De ce sunt neglijate trotuarele în Iaşi?

sâmbătă, 12 martie 2016, 14:37
2 MIN
 De ce sunt neglijate trotuarele în Iaşi?

Recent, într-o zi însorită, pe la ora prânzului am venit pe jos de la Gara Internaţională, pe str. Săulescu, până în Piaţa Unirii. 

În Iaşul supraaglomerat de maşini, chiar dacă este grea viaţa de şofer, nici aceea de pieton nu este mai uşoară! Nu pot estima un procent de inutilizare a trotuarelor de către pietoni, dar cam 50% din timp eşti obligat să mergi pe carosabil, mai ales pe străzile de categoria a II-a şi a III-a.

Trotuarul este o porţiune marginală special amenajată din suprafaţa unei străzi, mai ridicată decât partea carosabilă, rezervată circulaţiei pietonilor!

Norma tehnică este din 6 aprilie 1998, privind proiectarea şi realizarea străzilor în localităţile urbane prevede următoarele: „pentru circulaţia pietonilor din localităţile urbane se vor amenaja trotuare cu o lăţime cuprinsă între 1 şi 4 m, în fruncţie de intensitatea circulaţiei pietonale şi de locul unde sunt amplasate“. 

Demnă de reţinut este limita minimă de 1 metru lăţime a trotuarului, pe care la Iaşi n-o îndeplinesc peste 50% dintre ele! Iată câteva exemple de trotuare neconforme:

– rond Agronomie (numai bordură şi pământ, lăţime 0,5 m), în extremitatea nord-estică,

– str. Alexandru Vlahuţă (amenajare sumară, lăţime 0,5-0,6 m, necirculabil din cauza gardului viu netuns de la Institutul de Chimie Macromoleculară, ieşit prin plasa de sârmă),

– str. Păcurari, tot din cauza vegetaţiei netunse trotuarul este inutilizabil.

Şi lista poate continua cu foarte numeroase exemple!

Staţionarea maşinilor pe trotuarele de 0,5 – 1 m

Pe străzile de categoria a II-a şi a III-a, adesea circulaţia pietonală este complet blocată, iar deplasarea trecătorilor este incomodă şi riscantă! Când mai există şi zăpadă, iar maşinile staţionează pe ambele trotuare, deplasarea este un chin atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi.

Edilii şi consilierii locali trebuie să ia în serios necesitatea reparaţiei trotuarelor, pentru că degradarea şi nefinisarea se întâlnesc în tot oraşul, mai ales la periferie.

Ing. silv. dr. I. Lupu

Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu“ Iaşi

Comentarii