De Sănătate

Punem punctul pe știi

Care e adevărul cu beţivăneala de la Spitalul Grajduri? Am fost acolo!

joi, 27 octombrie 2016, 01:58
5 MIN
 Care e adevărul cu beţivăneala de la Spitalul Grajduri? Am fost acolo!

Culmea este că secţia în care s-a dovedit că se bea cel mai mult în timpul serviciului este cea cu pacienţii infractori cei mai periculoşi: violatori descreieraţi şi criminali multipli. Unul dintre ei, de exemplu, şi-a ucis soţia şi fiul, apoi, în acest spital, a ucis concubina colegă şi o asistentă. Acum putem vedea altfel cazurile odioase petrecute acolo, de la bătăi cumplite şi evadări numeroase până chiar la crime cumplite. Ce spune conducerea şi ce spun angajaţii? Debandada a fost tolerată de-a lungul timpului din cauza atitudinii sindicatului faţă de cei în culpă.

Scandalul care a declanşat protestul spontan de luni de la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Grajduri a pornit, conform conducerii, cât şi angajaţilor, de la decizia de a demite cinci dintre angajaţi, prinşi beţi în timpul programului, la sfârşitul lunii septembrie, dar şi de la faptul că, acolo, cei în culpă au avut mereu sprijinul total al sindicatului. Cei prinşi beţi se aflau în tura de noapte şi trebuiau să aibă grijă de unii dintre cei mai periculoşi pacienţi de acolo, condamnaţi pentru fapte înfiorătoare, de la violuri la crime multiple.

Mai mult, unul dintre aceştia, infirmierul Eugen Papuc a refuzat să fie controlat cu etilotestul, solicitând prelevare de probe biologice, iar după câteva zile a încercat să se sinucidă, fiind salvat de colegii săi. Acesta este şi soţul infirmierei care în anul 2015 a fost dată afară după ce a bătut un pacient cu mătura peste faţă, umplându-l de sânge, pentru că ar fi refuzat să meargă la masă.

Beţivi „recidivişti“

În urma unor sesizări verbale primite de conducerea unităţii medicale, de la mai mulţi angajaţi care s-au plâns că există colegi de-ai lor care vin la spital cu băuturi alcoolice, în noaptea de 23 septembrie, în jurul orei 23, s-a făcut un control inopinat de către conducerea spitalului. Atunci, în Pavilionul III al unităţii medicale au fost găsiţi în stare de ebrietate cinci angajaţi. În urma recoltării probelor biologice, a rezultat că au avut alcoolemii care ajungeau şi până la 0,7 la mie. „Există în dotarea unităţii un etilotest, achiziţionat recent, pe care l-am luat în ideea că şi vechea conducere s-a confruntat cu aceleaşi probleme de-a lungul timpului“, a precizat Victor Idriceanu, managerul unităţii.

În acea noapte, după prelevarea probelor, angajaţii au fost trimişi acasă deoarece nu erau apţi să aibă grijă de pacienţi, fiind chemaţi angajaţi din alte pavilioane pentru a le suplini lipsa, în condiţiile în care conducerea unităţii medicale, cât şi personalul acesteia se plâng de o gravă lipsă de mână de lucru. Reprezentanţii unităţii susţin că doar cei care se aflau în tura respectivă în Pavilionul III erau în stare de ebrietate şi că, mai mult, dintre cele opt pavilioane, doar în acesta au fost înregistrate recent astfel de probleme. Angajaţii nu sunt la primele abateri de acest gen, fiecare dintre ei fiind anterior surprinşi cel puţin o dată în aceeaşi situaţie în anii precedenţi. 

Dintre cei cinci angajaţi surprinşi, unul este asistent, trei sunt infirmieri şi unul este muncitor de supraveghere. În cazul a trei dintre aceştia, contractul de muncă le-a fost deja desfăcut, după ce situaţia le-a fost evaluată în cadrul Comisiei de Disciplină, iar doi dintre ei şi-au luat concediu medical şi urmează ca atunci când se întorc la muncă să se reia discuţiile asupra situaţiei lor. „Astfel de probleme au existat întotdeauna, însă s-a trecut cu vederea. Au mai fost persoane care s-au schimbat, care acum îşi văd de treabă, fiecare dintre ei îşi face treaba cum poate. Însă, în cazul acesta, ce control poţi avea asupra pacientului, mai ales unul care este bolnav psihic şi periculos, dacă tu ca asistent sau infirmier eşti beat?“, a precizat Monica Manolache, asistent medical şef al Secţiei III.

Unul dintre infirmierii care momentan se află în concediu medical până la sfârşitul lunii a refuzat iniţial să i se preleveze probe pentru a se determina dacă se află sau în stare de ebrietate. Acesta este cel care a încercat să se sinucidă câteva zile mai târziu după control, la sfârşitul lunii septembrie. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a încercat să se spânzure într-o noapte cu cordonul de la halat, legând de gratiile de la uşa de la intrare în pavilion un capăt al cordonului. Şi-a sunat colegii din spital şi le-a spus ce are de gând să facă, moment în care l-au găsit prins în ştreang, fiind salvat de aceştia.

Mai mult, acesta este şi soţul infirmierei care în anul 2015 a bătut crunt cu coada de mătură un bolnav, fiind surprinsă de camerele de supraveghere, şi care ulterior a fost dată afară. La vremea respectivă, infirmierul a adus acuzaţii grave conducerii spitalului, pe fondul nemulţumirii că soţia sa a fost concediată, cum că bolnavii ar fi puşi să muncească pe terenul din curtea spitalului, având şi unelte agricole pe care le puteau folosi ca arme, sau că medicii i-ar închide pe bolnavi la duşuri sau că aceştia sunt legaţi de paturi.

Unul dintre cei mai periculoşi criminali, în grija angajaţilor turmentaţi

Cei cinci angajaţi erau toţi din cadrul Pavilionului III, cel care este cunoscut ca fiind pavilionul unde sunt internaţi bolnavii nou-veniţi, al căror comportament este încă necunoscut, dar şi cei mai periculoşi criminali. Printre aceştia se numără şi Toader Covali, criminal care a fost condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de omor calificat. Acesta a fost arestat prima dată în anul 1993, după ce şi-a omorât soţia, din cauză că aceasta îl considera nebun şi voia să îl interneze la psihiatrie.

Tot atunci şi-a omorât şi fiul de doar 16 ani, care a vrut să îşi salveze mama, însă a primit un topor în cap, lovitură care i-a curmat viaţa. Mai mult, după cele două crime, a fost internat la Spitalul Grajduri, unde în 1997 a comis o nouă crimă dublă, de data aceasta i-a curmat viaţa concubinei sale în vârstă de 33 de ani, internată la acelaşi spital, mai apoi omorând şi o asistentă medicală de 29 de ani care i-a apărut în cale. Au existat speculaţii la vremea respectivă că acesta ar fi intenţionat să le ucidă şi pe bucătărese, dar nu a reuşit decât să le rănească superficial cu un cuţit, fiind imobilizat la timp de angajaţii spitalului. 

Comentarii