GADGET, MY LOVE

Aplicaţii care regândesc lectura articolelor digitale

marți, 22 octombrie 2013, 17:39
2 MIN
 Aplicaţii care regândesc lectura articolelor digitale

 

Materialele pe care le citim online devin mult mai uşor de organizat şi de accesat de pe orice dispozitiv cu ajutorul aplicaţiilor de tipul „read-it-later” (în traducere, „citeşte mai târziu”). „Pocket" şi „Instapaper” sunt două dintre cele mai folosite aplicaţii de acest fel.
În era dispozitivelor mobile vechiul bookmark din browser nu mai este de ajuns, iar utilizatorii vor mai mult control asupra link-urilor salvate pe calculator. Aplicaţiile de tipul „read-it-later” oferă această libertate utilizatorilor care pot acum accesa de pe telefon, tabletă sau laptop articolele salvate. Mai mult, după ce este salvată o formă simplificată a articolului, aceasta pot fi accesată fără a avea nevoie de o conexiune la internet.
Atât „Pocket”, cât şi „Instapaper” funcţionează după principii asemănătoare. Utilzatorii salvează articolele pe care vor să le lectureze mai târziu folosind o extensie pentru Chrome sau oricare alt browser, iar apoi sincronizează materialele adunate pe dispozitivul dorit, telefon, tabletă sau laptop. După aceste etape, articolele pot fi citite din aceste aplicaţii de oriunde fără a depinde de o conexiune wireless sau de semnalul la internetul mobil. 
Aplicaţia „Pocket” a fost lansată în 2007 ca o soluţie pentru a simplifica lectura textelor online. Aplicaţia salvează textul, imaginile şi unele materiale video dintr-un articol şi elimină celelalte elemente ale unui site. Astfel, toate articolele salvate vor avea aceeaşi formă indiferent de site-ul căruia îi aparţin. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit şi are şi o versiune completă accesibilă online. Până anul trecut aplicaţia „Pocket” era cunoscută cu numele de „Read it later” şi putea fi accesată contra cost. „E greu să ceri bani pentru ceva ce nu poate fi înţeles complet. Deşi conceptul de «salvează pentru mai târziu» este din ce în ce mai popular, nu toată lumea îl înţelege şi îi apreciează imediat valoarea. Un serviciu precum «Pocket» trebuie încercat, iar apoi beneficiile vor fi vizibile”, a declarat Nate Weiner, fondatorul acestei aplicaţii pentru a motiva trecerea la o versiune gratuită.

„Instapaper” pune mai mult accent pe text şi pe experienţa lecturii pe dispozitivul mobil. Are un design simplu şi uşor de folosit, dar din păcate aplicaţia nu este gratuită, preţul fiind de 3,99 dolari pentru iOS şi 2,99 dolari pentru Android. Alte aplicaţii de tipul „read-it-later” care merită menţionate sunt „Readability” şi „Evernote Clearly”.
 
 Te aşteptăm pe pagina noastră pentru discuţii: www.facebook.com/GadgetMyLove.

 

Comentarii