Apărarea din dosarul de trafic de la Curtea de Apel contraatacă

Acuzaţii grave la adresa judecătorilor ieşeni din partea avocatului interlopilor

vineri, 30 august 2013, 01:50
3 MIN
 Acuzaţii grave la adresa judecătorilor ieşeni din partea avocatului interlopilor

Avocaţii afaceristului Gheorghe Clapon susţin că rechizitoriul prin care acesta şi ceilalţi interlopi au fost trimişi în judecată ar fi „beletristică“. Aceştia lansează acuzaţii dure şi la adresa judecătorilor de la Curtea de Apel: „Nu au coloană vertebrală, sunt conduşi de DNA“, ne-a spus avocatul Remus Jugănaru.

Reacţii dure la adresa procurorilor şi a judecătorilor prin mâinile cărora a trecut dosarul de trafic de influenţă de la Curtea de Apel Iaşi. Apărătorul omului de afaceri Gheorghe Clapon, avocatul bucureştean Remus Jugănaru, este de părere că atât în timpul urmăririi penale împotriva clientului său, dar şi în timpul şedinţelor de judecată privind măsura preventivă, magistraţii ieşeni ar fi încălcat în mai multe rânduri codul de procedură penală sau nu ar fi respectat întocmai jurisprudenţa CEDO. Jugănaru susţine că însuşi rechizitoriul întocmit de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Emilian Eva, ar fi „beletristică“ şi spune că „îl va «sparge»“ în instanţă.

Una din presupusele nereguli prezentate de avocatul lui Clapon se referă la denunţătoarea Mihaela Pavăl, despre care Jugănaru spune că ar fi un „martor-hibrid“. „Ceea ce e curpins în rechizitoriu e beletristică cu referiri de gen Al-Qaeda. Nişte interpretări pur subiective. Afirmaţiile nu sunt susţinute de nicio probă. Ca să poţi să trimiţi în instanţă un asemenea dosar trebuie să ai ca probă supremă flagrantul, care nu există în cazul de faţă. De asemenea, la dosar nu există un denunţ scris, conform normelor denunţătoarea Moisă fiind mai degrabă un martor-hibrid. Vom sparge în instanţă acest rechizitoriu folosindu-ne de probe“, ne-a spus Jugănaru.

Soţia lui Clapon: Este o răzbunare

Avocatul a mai spus că, în timpul anchetei, clientului său i s-ar fi refuzat mai multe probe, dar şi că la o şedinţă de judecată privind măsura preventivă judecătorii ar fi încălcat dreptul la apărare al clientului său. De altfel, despre Curtea de Apel Iaşi, avocatul spune că până acum ar fi respectat ceea ce a spus Parchetul. „Sunt aberante şi strigătoare la cer aceste încălcări ale procedurilor. Până acum, instanţa a respectat ceea ce a spus Parchetul. Instanţa ieşeană, în special Curtea de Apel Iaşi, uită că suntem în Uniunea Europeană. Justiţia ieşeană are ochelari de cal, judecătorii nu au coloană vertebrală, iar şedinţele de judecată sunt conduse de către DNA“, a mai spus Jugănaru. Acesta a precizat că la şedinţele în care s-a discutat despre arestarea lui Clapon nu s-a luat în calcul faptul că acesta are cancer în stadiul IV şi că starea sa de sănătate s-ar putea agrava în spatele gratiilor.

La rândul ei, Tatiana Clapon, care este şi ea reprezentată de avocatul Remus Jugănaru, crede că la mijloc ar fi o răzbunare a procurorilor. „Domnul procuror Eva fabrică nişte dosare pentru a strica atât imaginea mea, cât şi a soţului meu, deoarece noi i-am făcut mai multe plângeri penale, şi toate aceste dosare sunt nişte răzbunări personale ale lui“, ne-a spus Tatiana Clapon.

La începutul acestei săptămâni, Gheorghe Clapon, cămătarul Tiberiu Cristodorescu şi alţi patru membri ai clanului Corduneanu au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar în care principala acuzaţie este de trafic de influenţă. Inculpaţii sunt acuzaţi că ar fi pretins şi primit 40.000 de euro de la Mihaela Moisă, care a făcut denunţ la Parchet, pentru a interveni pe lângă doi judecători de la Curtea de Apel Iaşi în dorinţa de a „cumpăra“ o sentinţă. Moisă fusese condamnată la şapte ani de închisoare pentru proxenetism, iar interlopii i-ar fi promis că judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţi vor înjumătăţi pedeapsa şi o vor suspenda, la ultimul termen. Procurorii DNA nu au găsit însă indicii care să-i incrimineze pe magistraţi.

Comentarii