Centru pentru donat celule stem la Iaşi

marți, 11 iunie 2013, 19:06
2 MIN
 Centru pentru donat celule stem la Iaşi

Ieşenii care vor să salveze vieţi sunt aşteptaţi, de luna aceasta, la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

În cadrul unităţii va funcţiona un Centru de Recrutare a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, singurul din judeţ. Rolul acestuia este acela de a identifica potenţialii donatori de celule stem şi de a-i înregistra într-o bază de date după fenotip. Când cineva are nevoie de un anumit fenotip, din ţară sau din afară, se poate găsi foarte simplu donatorul compatibil cu materialul său genetic, accesând acest registru. În primă fază, nu este vorba decât de o donare teoretică, nerealizându-se decât în momentul în care se cere fenotipul înregistrat.

Cel care se oferă voluntar pentru transplant va urma un set de analize, i se va recolta o cantitate de sânge de 10 ml, se vor separa celulele, se va face tiparea, iar când apare solicitarea pentru transplant se şi realizează, tot în urma unei evaluări clinice şi biologice.

Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Ele se recoltează de la adulţi, din sângele periferic sau din măduva osoasă şi pot folosi la tratarea şi vindecarea unor boli precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare. Unul dintre avantajele înscrierii într-un astfel de program constă în faptul că, dincolo de a salva o viaţă, potenţialul donator beneficiază de investigaţii medicale gratuite, astfel aflând şi care este starea sa generală de sănătate.

Comentarii