Arhiva personală a actorului Peter O’Toole a intrat în posesia Universităţii Texas

sâmbătă, 22 aprilie 2017, 12:20
2 MIN
 Arhiva personală a actorului Peter O’Toole a intrat în posesia Universităţii Texas

Arhiva personală a actorului Peter O’Toole, care cuprinde fotografii ce nu au fost publicate, corespondenţa starului cu Marlon Brando şi Paul Newman, o sabie şi mai multe jurnale, a intrat în posesia Universităţii Texas, potrivit The Hollywood Reporter. Achiziţia arhivei a fost făcută de Harry Ransom Center pentru Universitatea Texas din Austin.

O adevărată comoară, arhiva cuprinde corespondenţe pe care britanicul O’Toole le-a avut cu actori precum Laurence Olivier, Marlon Brando, Michael Caine, John Gielgud, Katharine Hepburn, Jeremy Irons, Paul Newman şi Kevin Spacey, jurnale, scenarii de film şi teatru, fotografii şi înregistrări audio. Colecţia, păstrată în 55 de cutii, include şi o sabie pe care O’Toole a folosit-o la premiera din 1963 a spectacolului ”Hamlet” (Teatrul Naţional), regizat în întregime de Laurence Olivier, dar şi trusa de machiaj a actorului din perioada în care era membru al companiei Royal Shakespeare.

În plus, tot aici se află mai multe materiale care urmau să fie folosite pentru cartea de memorii ”Loitering With Intent: The Professional” neterminată. Peter O’Toole a publicat  două autobiografii în anii 1990: ”Loitering With Intent: The Child” şi ”Loitering With Intent: The Apprentice”. Harry Ransom Center a plătit 400.000 de dolari pentru această arhivă, banii provenind din surse private, potrivit purtărorului de cuvânt al organizaţiei. ”Din respect pentru trecut şi privind spre viitor, este important ca arhiva tatălui meu să fie accesibilă şi păstrată pentru generaţiile care vin”, a transmis Kate O’Toole, una dintre fiicele actorului. ”Mulţumită filmului, munca tatălui meu a fost deja imortalizată”.
 
Peter O’Toole (2 august 1932 – 14 decembrie 2013) a fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din ”Lawrence of Arabia” (1962), ”Becket” (1964), ”The Lion in Winter” (1968), ”Goodbye, Mr. Chips” (1969), ”The Ruling Class” (1972), ”The Stunt Man” (1980), ”My Favorite Year” (1982) şi ”Venus” (2006). Niciun alt actor nu a primit atât de multe nominalizări fără a câştiga şi trofeul Academiei americane de film. O’Toole a primit un Oscar onorific, pentru întreaga carieră, în 2003. Harry Ransom Center deţine şi arhivele unora ca Stella Adler, Robert De Niro, George Bernard Shaw, Eli Wallach şi Anne Jackson, dar şi a arheologului T.E. Lawrence, pe care Peter O’Toole l-a interpretat în celebrul film regizat de David Lean.

    

 

Comentarii