zilele trecute.

O altă cerere de intrare în insolvenţă a fost depusă la începutul anului, de către o altă firmă, însă cererea a fost respinsă în februarie. Iaşicon, patronată de omul de afaceri Titel Sinescu, este una dintre cele mai importante firme de construcţii din Iaşi care după 2010 a avut o adevărată perioadă de glorie, urmând ca în ultimii trei ani să decadă dramatic. Concurenţa acerbă de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au adus firma de construcţii la sapă de lemn, pe bilanţul de la ANAF figurând cu pierderi de 14,3 milioane de lei. Comparativ cu anul 2016, observăm o scădere uriaşă a cifrei de afaceri, de la 117,5 milioane la 29,1 milioane şi o dublare a pierderilor, în anul 2016 Iaşicon înregistrând 7,8 milioane de lei pierderi.

De asemenea, a scăzut şi numărul de angajaţi, în decurs de doar un an, de la aproape 500 la 250, câţi au fost raportaţi pe 2017. Societatea care a cerut intrarea în insolvenţă a firmei din Iaşi este Orion Auto Invest din judeţul Argeş, cu obiect de activitate structuri şi confecţii metalice, servicii de prelucrare oţel inoxidabil, automatizări industriale. În 2016, la instanţele din Iaşi şi Bucureşti au mai fost înregistrate trei astfel de solicitări, din partea firmelor Comconstruct SRL şi Geco Construct SRL, precum şi a unei persoane fizice. În toate dosarele creditorii au renunţat la judecată după ce şi-au primit banii. Povestea acestei insolvenţe este însă mai complicată, deoarece reprezentanţii Iaşicon spun că firma care i-a dat în judecată pentru recuperarea de creanţe are la rândul ei datorii la firma ieşeană. Reprezentanţii Iaşicon au transmis judecătorilor că au fost iniţiate o serie de proceduri de compensare între cele două companii. SC Iaşicon SA a deschis un proces civil împotriva a trei firme în vederea stabilirii unor compensări, printre acestea numărându-se şi Orion Auto Invest SRL.

Această compania a încheiat cu SC Iaşicon SA un contract pentru „Extindere şi modernizare Centru de management al deşeurilor în judeţul Iaşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană cu circa 69 de milioane euro. Deşi în planul de reorganizare al firmei din Argeş se propunea continurea colaborării cu Iaşicon, lucrurile s-au schimbat pe parcurs. În perioada 2010-2014, când aproape 100 de firme de construcţii din judeţul Iaşi şi-au închis porţile, au intrat în insolvenţă ori au făcut disponibilizări în masă, Iaşicon prospera şi demara investiţii de aproximativ 100 milioane de euro şi avea asigurate de la stat comenzi de 80 milioane de euro. Doar la începutul anului 2014, în contul lucrărilor de consolidare reabilitare la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, tronson 1, destinaţia clinică plastică reparatorie şi arşi, Iaşicon a primit 3 milioane de lei, asta după ce în 2012 mai încasase încă 5,7 milioane de lei, pentru acelaşi proiect. Alţi 1,6 milioane de lei au fost plătiţi pentru aceste lucrări de stat după 2014.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.