De Sănătate

Punem punctul pe știi

Conferinţa Naţională de Scleroză Multiplă reuneşte la Iaşi specialişti de la toate centrele din ţară, dar şi din străinătate

miercuri, 01 octombrie 2014, 18:27
3 MIN
 Conferinţa Naţională de Scleroză Multiplă reuneşte la Iaşi specialişti de la toate centrele din ţară, dar şi din străinătate

Cea de-a IX-a ediţie se va desfăşura în perioada 23-25 octombrie. Aflaţi din articolul următor noutăţile şi temele de discuţii şi dezbateri pe care le propun organizatorii manifestării.

În perioada 23-25 octombrie se va desfăşura la Iaşi a IX-a „Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă“. Manifestarea medicală va reuni şi anul acesta atât specialiştii de la centrele de tratament a Sclerozei Multiple (SM) din România (coordonatorii şi echipele de medici ai centrelor de SM din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Tg. Mureş, Iaşi), cât şi invitaţi din străinătate – specialişti recunoscuţi din Germania, Elveţia şi Austria.

„Actualităţi în Terapia SM“, una dintre cele două teme principale ale conferinţei, va aduce în discuţie noutăţile din acest domeniu. „În tratamentul SM au apărut substanţe noi, inclusiv cele cu administrare orală. Fiecare din centrele noastre are o experienţă limitată în administrarea medicamentelor pe cale orală, dar ştiind că pot reprezenta viitorul, ne pregătim cât mai bine pentru a continua acest tip de abordare terapeutică. În acelaşi timp se apropie momentul introducerii în terapia SM a unor medicamente aprobate de forurile internaţionale şi cele din ţară, dar care nu sunt încă incluse încă în programul naţional. Puţini pacienţi îşi permit să le cumpere, dar sunt câteva excepţii care conferă o oarecare experienţă centrelor unde s-au administrat. Au apărut multe schimbări în ultimul timp, inclusiv la medicamentele clasice. Sunt studii recente care evidenţiază posibilitatea ca unele dintre ele să fie administrate mai rar. De exemplu, în cazul unui medicament, acesta nu ar mai trebui injectat zilnic, ci de trei ori pe săptămână. Ceea ce conduce la aderenţa pacienţilor la tratamentul prescris. O altă noutate este injectarea cu un dispozitiv nou care va semnala centrului unde este dispensarizat pacientul faptul că acesta şi-a administrat medicaţia în ziua respectivă. Acest injectomat inteligent oferă posibilitatea de a controla dacă pacientul şi-a administrat corect tratamentul. De asemenea, vom discuta din nou problema anticorpilor neutralizanţi. În urmă cu un an s-au putut recolta şi analiza prezenţa acestor anticorpi la pacienţii a căror evoluţie nu este satisfăcătoare. La conferinţa din octombrie va exista o prezentare cumulată pe această temă“, a declarat prof. dr. Cristian Dinu Popescu, şeful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi, preşedintele conferinţei.

Cea de-a doua temă, intitulată „Varia“, va încerca să îmbine o variantă de dezbatere teoretică cu nişte lucrări legate de experienţa practică, de zi cu zi a specialiştilor implicaţi în tratamentul SM. „Specialiştii din România şi colectivele pe care le conduc au pregătit lucrări din propria experienţă şi din cercetarea în domeniul SM. Aş remarca prezenţa mai multor specialişti în SM: prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii Romane de Neurologie, a prof.dr. Dafin Mureşan, actualul preşedinte al acestei societăţi, a prof.dr.  Ana Câmpeanu de la „Fundeni“, conf. Ioan Buraga de la „Colentina“,  conf. Cristina Panea de la „Elias“, dr. Gabriel Popescu de la Spitalul Militar „Central“, dr. Tudor Ionescu de la Spital „Agrippa“, prof. dr.  Mihaela Simu de la Timişoara, conf. dr. Rodica Bălaşa de la Târgu Mureş, prof. dr. Ioan Mărgineanu de la Cluj. La comunicările noastre se adăuga lucrările ce vor fi prezentate de invitaţii din străinătate. Ca la fiecare ediţie a acestei manifestări devenită una de tradiţie în România, ne dorim să existe un util schimb de experienţă, o racordare la noutate, la ceea ce se potriveşte evoluţiei pe plan internaţional. Intenţionăm să ne pregătim şi pentru următoare conferinţă, dorindu-se ca şi cea de-a X-a ediţie să se organizeze tot la Iaşi. În acest fel putem pregăti momentul când noile molecule de tratament al SM vor fi incluse în programul naţional şi când această medicaţie va ajunge şi la pacienţi“, a încheiat prof. dr. Cristian Dinu Popescu.

Comentarii