De la Balc, la spital

marți, 14 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 De la Balc, la spital

* Prin decembrie, cu câteva zile înainte de Crăciun, de-a lungul şi de-a latul ţării a început sângeroasa campanie de măcelărire a porcilor din curţile gospodarilor. A porcilor domestici, transformaţi ulterior în preparate tradiţionale pentru mesele de Sărbători. Din sălbăticia în care se aflau, mistreţii îşi frecau copitele şi se bucurau, la gândul că pe ei urgia nu i-a atins. Ei, bine, ultimul week-end a fost chiar ultimul pentru mulţi dintre mistreţii convocaţi la Balc, acolo unde, anual, se desfăşoară un alt măcel, mai de fiţe decât cel din ogrăzile gospodarilor. Se pare că, anul ăsta, ştirile despre Ţiriac şi simandicoşii săi musafiri de sânge vărsători au fost mult mai puţine decât, în decembrie, ştirile despre tăiatul porcilor; este logic: în ziua de azi e mult mai senzaţional să tai porcul şi să ai şuncă în cămară, decât să omori jivine nevinovate! Un mistreţ la casa omului a ajuns ceva normal, mulţi săteni, când ies noaptea la latrină, fac gălăgie, să alunge eventualii urşi tomberonezi, mistreţi sau lupi turbaţi care le zburdă prin ogradă.
* Că veni vorba despre lupul turbat care a muşcat o tanti din comuna argeşeană Mălureni: să fi fost, la faţa locului, vitejii vânători din grupul lui Ţiriac, sigur ar fi intervenit ca într-o binecunoscută poveste, ar fi tăiat burta lupului şi ar fi scos din ea atât pe Scufiţa Roşie, cât şi pe bunicuţă! Dar n-au fost acolo, ci la Balc, unde au continuat să tragă la ţintă (mai precis, în ţinta nr. 3 "mistreţ tremurând de frică şi încercând să-şi scape pielea"), aşa că femeia din Argeş a ajuns la spital.
* Să revenim la Balc: au fost prezenţi şi nişte vajnici reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor (chiar, sălbăticiunile cu copite pot intra în categoria "patru lăbuţe"?), însă mult mai puţini decât când e caz de maidanezi. Pesemne că sunt mai rari puişorii de mistreţi cu ochişori blânzi, crescuţi sub scara blocului sau la boxă, şi e greu să dresezi asemenea vietăţi să dea din coadă la doamnele din cartier cu parizer în pungă şi să mârâie la poştaşul care aduce facturile. Plus că sunt mult mai puţini români dispuşi să ia acasă, sub semnătură, ditamai porcul mistreţ, chiar dacă e vaccinat şi cu cercel în ureche. Şi nici nu există vreo poezie nostimă, pentru copii, gen "Mistreţ cu părul creţ etc.".
* Dacă ţinem minte bine din anii trecuţi, victimele măcelului de la Balc vor ajunge, sub formă de carne proaspătă, în farfuriile unor defavorizaţi din căminele de copii şi bătrâni. Nimic nu ne împiedică să bănuim că şi la faza asta se va merge tot pe tradiţionala metodă "cine-mparte, parte-şi face", aşadar, din căminele de bătrâni şi de copii se vor auzi strigăte de satisfacţie: "Tare! Am găsit în farfurie o bucată de gingie de mistreţ! E super! Anul trecut am primit doar o pleoapă!". Împărţitul cărnii de victime rezultate în urma vânătorii e un gest nobil; normal, ne referim doar la partidele de vânătoare fără incidente, nu la cele în care cade victimă vreun gonac sau vreun ministru, că nu s-ar bucura nimeni de un asemenea meniu!

Comentarii