Câteva greşeli strategice fundamentale ale stângii româneşti

sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 02:50
1 MIN
 Câteva greşeli strategice fundamentale ale stângii româneşti

Erorile pe care le voi descrie sumar mai jos nu sunt neapărat erori intelectuale sau ideologice (pentru că fiecare are dreptul să susţină ce ideologie doreşte) – dar sunt erori strategice, în sensul că ele împiedică răspândirea în public a ideilor progresiste. Lista lor nu este exhaustivă; m-am rezumat la cele care mi se par din cale-afară de grave.

1. Identitatea de stânga

Prima şi cea mai gravă eroare este tocmai asta: faptul că stânga românească îşi asumă deschis şi explicit o identitate de stânga.

Într-o ţară în care „stânga” este asociată în mentalul colectiv fie cu comunismul, fie cu PSD-ul, fie cu ambele, a te declara „de stânga” e cea mai bună reţetă pentru a crea un zid (aproape) impenetrabil între ideile tale şi urechile oamenilor.

Tsipras nici sub tortură n-ar admite că e de stânga, într-o ţară în care „stânga” e asociată cu Pasok şi eventual cu comuniştii. Iglesias la fel în Spania, unde „stânga” e asociată cu PSOE şi eventual cu Izquierda Unida. Recitiţi manifestul indignaţilor şi arătaţi-mi unde, pe parcursul lui, e asumată vreo identitate de stânga. Pe urmă uitaţi-vă la scorul electoral al Syrizei şi al lui Podemos prin comparaţie cu cel al partidelor asumat de stânga. Şi trageţi singuri concluziile.

2. Anti-anticomunismul

Într-o ţară care a trecut timp de 40 de ani printr-un infern totalitar care a lăsat cicatrici – şi care s-a rupt de comunism printr-o revoluţie în care au murit oameni, a face cadou dreptei tema anticomunismului e una dintre cele mai inexplicabile erori strategice ale stângii româneşti.

Există şi un anticomunism de stânga, centrat pe anti-autoritarism, pe respectarea drepturilor omului şi pe democraţie, aşa încât stânga românească a avut şi are la dispoziţie un întreg arsenal discursiv anticomunist.

Refuzul de a-l folosi, cedarea fără luptă a unei teme extrem de importante la nivel local şi închiderea în anti-anticomunism mi se par decizii de neînţeles. În plus, refuzul de a condamna crime împotriva umanităţii comise în timpul regimului comunist, la Revoluţie şi în perioada imediat următoare Revoluţiei mi se pare unul dintre cele mai contraproductive (şi  profund anti-democratice) gesturi.

Îţi vine să crezi că unii oameni vor cu tot dinadinsul să fie insignifianţi la nivel social – după care tot ei se plâng că sunt marginali.

3. Anti-anticorupţia

La fel ca la punctul 3 de mai sus. Refuzul de a-şi însuşi o temă importantă la nivelul României şi de a o exploata dinspre stânga e al doilea cadou uriaş pe care stânga românească o face dreptei.

Anticorupţia ca exerciţiu de modernizare, anticorupţia ca anti-autoritarism, ca instrument anti-oligarhic, ca mijloc de împuternicire a cetăţeanului obişnuit în raport cu autorităţile publice – iată tot atâtea posibile unghiuri de atac pe care stânga românească le ignoră cu desăvârşire.

Închiderea în anti-anticorupţie e, pe scurt, o colosală eroare strategică.

4. Reactivitatea

Pe lângă cedarea fără luptă către dreapta a unor teme majore, senzaţia e că stânga românească e, în general, reactivă. Ea nu pare să aibă nimic de propus – doar reacţionează, bombănind, la propunerile altora. Reacţionează şi se delimitează.

Din punctul ăsta de vedere, deşi e populată în bună parte de tineri, stânga românească pare bătrânicioasă – deci nu are cum să stârnească entuziasme.

Pe scurt, stângii româneşti îi lipseşte o viziune pozitivă, un model alternativ de societate – şi mai ales un model incluziv, care să fie atrăgător pentru mulţi. În condiţiile astea, în care doar bombăni de pe margine împotriva anticomunismului, a anticorupţiei sau a austerităţii, nu prea ai cum să câştigi inimi. Tot ce reuşeşti e să creezi o sectă.

5. Tăcerea cu privire la democraţie

De ani buni, în zona progresistă a lumii se fac încercări – multe dintre ele admirabile – de reinventare a democraţiei. De la bugetarea participativă la e-guvernare sau la alegerile primare deschise, modalităţile de creştere a participării cetăţenilor obişnuiţi la viaţa publică se multiplică şi se intensifică pe zi ce trece.

Cu privire la toate astea, stânga românească mai degrabă tace. Nu-i vorbă, tace şi dreapta: la noi, tăcerea cu privire la democraţie şi la perfecţionarea democraţiei nu are culoare politică.

Discursul pro-democratic, pro-participare nu e făcut cadou dreptei. E doar ignorat, ceea ce e la fel de trist. Iar ideea că stânga românească e la fel de neutră faţă de democraţie pe cât e şi dreapta e una, orice s-ar spune, mai degrabă neliniştitoare. Cu atât mai mult cu cât, istoriceşte vorbind, progresele în materie de democratizare aparţin în totalitate stângii – de la revoluţiile liberale din secolele XVIII-XIX, la extinderea continuă a dreptului de vot, la lărgirea listei de drepturi fundamentale, la anti-autoritarismul lui 1968 şi acum, mai nou, la reinventarea democraţiei deliberative şi participative.

Cu privire la toate astea, cum spuneam, stânga românească tace. Iar tăcerea asta nu e una menită să-i asigure simpatii.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

Comentarii