Detoxifiere şi purificare prin post

sâmbătă, 23 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Detoxifiere şi purificare prin post
Cele mai importante aspecte ale postului sunt curăţirea gândurilor, purificarea sufletului şi al corpului.

Şi iată-ne la finalul primei săptămâni de post. Estepostul Paştelui sau Postul Mare,un post lung, purificator din multe puncte de vedere. Anul acesta acesta a început pe 18 martie şi se va termina pe 4 mai.
Primul şi cel mai importat aspect al postului e cel de purificare a sufletului,de curăţire, de îndepărtare din viaţa noastră a micilor răutăţi, invidii, gelozii, bârfe. Şi asta se realizează cu ajutorul rugăciunii sau meditaţiei, individual sau în grup pentru a face loc în viaţă şi în sufletele noastre iubirii şi compasiunii. Pentru aceasta este necesară înfrânarea de la anumite activităţi sau obiceiuri: bârfa, răzbunarea, încrâncenarea, judecarea aproapelui sau vorbitul de rău pe cei din jur, supărarea şi înlocuierea cu iertare, înţelegere, bunătate, compasiune, milostenie. Un exerciţiu de făcut în prag de primăvară în timpul postului este de a căuta calităţi şi aspecte plăcute la persoane care ne supără sau ne deranjează. În loc să vorbim de rău, să criticăm, să "înfierăm" anumite aspecte sau atitudini e bine să încercăm să vorbim de bine, să căutăm trăsături plăcute, atitudini care ne-au plăcut sau din care putem învăţa ceva. E indicat să facem la fel cu nevoia de a ne plânge de orice. În momentul în care apare un gând de nemulţumire să îl înlocuim cu unul de mulţumire. Orice gând "negativ" să fie înlocuit cu unul "pozitiv" încărcat de iubire, compasiune şi dăruire.
Un alt aspect e cel de detoxifiere. Înlocuirea proteinelor animale cu legume şi fructe care conţin mineralele şi vitaminele de care avem nevoie. Din fericire, anul acesta începerea postului coincide cu apariţia verdeţurilor. Urzicile şi spanacul sunt principalele surse de fier, potasiu şi magneziu. Apoi avem salată, ceapă verde cu efectul său antimicrobian şi antiviral, ridichile, mărarul, pătrunjelul, ştevia şi alte verdeţuri. O sursă de proteină sunt seminţele precum fasolea uscată, lintea, năutul, mazărea şi orezul. Doar că înlocuirea produselor animale cu cele vegetale nu înseamnă şi creşterea cantităţii din farfurie. O cantitate mai mare de mâncare ne îndepărtează de scopul postului de mâncare. În primul rând nu e o înfrânare şi în al doilea rând obosim organismul în loc să îi oferim pauza necesară trecerii la anotimpul cald.
Şi astfel, printre mesele cu multe verdeţuri şi înlocuirea gândurilor şi sentimentelor negative cu cele positive ne apropiem de Sărbătoarea Paştelui în speranţa că vom reuşi să fim ca curaţi şi pregătiţi pentru sfintele sărbători.
 
Corina BENESCU, Roman

Comentarii