De Business

Punem punctul pe știi

Cei mai norocoşi directori din Iaşi: Nu fac nimic şi ridică lefuri de nababi!

miercuri, 23 septembrie 2015, 02:00
7 MIN
 Cei mai norocoşi directori din Iaşi: Nu fac nimic şi ridică lefuri de nababi!

Din cauza numirilor politice în Iaşi s-a perpetuat o anomalie din care simplii contribuabili au numai de pierdut. S-a ajuns în situaţia în care în unele instituţii să aibă doi directori sau în cel mai bun caz foştii şefi au ajuns subordonaţi, dar au rămas cu salariile din timpul în care erau în fruntea instituţiilor. „Ziarul de Iaşi” a analizat două astfel de cazuri din prezent, dar a luat în calcul şi situaţii anterioare.

Numirea politică a directorilor din fruntea instituţiilor publice ieşene a dus la crearea unor anomalii în urma cărora au de pierdut doar ieşenii. În Iaşi există, în prezent, directori care, deşi nu mai desfăşoară nicio atribuţie specifică acestei funcţii, sunt plătiţi „regeşte” cu salarii de directori. Motivele sunt diverse, de la revocarea din funcţie şi recâştigarea postului în instanţă până la reorganizarea instituţiei sau suspendarea din funcţie pentru a nu influenţa derularea unor dosare penale.

 
Povestea pe larg
 
Poate cel mai revoltător caz este prezenţa a doi directori la vârful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, ambii plătiţi cu peste 9000 lei (n.r. – peste 2000 euro) lunar. În luna octombrie a anului 2012, moment în care USL avea deja numiţi şefi în majoritatea deconcentratelor, directorul DRDP Iaşi numit de PDL în 2011, Dănuţ Pilă, a fost notificat că i se încheie mandatul de director în timp ce se afla în concediu medical. În locul lui era numit Ovidiu Laicu, un personaj care beneficia de susţinerea Partidului Social Democrat, doar că Pilă nu a fost de acord cu schimbarea şi a solicitat anularea concedierii în instanţă. La mijlocul anului 2013, instanţa i-a dat dreptate fostului director şi a dispus reinstalarea sa în funcţie, moment în care au avut loc nişte dispute în cadrul instituţiei: Laicu era deja ales de Consiliul de Administraţie şi acţionari, în timp ce Pilă avea o sentinţă judecătorească definitivă care îl recomanda ca fiind directorul de drept al instituţiei şi îi oferea şi toate salariile pe care trebuia să le primească din momentul demiterii până la câştigarea procesului. Ca să nu supere pe nimeni, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Drumurilor Naţionale şi Autostrăzilor i-a chemat pe cei doi directori la „negocieri” şi problema a fost rezolvată rapid: deşi Ovidiu Laicu a fost numit politic şi apoi ales de acţionari pentru postul de director regional executiv, a mai fost înfiinţat un post de director regional în subordinea directorului general CNADNR, deţinut de Dănuţ Pilă, care în prezent este remunerat chiar mai bine decât când era singurul director. „Eu sunt directorul executiv al instituţiei, am drept de semnătură, mă ocup de management. De partea cealaltă, domnul Pilă este în subordinea directorului general şi îndeplineşte atribuţiile trasate de acesta, atât în cadrul DRDP Iaşi, cât şi la alte regionale. Într-adevăr, este un post nou în organigramă, dar dacă directorul a considerat că are nevoie de experienţa, expertiza şi notorietatea domnului Pilă, ce putem face?”, s-a întrebat ironic directorul executiv Ovidiu Laicu.
 
Venituri grase
 
Potrivit declaraţiilor de avere aferente anului 2014, cei doi directori au câştigat lunar peste 2000 de euro, venituri salariale mai mari având Dănuţ Pilă. Astfel, Ovidiu Laicu a primit ca salarii, anul trecut, suma de 108.269 lei, la care se adaugă veniturile soţiei sale, în cuantum de 23.330 lei, care lucrează în adminsitraţia publică, în timp ce Dănuţ Pilă a avut venituri salariale de 117.880 lei, la care se adaugă veniturile soţiei, angajată a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, în cuantum de 65.559 lei. De asemenea, Pilă a mai primit anul trecut venituri din pensii de 23.640 lei, el fiind cadru militar în rezervă. Acesta nu este un caz neapărat singular, în 2010 alţi trei directori concediaţi dând instituţiile în judecată. Paul Kmen de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, George Albulescu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Valerian Sălăvăstru de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului au contestat decizia de cocnediere în isntanţă şi au câştigat, iar salariile de după concediere le-au fost returnate integral de la bugetul de stat.
 
Salariu de director, funcţia de şef de serviciu
 
Un alt caz interesant este al directorului Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială, Andrei Leonard Buiceag, care din februarie 2014 este director executiv cu atribuţii de şef serviciu al compartimentului de inspecţie, ordonator terţiar de credite cu drept de semnătură fiind şeful de serviciu Costel Grojdea. Modificarea s-a făcut de către Agenţia Naţională la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, care instrumentează şi în prezent un dosar în care Buiceag este cercetat pentru un posibil conflict de interese. „Ziarul de Iaşi” a prezentat detalii din dosar prin intermediul unor anchete jurnalistice, de unde reieşea că Andrei Buiceag, care îndeplinea şi funcţia de preşedinte al comisiei care autorizează furnizorii de formare profesională din Iaşi (CAJ). De asemenea, comisia respectivă numea şi experţii care urmau să facă parte din comisiile de examinare a cursanţilor şcoliţi de furnizorii de formare profesională. Astfel, în calitate de formator la Asociaţia Indeco, Buiceag a participat şi la examinarea cursanţilor, deşi legislaţia nu permite preşedinţilor de CAJ să participe la examene ale unor furnizori din judeţul pentru care decid. Pe lângă aceasta, „Ziarul de Iaşi” a descoperit că Buiceag participase la aproape toate comisiile organizate de furnizori din alte judeţe în judeţul Iaşi, în 2012 participând la peste 170 de examene, în unul din cazuri chiar şi la 6 examene într-o zi. Urmărirea penală a început de un an şi jumătate, însă dosarul nici nu a primit NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale) şi nici nu a ajuns în sălile de judecată. În tot acest timp, Andrei Buiceag a fost remunerat cu salariu de director, deşi nu şi-a exercitat funcţia sa.
 
Ce spune directorul
 
Pe de altă parte, de prin luna iunie până la începutul lunii septembrie, acesta nu prea a mai avut legătură cu instituţia, el folosindu-şi toate zilele de concediu legale, prelungite ulterior cu un concediu medical. Revenit la muncă de câteva zile, Buiceag nu a dorit să discute despre dosarul său. „Singurul lucru pe care pot să vi-l spun, corect şi legal, este că eu sunt trecut în statul de funcţii ca director executiv. Cu privire la decizii ale Agenţiei Naţionale sau ale Ministerului Muncii nu pot comenta. Pentru alte detalii, puteţi discuta cu şeful serviciu Grojdea Costel, care este şi ordonator terţiar de credit”, a răspuns, formal, Andrei Buiceag. Întrebat despre stadiul dosarului penal de pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Buiceag menţionat că „eu nu lucrez la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, sunaţi acolo pentru detalii”. Potrivit declaraţiei de avere depuse pe anul 2014, Buiceag a avut venituri salariale în cuantum de 46.728 lei, în creştere cu 7.000 lei comparativ cu anul 2013. Totodată, Buiceag a mai declarat o sumă de 43.000 lei din darul de nuntă, dar niciun alt venit din activităţile de examinare, care în 2013 i-au adus în conturi peste 26.000 lei. În schimb, anul 2015 a fost unul al tranzacţiilor imobiliare pentru directorul AJPIS Iaşi, care a vândut un apartament cu 28.000 euro şi şi-a achiziţionat, împreună cu soţia, o casă de locuit de 110 mp, terenul aferent de 162 mp şi un teren agricol de 2.412 mp. În plus, Buiceag a mai deschis în 2014 un cont bancar de peste 28.000 lei, iar anul acesta a mai contractat un credit de 286.000 lei.
 
Experţi cu salarii de director la Poştă
 
În urma programului de reorganizare a Companiei Naţionale Poşta Română din 2012 au dispărut Direcţiile Regionale de Poştă şi, împlicit, un cumul de funcţii de conducere, iar cei care le deţineau au devenit inspectori sau experţi. Însă, datorită contractului colectiv de muncă negociat „la sânge” de sindicalişti cu membrii conducerii CNPR, salariile acestor directori au rămas intacte, chiar dacă noile atribuţii nu au nicio legătură cu funcţiile pe care le ocupă. Cum nu era de ajuns acest aspect, angajaţii Oficiului Judeţean de Poştă Iaşi care benefiază de acest avantaj vor profita în continuare până în 2018, când va fi renegociat contractul. Aşa se întâmplă că fostul director Iulian Ivan, fosta directoare operaţională Laura Limbău sau fostul director de dezvoltare Tudor Grecu au acum salarii de director, care trec de 4000 lei, la care se adaugă diferite sporuri. Şi foştii şefi de serviciu din cadrul DRP Iaşi au acum salarii de peste 3000 lei.
 
 

 

 

Comentarii