Admiterea UMF 2017: Un singur manual în bibliografia pe disciplină

miercuri, 21 decembrie 2016, 02:59
2 MIN
 Admiterea UMF 2017: Un singur manual în bibliografia pe disciplină

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi continuă şi în acest an modificările examenului de admitere pentru a pune, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, accentul mai mult pe examen decât pe dosar.  

Pentru anul 2017, în Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere, UMF a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, fiecare materie din concurs urmând să se desfăşoare după teoria cuprinsă într-o singură carte, în funcţie de specializare. „În spiritul excelenţei academice şi pentru o mai bună selecţie a tinerilor care doresc să devină medici, dentişti, farmacişti sau bioingineri, Senatul UMF Iaşi, în şedinţa din 14 decembrie, a aprobat metodologia pentru concursul de admitere. Ca urmare a consultărilor cu cadrele didactice din Comisia de Admitere, precum şi a profesorilor de biologie, fizică şi chimie din liceele din Iaşi şi din Moldova care ne-au vizitat universitatea în acest an, venim în întâmpinarea candidaţilor prin restrângerea numărului de manuale din bibliografie“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.

Şi anul acesta se va menţine decizia luată de anul trecut de a păstra ponderea mediei la bacalaureat ca 10% din nota finală pe care o va lua candidatul, restul de 90% fiind constituite de proba scrisă. În paralel, examenul de admitere va fi tot sub forma unui test-grilă cu subiecte din două discipline, după cum s-a luat decizia anul trecut – la medicină şi medicină dentară examenul se va da din anatomia şi fiziologia omului, opţiune obligatorie, şi la alegere dintre chimie organică şi fizică, la farmacie se va da chimie organică şi biologie vegetală sau anatomie, la asistenţă medicală, tehnică dentară, nutriţie şi dietetică e singură materie şi se alege între anatomie şi chimie organică, la balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – obligatoriu o singură probă, anatomia, în timp ce la Bioinginerie se alege între matematică sau anatomie.

Întrebările din caietul de teză au următoarea proporţie, la specializările unde există două discipline de concurs – 60 la sută vor fi din disciplina obligatorie, iar 40 la sută, din cea la alegere. Întrebările pot fi de complement simplu şi/sau multiplu, iar universitatea încă nu a luat decizia care va fi ponderea întrebărilor la prima vedere şi câte dintre ele se vor regăsi în testele publicate până la data examenului. Teza va dura trei ore, se va da într-o singură zi, bibliografia aferentă fiind regăsită pe pagina universităţii. 

Comentarii