DEZBATERE PUBLICĂ: Traficul greu, interzis în oraş. Un nou regulament de circulaţie pe raza Iaşului

joi, 04 iunie 2015, 01:53
2 MIN
 DEZBATERE PUBLICĂ: Traficul greu, interzis în oraş. Un nou regulament de circulaţie pe raza Iaşului

Primăria a lansat proiectul în dezbatere publică. Principala prevedere: camioanele şi, în general, tot traficul greu va avea interzis prin oraş. Pentru mutarea Vămii nu există în continuare un termen exact

Municipalitatea va adopta un nou regulament de circulaţie pe raza oraşului. Acesta va fi lansat în dezbatere publică la mijlocul lunii iunie şi este justificat de demersul autorităţilor locale şi centrale de a muta activitatea biroului vamal la Tehnopolis. Regulamentul, care va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, va stabili condiţiile în care va fi interzis traficul auto greu pe raza municipiului Iaşi.

Potrivit primarului interimar Mihai Chirica, parcul ştiinţific de la periferia oraşului este pregătit pentru a-i găzdui pe inspectorii vamali. „Nu avem un termen pentru transferul activităţii de vămuire. Acest lucru ţine de ANAF (Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, n.r.). Ştiu că se aşteaptă ca directorul general al ANAF să stabilească condiţiile în care se va face transferul“, a declarat ieri Chirica.

La începutul lunii mai, ANAF a avizat favorabil mutarea activităţii, iar, la vremea respectivă, autorităţile afirmau că transferul se va face în „regim de urgenţă“. Biroul vamal şi firmele de comisariat vamal ar urma să-şi desfăşoare activitatea la etajul 1 al corpului secundar al clădirii Tehnopolis, iar accesul tirurilor va fi permis doar pe varianta ocolitoare a municipiului.

Studii recente făcute de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) au relevat că una dintre cauzele poluării în oraş constă în traficul auto greu. În raport, inspectorii de mediu au arătat că instituţiile responsabile întârzie „din motive administrative“ mutarea vămii, în condiţiile în care zona Podu de Piatră – Nicolae Iorga este cea mai poluată din municipiu. Discuţiile privind relocarea vămii datează încă din toamna anului 2012, dar, de atunci, transferul acestei activităţi s-a împotmolit în avize.

 

Comentarii