De Business

Punem punctul pe știi

Alo DNA? Vezi ce se întâmplă în curtea unei mari firmei din Iaşi?

sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Alo DNA? Vezi ce se întâmplă în curtea unei mari firmei din Iaşi?

 Condiţiile în care o juristă de la primărie a reprezentat instituţia într-un proces de insolvenţă sunt reclamate de un acţionar al firmei.

Cei aproximativ 500 de salariaţi activi de la Fortus au primit la începutul acestei luni câte 220 lei, după ce administratorul judiciar a reuşit să vândă o parte din mesele de trasaj valorificabile. Printre salariaţii care s-au prezentat la sediul firmei pentru a fi remuneraţi cu această sumă s-a numărat şi jurista combinatului, Mihaela Pintilie, despre care se ştia de cel puţin trei luni că s-a angajat în compartimentul juridic de la Primăria Iaşi. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, suma de 220 lei trebuia să ajungă la toţi salariaţii activi la data de 30 octombrie 2015, însă Mihaela Pintilie reprezentase Primăria Iaşi, creditor al Fortus, în ziua precedentă, la termenul de la Curtea de Apel Iaşi unde s-a discutat, printre altele, despre recursul la sentinţa de intrare în faliment a combinatului. Mandatul primit de Mihaela Pintilie era de a contesta sentinţa prin care Fortus a intrat în faliment în primăvară şi de a susţine netemeinicia acesteia.

„La doar câteva zile distanţă de la acest termen de la Târgu Mureş, unde doamna Mihaela Pintilie s-a deplasat cu maşina combinatului deşi reprezenta creditorul Primăria Iaşi, s-a prezentat la Fortus şi a primit suma de 220 lei, din ce mi-au transmis colegii. Un alt coleg mi-a transmis că sentinţa prin care a câştigat dreptul de a-şi primi salariile restante a ajuns la sediul societăţii la începutul acestei luni şi este în lucru la doamna Mihaela Pintilie. Din punctul meu de vedere, asistăm la un caz de incompatibilitate gravă”, a spus Florin Rugină, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus. Acesta a contestat şi modul în care a fost efectuată plata către salariaţi, amintind că pe lângă cei 500 de salariaţi activi, mai există încă o mie de persoane care aşteaptă de mai bine de cinci ani să îşi recupereze din drepturile salariale.

„Mi se par de-a dreptul dubioase condiţiile în care au fost daţi aceşti bani. Sumele obţinute la licitaţii au ajuns în contul de lichidare de la BRD, dar au fost împărţiţi cu sacoşa de directorul de la contabilitate (n.r. – Ioan Pleşca), în baza unui tabel nominal. Domnul Pleşca a fost întrebat despre cazul Mihaelei Pintilie şi a confirmat că la data de 30 octombrie era şi angajată a Fortus SA. E un moment de cumpănă la Fortus, angajata care trebuia să apere interesele combinatului (n.r. – singurul consilier juridic, Mihaela Pintilie), atât în interior cât şi în exterior, nu mai prezintă credibilitate, fiind şi angajată a unui creditor”, a mai spus Rugină. Totodată, din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Mihaela Pintilie ar fi făcut demersuri pentru a fi înscrisă la masa credală cu salariile pe care le are de recuperat de la combinat. Reporterii ”Ziarul de Iaşi” au încercat să o contacteze pe Mihaela Pintilie, însă cel mai probabil avea telefonul închis. Administratorul judiciar al Fortus, consorţiul format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, a reuşit să vândă o parte din mesele de trasaj unei firme din Drobeta Turnu Severin, cu domeniu de activitate în ferme mixte, cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor. Societatea Greenvis Valley, înfiinţată anul trecut de Alexandru Antonio Ionişoara, nu a depus bilanţ contabil pentru activitatea pe anul 2014. 

 

Comentarii