Canicula bagă zeci de persoane zilnic în spital la Iaşi. Sfaturile medicilor

miercuri, 07 august 2013, 01:50
3 MIN
 Canicula bagă zeci de persoane zilnic în spital la Iaşi. Sfaturile medicilor

Zeci de victime ale temperaturilor ridicate ajung la spital. Elicopterul a preluat cazurile grave.

Canicula face noi victime printre ieşeni. Zeci de persoane trec pragul Unităţii de Primire Urgenţe pe targă, cu insolaţii, probleme cardiace, deshidratare. Echipajele de prim ajutor au intervenţii peste intervenţii, iar elicopterul SMURD a zburat zilele acestea în toată Moldova, contracronometru, preluând cazurile cele mai grave. „Temperaturile ridicate agravează unele probleme cardiace mai vechi ale pacienţilor, netratate şi nesupravegheate corespunzător. În această perioadă, avem foarte multe infarcte, embolii pulmonare, afecţiuni ale inimii, în general. Pacienţii cu risc în dezvoltarea acestei patologii sunt cei cu vârste peste 60 de ani“, a precizat conf.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef la UPU-SMURD.

În timpul unei gărzi, medicii de urgenţă au dirijat spre Clinica de Cardiologie nu mai puţin de 15 persoane pentru internare, iar spre Secţia de Medicină Internă 20 de pacienţi.

O femeie de 77 de ani, din Costuleni, a necesitat îngrijiri medicale imediate după ce a stat o zi întreagă în soare, la culesul fasolelor. Un echipaj de prim ajutor a transportat-o la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde a fost suspusă consultului de specialitate. Deşi ştia că are probleme cu inima, femeia s-a ambiţionat să lucreze fără pauză, cu capul în soare, doar pentru a scăpa de o grijă. Imediat după muncă însă, aceasta a manifestat o stare generală de rău, durere de cap, vomă şi ameţeli. Mai mult, a început să o supere şi inima, fapt pentru care a apelat 112. Potrivit medicilor, femeia făcuse insolaţie, iar specialiştii cardiologi au diagnosticat-o cu hipertensiune şi fibrilaţie atrială.

Tot din cauza muncii în soare a ajuns şi un bărbat de 57 de ani, din Brăeşti, pe patul de spital. După ore în şir de lucru, acesta s-a urcat pe cal pentru a merge acasă. La scurt timp, acesta a ameţit şi a căzut la pământ, la picioarele animalului. Pacientul a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe cu multiple contuzii şi cu pneumotorax (n.r. – pătrunderea aerului în cavitatea pleurală din cauza perforării plămânului sau a peretelui toracic) şi a fost internat în Clinica de Chirurgie Toracică pentru investigaţii de specialitate.

Nu în cele din urmă, tot pe fondul temperaturilor foarte ridicate, ajung în spital şi persoane cu afecţiuni psihice. „Aceşti pacienţi, fără cineva lângă ei, care să-i supravegheze, nu reuşesc să-şi poarte singuri de grijă. Ei nu conştientizează pericolele la care sunt supuşi atunci când afară este foarte cald, nu consumă suficientă apă şi ajung în spital în stadii avansate de deshidratare“, a adăugat conf.dr. Diana Cimpoeşu.

În această situaţia a fost şi o ieşeancă de 67 de ani, cunoscută cu tulburări psihice, care a ajuns în UPU deshidratată şi cu insuficienţă renală. Pacienta va rămâne internată în Nefrologie, pentru terapie.

Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate atât persoanelor cu o stare fizică bună, dar mai ales celor cu afecţiuni cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în special bolnavilor cronici şi copiilor. Medicii recomandă consumul zilnic de lichide, cel puţin doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Astfel, ar trebui să se consume câte un pahar de apă la fiecare 20 de minute. Apa poate fi înlocuită şi cu iaurt. În acelaşi timp, sunt recomandate în această perioadă fructele şi legumele proaspete, în special pepenele galben, pepenele roşu, prunele, castraveţii şi roşiile. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, de culori deschise, de preferat din fibre naturale. Foarte importantă este protejarea capului cu pălării de soare sau şepci. Pe parcursul unei zile trebuie făcute mai multe duşuri călduţe, fără a şterge apa de pe corp, iar munca în aer liber trebuie evitată, mai ales la orele amiezii.

Comentarii