De Business

Punem punctul pe știi

Una dintre cele mai cunoscute firme ieşene de construcţii a intrat în insolvenţă

Iaşicon datorează unei societăţi din judeţul Argeş suma de 1,3 milioane de lei.

miercuri, 04 iulie 2018, 01:59
3 MIN
 Una dintre cele mai cunoscute firme ieşene de construcţii a intrat în insolvenţă

După patru tentative eşuate doar în ultimul an, firma ieşeană de construcţii Iaşicon a intrat în procedura de insolvenţă la cererea unei firme din Argeş, aflată la rândul ei, tot în incapacitate de plată. Aceasta are de recuperat societatea ieşeană  datorii de 1,3 milioane de lei, iar cererea a fost aprobată de judecători zilele trecute.

O altă cerere de intrare în insolvenţă a fost depusă la începutul anului, de către o altă firmă, însă cererea a fost respinsă în februarie. Iaşicon, patronată de omul de afaceri Titel Sinescu, este una dintre cele mai importante firme de construcţii din Iaşi care după 2010 a avut o adevărată perioadă de glorie, urmând ca în ultimii trei ani să decadă dramatic. Concurenţa acerbă de pe piaţa imobiliară din ultimii ani au adus firma de construcţii la sapă de lemn, pe bilanţul de la ANAF figurând cu pierderi de 14,3 milioane de lei. Comparativ cu anul 2016, observăm o scădere uriaşă a cifrei de afaceri, de la 117,5 milioane la 29,1 milioane şi o dublare a pierderilor, în anul 2016 Iaşicon înregistrând 7,8 milioane de lei pierderi.

De asemenea, a scăzut şi numărul de angajaţi, în decurs de doar un an, de la aproape 500 la 250, câţi au fost raportaţi pe 2017. Societatea care a cerut intrarea în insolvenţă a firmei din Iaşi este Orion Auto Invest din judeţul Argeş, cu obiect de activitate structuri şi confecţii metalice, servicii de prelucrare oţel inoxidabil, automatizări industriale. În 2016, la instanţele din Iaşi şi Bucureşti au mai fost înregistrate trei astfel de solicitări, din partea firmelor Comconstruct SRL şi Geco Construct SRL, precum şi a unei persoane fizice. În toate dosarele creditorii au renunţat la judecată după ce şi-au primit banii. Povestea acestei insolvenţe este însă mai complicată, deoarece reprezentanţii Iaşicon spun că firma care i-a dat în judecată pentru recuperarea de creanţe are la rândul ei datorii la firma ieşeană. Reprezentanţii Iaşicon au transmis judecătorilor că au fost iniţiate o serie de proceduri de compensare între cele două companii. SC Iaşicon SA a deschis un proces civil împotriva a trei firme în vederea stabilirii unor compensări, printre acestea numărându-se şi Orion Auto Invest SRL.

Această compania a încheiat cu SC Iaşicon SA un contract pentru „Extindere şi modernizare Centru de management al deşeurilor în judeţul Iaşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană cu circa 69 de milioane euro. Deşi în planul de reorganizare al firmei din Argeş se propunea continurea colaborării cu Iaşicon, lucrurile s-au schimbat pe parcurs. În perioada 2010-2014, când aproape 100 de firme de construcţii din judeţul Iaşi şi-au închis porţile, au intrat în insolvenţă ori au făcut disponibilizări în masă, Iaşicon prospera şi demara investiţii de aproximativ 100 milioane de euro şi avea asigurate de la stat comenzi de 80 milioane de euro. Doar la începutul anului 2014, în contul lucrărilor de consolidare reabilitare la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, tronson 1, destinaţia clinică plastică reparatorie şi arşi, Iaşicon a primit 3 milioane de lei, asta după ce în 2012 mai încasase încă 5,7 milioane de lei, pentru acelaşi proiect. Alţi 1,6 milioane de lei au fost plătiţi pentru aceste lucrări de stat după 2014.

Comentarii