5 întrebări puse la interviul de angajare de cei mai mari CEO

marți, 01 decembrie 2015, 15:00
3 MIN
 5 întrebări puse la interviul de angajare de cei mai mari CEO

Iată care sunt întrebările la care apelează cei mai de succes oameni din lume, în timpul interviurilor de angajare.

Miliardarul Richard Branson a exlicat în cartea autobiografică ,,The Virgin Way: Everything I Know About Leadership“ că nu este fan al întrebărilor tradiționale. ,,Evident, un CV bun este important, dar dacă vei face angajări doar pe baza a celor scrise pe o hârtie, nu ar trebui să-ți mai pierzi timpul cu un interviu“, explică fondatorul Virgin Group, care încearcă să afle de la candidat care sunt acele lucruri pe care nu le-a inclus în CV și care ar putea să-l recomande pentru poziția pentru care concurează.

Potrivit lui Tony Hsieh, CEO al Zappos, compania pe care o conduce pune accent pe distracție, dar și pe ciudățenie.  Pentru a se asigura că angajează persoanele potrivite, Hsieh întreabă, de regulă, cât de ciudată este persoana respectivă, pe o scală de la 1 la 10.  El susține că important nu este numărul, ci modul în care este oferit răspunsul, justificarea alegerii făcute. Evident, dacă se răspunde ,,1“, atunci candidatul ar putea fi prea conformist, iar dacă răspunde ,,10“, ar putea avea ceva probleme psihice.

Laszlo Bock, șeful departamentului HR de la Google, susține că gigantul IT a renunțat în ultimii ani la întrebările logice din interviurile de angajare  în favoarea celor comportamentale (,,DĂ-MI UN EXEMPLU DE O SITUAȚIE CÂND AI REZOLVAT O PROBLEMĂ ANALITICĂ DIFICILĂ“). ,,Ce este interesat la interviul comportamental este faptul că, atunci când rogi pe cineva să vorbească din propria experiență și pui accent pe asta, primești două tipuri de informație. Prima îți arată cum reacționează de fapt persoana respectivă într-o situație reală, iar cealalta este o meta-informație valoroasă care îți arată ce anume consideră candidatul ca fiind dificil“, explică Bock.

Potrivit cărții biografice ,,Elon Musk“, fondatorul Tesla Motors adoră să-i pună pe candidați să rezolve o ghicitoare. ,,Te afli pe suprafața Pământului. Mergi o milă spre sud, o milă spre vest și o milă spre nord. Ajungi exact de unde ai plecat. Unde te afli?“, este una dintre ghicitorile preferate ale lui Elon Musk. Potrivit Mashable, răspunsul este: fie la Polul Nord, sau undeva în apropiere de Polul Sud.

La prima vedere poate părea o întrebare ridicolă (,,CE AI FACE ÎN CAZUL UNEI APOCALIPSE ZOMBIE?“), dar la ea trebuie să răspundă fiecare posibil viitor angajat al Capriotti’s Sandwich Shop, un lanț de restaurante din SUA. Directorul General al companiei, Ashley Morris, susține că aceasta este cea mai bună metodă de a afla cum reacționează un candidat arunci când este pus sub presiune.,,Nu există răspuns corect la întrebare, astfel că este interesant să vezi opinia unei persoane și să înțelegi cum gândește aceasta. Speranța noastră este că vom afla cine este acea persoană pe interior și ce este cu adevărat important pentru ea, care sunt valorile sale morale și dacă ne potrivim la nivel cultural“, a explicat Morris.

urbology.ro

Comentarii