Cristian Mungiu: Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar nu plec la Hollywood

miercuri, 04 octombrie 2017, 11:15
3 MIN
 Cristian Mungiu: Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar nu plec la Hollywood

La zece ani de la câştigarea prestigiosului Palme d’Or, regizorul Cristian Mungiu nu se gândeşte să plece din ţară.  Nici la Hollywood, nici în altă parte. ,,Nu o să plec să fac filme cu maimuţe şi personaje care se transformă. Rămân un artist cu micile mele poveşti”. În octombrie este şi organizator, nu doar regizor. Aduce în ţară pelicule de Cannes, în cadrul festivalului ,,Les Films de Cannes à Bucarest”, care are loc în perioada 13 – 22 octombrie, scrie libertatea.ro. 

Cu 15 minute înainte să vorbească presei şi cinefililor despre ,,Les Films de Cannes”, Cristian Mungiu face personal ultimele pregătiri. Mută podiumul, cară recuzita şi lipeşte afişe la intrarea cinematografului de la Muzeul Ţăranului. ,,Nu-mi e ruşine nici să car recuzita, nici să lipesc afişe. Îmi doresc ca cât mai multă lume să afle despre efortul pe care îl facem noi.  Cea mai mare dezamăgire pentru mine este când mă întâlnesc cu cineva pe stradă la o lună după ce a început festivalul  şi îmi zice că nu a ştiut că a fost. Şi atunci, ca să evit această situaţie, car şi podiumul la care urmează să vorbesc. Eu sunt cineva care a început prin a fi regizor, dar a sfârşit prin a fi şi regizor, şi scenarist, şi producător, şi distribuitor şi organizator de festivaluri. Nu-mi cade mâna  nici să car apa, nici să lipesc afişe”, a declarat regizorul român pentru Libertatea. Este al optulea an consecutiv în care Cristian Mungiu găzduieşte unul dintre cele mai importante festivaluri de film din România. Prin intermediul lui, aduce în ţară pelicule nominalizate şi câştigătoare la Cannes, producţii independente şi regizori reputaţI, conform libertatea.ro.

,,Are un impact destul de mare, dar eu întotdeauna îmi doresc mai mult. Vine multă lume să vadă filmele. Eu îmi doresc să aibă un impact mare şi la nivelul discuţiilor pe care le programăm noi cu cineaştii. Aceşti cineaşti ne fac o foarte mare favoare să vină aici”. Anul acesta, invitaţi speciali sunt regizorul maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse şi Sátántangó, şi Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme dîOr, în 2008, cu drama ,,Entre les murs”. ,,Îmi doresc să cultivăm această curiozitate şi spectatorii să rămână şi la discuţia de după”.

,,4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” şi 10 ani mai târziu

În 2007, când Mungiu câştiga Palme d’Or cu filmul ,,4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, mulţi credeau că regizorul va pleca peste hotare. Zece ani mai târziu, românul toarnă filme cu poveşti care provin din acelaşi loc. ,,Eu am decis să nu plec pentru că mai sunt multe lucruri aici despre care vreau să vorbesc. Pentru că aşa percep eu cinemaul în momentul de faţă. Pentru mine contează cum fac filmele, ce spun în ele şi să vorbesc despre lucruri pe care le cunosc bine. Poate că într-o zi o să fac un film într-o altă limbă, dar am să-l fac numai atunci când voi vorbi despre ceva ce ştiu bine şi am să pot să spun tot poveştile mele personale. Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar n-am să mă duc la Hollywood să devin regizorul unor filme cu maimuţe şi personaje care se transformă în altceva pentru că nu mă interesează chestia asta. Mă interesează să rămân un artist cu micile mele poveşti”, a mai spus, pentru libertatea, Cristian Mungiu.

CITIŢI MAI MULTE PE libertatea.ro

Comentarii