De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copil diagnosticat cu o boală rară după ce a mîncat bob prăjit

vineri, 05 mai 2017, 01:50
4 MIN
 Copil diagnosticat cu o boală rară după ce a mîncat bob prăjit

Băiatul de 14 ani are o boală hematologică care dacă nu este ţinută sub control provoacă o anemie severă care poate fi fatală.

Medicii din Clinica de He­matologie şi Oncologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ s-au confruntat de curând cu un caz impresionant al unui copil în vârstă de 14 ani care se luptă cu o boală hematologică rară şi care este crescut împreună cu ceilalţi doi fraţi ai săi doar de tatăl său. Deşi băiatul suferă încă de la naştere de această afecţiune, nu a fost diagnosticat până acum, când a ajuns la spital după ce a consumat un aliment contraindicat în boala de care suferă, lucru care i-a declanşat simptomele. Medicii ieşeni mai spun că atunci când a venit la spital era într-o stare extrem de gravă şi că arăta asemenea unui copil în vârstă de 8 ani şi nu de 14 ani, fiind foarte slab.

Băiatul a ajuns la spital săptămâna trecută, după ce a mâncat o farfurie cu bob prăjit (plantă leguminoasă cu seminţe mai mari decât bobul de fasole), în loc de se­minţe, în timp ce se uita la televizor, fără să ştie că bobul este principalul aliment contraindicat în boala de care suferă. „Am venit cu ambulanţa la spital, iniţial la Spitalul de Boli Infecţioase, credeam că e vorba de o infecţie pen­tru că era galben la faţă, pe piele, şi cădea efectiv din picioa­re. De acolo, am fost trimişi la Spitalul de Copii unde s-a depistat boala lui, medicii spuneau că dacă nu ar fi mâncat bob, nu s-ar fi aflat. Noi nu facem de obicei aşa ceva în casă, a mâncat acum puţin, a fost bob copt pe plita care era încinsă, altceva nu. Am înţeles că de acum trebuie să am grijă mai specială de el“, a povestit bărbatul. Tatăl copilului creşte singur cei trei copii pe care îi are, cel de 14 ani, o fată de 16 ani şi un băiat de cinci ani, după ce soţia sa l-a părăsit. Spune că oricât de greu i-ar fi, nu ar renunţa pentru nimic în lume la ei şi îşi aminteşte că şi atunci când erau mici i-a luat cu el în celălalt capăt de ţară. „Ei sunt apropiaţi de mine, nu i-am lăsat niciodată. Când erau mici am plecat câţiva ani la Arad să lucrez în construcţii şi i-am dus acolo la grădiniţă, să fie cu mine. Nu mă dau bătut nici acum, îi cresc cum pot în continuare“, a completat acesta. Bărbatul nu are un loc de muncă stabil, ci lucrează ocazional în construcţii, zugrăvit, zidărie şi oriunde i se iveşte ocazia, câştigând bani cu care încearcă să le asigure copiilor cele necesare. „Nu stau să aştept o alocaţie sau mila altora, trăiesc prin muncă cinstită. Cu mâncarea ne descurcăm, mai greu va fi pentru el de acum, că are nevoie de regim special. La noi se mănâncă multă carne de porc, chiar acum două luni am tăiat ultimul porc, iar în rest cumpărăm ce putem de la magazin“, a mai spus bărbatul. 

Regim special toată viaţa, fără coloranţi alimentari 

Boala de care copilul suferă este o boală hematologică care împiedică funcţionarea corectă a globulelor roşii din sânge, ducând la distrugerea acestora, procesul fiind numit hemoliză. Mai exact, deficitul de glucozo-6-fosfat dehi­drogenază (G6PD) este o afecţiune genetică care duce la o anemie severă, care netratată, poate duce la deces. Boala este cronică şi nu poate fi corectată, ci doar ţinută sub control. În acest sens, din alimentaţie este interzis bobul, tot ce înseamnă coloranţi artificiali, dar şi medicamentele cum ar fi algocalminul, aspirina, nurofenul, majoritatea antibioticelor, vitamina K sau suplimentele de fier. „Copilul a venit la noi într-o stare foarte gravă, foarte mic şi slab, cu o formă de anemie genetică foarte severă. Poate duce o viaţă normală, cu condiţia să nu consume anumite alimente, să nu ia anumite medicamente, e o listă foarte mare pe care trebuie să o respecte. Va fi greu de asigurat un tratament, deoarece are nevoie de un regim special, fără coloranţi alimentari, doar cu produse naturale, pe tot parcursul vieţii. Este un caz care pe noi ne-a impresionat foarte mult, un tată care îşi creşte singur copiii şi care nu îşi doreşte decât să fie ajutat în măsura în care poate fiecare“, a precizat prof. dr. Ingrid Miron, şeful Clinicii de Hema­tologie şi Oncologie. 

Simptomele care indică o astfel de criză sunt durerile abdominale şi lombare, paloarea, icterul, febra înaltă cu evoluţie spre convulsii, conducând la comă şi chiar deces dacă nu ajunge la spital şi dacă nu i se face transfuzie de sânge în timp util. Din dorinţa lor, numele tatălui şi al copiilor nu a fost precizat în articol. Oricine îşi doreşte însă să îi ajute cu alimente sau bani poate contacta redacţia la numărul de telefon 0232/ 271271. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii