De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dieta mediteraneeană poate preveni debutul demenţei. Vezi ce trebuie să mănânci!

duminică, 23 iulie 2017, 16:18
2 MIN
 Dieta mediteraneeană poate preveni debutul demenţei. Vezi ce trebuie să mănânci!

Cu totii stim ca adoptarea dietei mediteraneene are beneficii pentru sanatatea organismului, in special in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, dar noi cercetari sugereaza ca aceasta dieta alimentara poate ajuta si la prevenirea dementei, scrie globalnews.ca. Conform celor mai recente cercetari efectuate pe aceasta tema, adultii sanatosi aflati la o varsta inaintata care urmeaza regimul alimentar mediteraneean au un risc cu o treime mai mic de a avea orice forma de dementa, scrie hotnews.ro.

“Urmarea unei alimentatii sanatoase pe baza de plante este asociata cu imbunatatirea functiilor cognitive si cu reducerea de pana la 35% a debutului degradarii pe plan mental datorat inaintarii in varsta,” a declarat Claire McEvoy, autoarea principala a studiului si cercetatoare in cadrul Universitatii din California, conform Global News. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat indeaproape obiceiurile alimentare a sase mii de americani cu o varsta medie de 68 de ani. Datele au aratat ca persoanele care au urmat dieta mediteraneeana au avut un risc mai mic cu pana la 18% pentru declinul cognitive, arată hotnews.ro.

Desi cercetarea a fost de tip observational, concluziile studiului subliniaza cat de importanta este dieta pentru sanatatea creierului, conform opiniei autorilor. “Studiul aduce noi constatari pe tema examinarii diferitelor tipuri de diete alimentare si a impactului pe care acestea il au asupra sanatatii pe plan mental. Este necesara efectuarea unor studii aplicate pentru a testa daca aceasta dieta poate imbunatati functiile cognitive pe masura ce inaintam in varsta,” adauga Claire McEvoy.

Dieta medieteraneeana este bogata in fructe, legume, cereale integrale si peste, insa cercetatorii sunt de parere ca acest tip de dieta inseamna mai mult decat produsele consumate, este un stil de viata. Activitatea fizica efectuata zilnica si luarea meselor in familie ne ajuta sa fim mai atenti la ceea ce consumam si sa prevenim supraalimentarea sau restrictionarea, adauga autoarea, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, dieta mediteraneeana inseamna, in principal, grasimi monosaturate – extrase din uleiul de masline, nuci, avocado – si excluderea dulciurilor si produselor de origine animala. Motivul pentru care dieta mediteraneeana a fost asociata beneficiilor pentru sanatatea intregului organism este legat de concentratia de antioxidanti naturali, extrasi din fructe si legume, si concentratia ridicata de acizi grasi omega-3, extrasa din fructele de mare si peste.

“Dieta mediteraneeana contribuie, astfel, la reducerea riscului de declansare a diabetului zaharat de tip II, datorita cantitatilor mari de fibre si cantitatii mici de zaharuri si grasimi saturate. Exista cercetari in curs de dezvoltare ce sugereaza ca grasimile sanatoasa joaca un rol important pentru sanatatea creierului si reduc riscul declansarii bolii Alzheimer,” conchide autoarea.

SURSA: hotnews.ro

    

Comentarii