Cadou (otrăvit) pentru aleşii locali

joi, 24 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Cadou (otrăvit) pentru aleşii locali

Există însă şi o parte plină a paharului. S-ar putea ca, înţelegând "măgăria" aleşilor, judecătorilor să li se deschidă şi mai mult pofta pentru condamnări cu executare.

Moşul a fost darnic şi în acest an cu aleşii locali. Pe lângă şpăgile încasate şi majorările salariale aferente, primarii, preşedinţii de CJ şi vicii celor două instituţii îşi vor aşeza cu mândrie sub brad viitoarele cupoane de pensii. Cupoane speciale, aşa cum numai parlamentarii şi-au mai votat. În vreme ce în alte ţări, vezi cazul Poloniei, se iau bani din bugetul de pensii pentru a încuraja familiile tinere să producă următoarea generaţie de cotizanţi, în România apar peste noapte noi categorii de pensionari „speciali”, cu pensii dublate. „Da, dar aleşii locali au salarii ridicole”, s-a lamentat, deunăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Depinde cu cine compari. Cel mai sărăntoc primar din România, administrator peste o comună cu o populaţie de sub 3.000 de locuitori, va avea scris pe fluturaş anul viitor, în dreptul brutului, „ridicola” sumă de 6.900 de lei. "E o leafă jalnică. Corupţia devine tentantă", supralicitează Tăriceanu. Aşa că tot el, alături de gaşca din Senat, a găsit şi soluţia. Cei care nu vor sau nu pot să fure să primească pensii speciale. Aleşii locali capabili de şmen să nu-şi mai piardă mandatul până nu termină ce-au început. Iar mai apoi, în funcţie de norocul fiecăruia, să primească ori ba pensie specială. Dacă de legea pensiilor speciale probabil că aţi mai auzit, al doilea amendament a trecut oarecum neobservat în spaţiul public.

Astfel, potrivit unei modificări adoptate luni de senatori la Statutul aleşilor locali, consilierii locali, judeţeni, primarii sau preşedinţii de consilii judeţene îşi vor pierde mandatul în cazul în care vor fi condamnaţi definitiv "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare". La prima vedere, mai că-ţi vine să exclami: „Bravo, bine le face!”. După ce arunci un ochi prin Monitorul Oficial, observi că legislaţia (încă actuală) este mai restrictivă cu aleşii locali. Mai exact, îşi pierd mandatul şi în cazul în care sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare. Pentru a înţelege aberaţia actului normativ adoptat luni (n.r. – Senatul este cameră decizională) să ne imaginăm următoarea speţă. Să presupunem, prin absurd, că Gheorghe Nichita va fi condamnat definitiv în ambele dosare până prin aprilie, anul viitor. Dacă va primi închisoare cu suspendare în ambele cazuri, se va putea întoarce pe un cal alb la Palatul Roznovanu. Un infractor la Primăria Iaşi? Da, aşa spune legea. Dar există un scenariu şi mai sinistru. Dacă va fi condamnat cu suspendare în „dosarul Adina” şi condamnat cu suspendare în „dosarul UTI” pentru orice altceva decât o infracţiune de corupţie în sensul clasic – spre exemplu, să fie încadrat la abuz în serviciu, în loc de luare de mită – se va putea întoarce la Palatul Roznovanu şi va beneficia şi de pensia specială. Cu alte cuvinte, un primar infractor, cu pensie de lux. Iar dacă simpatizanţii lui Nichita se simt ofensaţi de exemplul propus, pot înlocui Nichita cu Adomniţei, şi Palatul Roznovanu cu Casa Pătrată.

Foarte probabil, preşedintele Klaus Iohannis va trimite spre reexaminare cele două acte normative. Degeaba. La fel ca în cazul pensiilor speciale pentru parlamentari, privilegiile vor fi menţiunte de Legislativ, de data această fără drept de apel. Există însă şi o parte plină a paharului. S-ar putea ca, înţelegând "măgăria" aleşilor, judecătorilor să li se deschidă şi mai mult pofta pentru condamnări cu executare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii