Analiză deosebit de interesantă: Cum joacă Rusia în Moldova şi Transnistria

vineri, 24 februarie 2017, 23:53
2 MIN
 Analiză deosebit de interesantă: Cum joacă Rusia în Moldova şi Transnistria

"Notiunea de statut special este un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice, indeosebi in Ucraina si Republica Moldova. Rusia a avut proiecte de federalizare si pentru Ucraina si pentru Republica Moldova. Cuvantul federalizare starneste pe buna dreptate asemenea temeri, incat noua denumire a federalizarii este statut special", sustine Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Socor sustine ca interesul Rusiei in Republica Moldova se limiteaza la deschiderea unui precedent in Transnistria, dar Kremlinul nu este capabil sa intretina Chisinaul. In opinia sa, Romania este mai influenta in Moldova decat Rusia in acest moment, arată Hotnews.ro. 

Republica Moldova nu este o prioritate de politica externa a Rusiei. Rusia are mainile pline in zona cu Ucraina si in alta zona cu Siria, iar acum la nivel oficial manifesta subit o dezamagire profunda fata de Donald Trump. Conducerea Rusiei isi pusese mari sperante in Trump.

Principalele teme discutate in interviu:

  • Canalele tv ale Rusiei il prezentau pe Trump in mod triumfator, ca promitand o noua era de cooperare bilaterala intre Rusia si Statele Unite. Acest tratament a disparut dupa numai doua saptamani. Astazi, canalele de televiziune rusesti sunt foarte retinute. Domnul Trump a abandonat atat pozitiile pro-rusesti, cat si cele riscante pentru politica externa americana. 
  • In viziunea Kremlinului, gestul lui Putin cu harta respectiva a fost un sarcasm sau un gest malitios gratuit. Gratuit din punct de vedere politic. Nici Dodon, nici Putin n-au intentia sa creeze o Moldova mare la Carpati. 
  • Rusia nu este in stare sa intretina Republica Moldova. Daca prin absurd ar veni partidul lui Dodon in Republica Moldova, sustinerea economica ar cadea in sarcina Rusiei. Rusia nu e capabila sa intretina nici macar Transnistria, necum Republica Moldova. Rusia are un interes limitat in Moldova, acela ca Republica Moldova sa practice o politica de echilibru intre Occident si Rusia si sa consulte Rusia in privinta deciziilor majore economice si de politica externa. 
  • Rusia vrea sa stabileasca si niste precedente in Republica Moldova, pentru utilizarea in alte situatii. De exemplu, precedentul de a renegocia acordul de asociere UE  Moldova, de a-l supune unei reexaminari in trei, cu participarea Rusiei. Abordare pe care Rusia ar dori sa o impuna si in cazul Ucrainei. Succesul in Moldova ar constitui un precedent. 
 

    

Comentarii