VIDEO: Puteți plăti roșiile cu cardul. 15 producători din piaţa Alexandru au POS-uri

sâmbătă, 21 septembrie 2019, 01:58
2 MIN
 VIDEO: Puteți plăti roșiile cu cardul. 15 producători din piaţa Alexandru au POS-uri

Demonstrativ, primarul Chirica a cumpărat o roşie şi a plătit cu cardul.

Persoanele care îşi fac cumpărăturile în Piaţa Alexandru cel Bun pot plăti, de ieri, cu cardul. Această facilitate a fost introdusă în premieră la Iaşi într-o piaţă agroalimentară. În ţară, doar într-o piaţă din Sibiu se mai poate achita la POS. Deocamdată, în Piaţa ACB sunt 15 tarabe unde este disponibilă plata cu cardul, dar numărul acestora va creşte pe măsură ce producătorii vor solicita această facilitate. În medie, zilnic, în Piaţa ACB sunt circa 100 de producători care vând la tarabă, potrivit directorului EcoPiaţa, Cristian Stărică.

Iniţiativa de a introduce aparate POS în Piaţa ACB a venit din mediul privat, fiind mai multe entităţi partenerte în proiect: MasterCard, Patria Bank, Asociaţia Administra­torilor de Pieţe din România, Primăria şi Camera de Comerţ.

Unul dintre primii cumpărători care au folosit ieri cardul în Piaţa ACB a fost primarul Mihai Chirica. El a achiziţionat o singură roşie, intenţia edilului fiind de a arăta că poţi cumpăra orice fără să mai aştepţi rest de bani. „A costat 60 de bani, nu am fost nevoit să caut 60 de bani sau să aştept 40 de bani rest de la un 1 leu pentru a lua o roşie”, a spus primarul.

El i-a felicitat pe comercianţii care deja au intrat în program şi le-a transmis oamenilor că important este de ştiut că doar producătorii pot fi incluşi în proiectul pilot. „Aşa se va face distincţia dintre unii şi ceilalţi”, a completat primarul.

La rândul lui, directorul EcoPiaţa, Cristian Stărică, a opinat că plata cu cardul va avea succes atât în cazul producătorilor, cât şi a cumpărătorilor. În acest sens este exemplul pieţei din Sibiu, prima zonă unde a fost implementat, vara trecută, proiectul: în primă fază au fost 30 de POS-uri, dar numărul lor a ajuns acum la 54 de astfel de aparate. „Producătorii aveau o teamă faţă de digitalizare, de POS-uri, cum vor fi acestea utilizate. Le-am explicat, au fost de acord şi sperăm ca în viitor să fie cât mai mulţi producători în program nu doar aici, ci şi în alte pieţe”, a declarat Cristi Stărică.

Comentarii