De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu de astăzi pentru medici

sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Dosarul electronic de sănătate devine obligatoriu de astăzi pentru medici

Începând de astăzi, toţi furnizorii de servicii medicale, laboratoare, medici de familie, spitale publice, dar şi private, sunt obligaţi prin lege să folosească dosarul electronic de sănătate. 

Acesta va trebui să conţină toate informaţiile despre starea de sănătate a pacientului, de la alergii la proteze şi alte dispozitive medicale, transplanturi dacă este cazul, boli transmisibile, intervenţii suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor, vaccinurile făcute, bolile ereditare din familie, concret acesta va reprezenta un întreg istoric medical al pacientului. „Schimbarea este una în bine, însă beneficiile se vor vedea doar pe termen lung. Momentan ne gândim că totul se va face cu acelaşi număr de medici, asistenţi, registratori care vor trebui să facă muncă birocratică în acelaşi timp. Faptul că toată activitatea va trebui concentrată mai mult pe lucrurile birocratice, probabil se va vedea într-o calitate mai slabă a actului medical în următoarele luni“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Medicii susţin că ar trebui ca măcar în perioada în care se va face tranziţia către obligativitate, să poată fi suplimentat numărul de registratori care introduc datele, pentru ca personalul medical să nu fie nevoit să reducă din timpul alocat consultaţiilor. Reprezentanţii Colegiului Medicilor, filiala Iaşi, mai spun că o altă problemă referitoare la introducerea acestui dosar ca obligatoriu este cea de confidenţialitate. „Nu este reglementat nicăieri că un pacient poate să opteze sau nu să aibă dosarul public sau nu. Va sta pe un server la care vor putea avea acces şi alţi doctori, ceea ce este o problemă, ar trebui ca pacientul mai întâi să îşi dea acordul“, a adăugat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Comentarii