Driving in the rain

marți, 15 noiembrie 2016, 02:43
4 MIN
 Driving in the rain

 După o cursă întreruptă de două ori, cu numeroase abandonuri, Marele Premiul de Formula 1 al Braziliei a revenit lui Lewis Hamilton, urmat de colegul său de la Mercedes, Nico Rosberg. Animatorul cursei a fost tânărul de 19 ani, Max Verstappen, foarte aproape de a-i sufla lui Rosberg locul II

 
 
Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a câştigat, ieri, Marele Premiu al Braziliei, penultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de coechipierul său, germanul Nico Rosberg  şi de olandezul Max Verstappen de la Red Bull. Rosberg mai are un avans de 12 puncte faţă de Hamilton în clasamentul piloţilor, astfel că titlul mondial se va decide la ultima cursă, Abu Dhabi Grand Prix.
Cursa de la Interlagos s-a desfăşurat pe o pistă foarte udă, find oprită cu steag roşu de două ori şi durând trei ore cu tot cu opriri.  Din cauza condiţiilor meteo, au abandonat mai mulţi piloţi, în urma unor accidente, La Interlagos, ploaia a dat mari bătăi de cap organizatorilor, comisarilor F1 şi nu în ultimul rând piloţilor. Francezul Romain Grosjean (Haas F1) a ieşit în decor şi a abandonat încă din timpul turului de formare a grilei. Din acest motiv, startul a fost întârziat cu zece minute, apoi plecarea monoposturilor în cursă s-a făcut în urma safety car-ului. Hamilton, clasat în pole position, a fost urmat de Rosberg, Räikkönen, Verstappen, Vettel şi Ricciardo. Maşina de siguranţă a ieşit de pe pistă la capătul turului al şaptelea, dar piloţii au concurat doar cinci tururi, pentru că, în turul 13, monopostul Sauber condus de Marcus Ericsson a lovit zidul de protecţie al pistei. A intrat din nou safety car-ul, care a ieşit la capătul turului 19. Piloţii au mai efectuat câteva sute de metri, înainte ca şi finlandezul Kimi Räikkönen de la Ferrari să intre în zidul de protecţie, după ce a pierdut controlul maşinii pe linia dreaptă. După o întrerupere de peste 30 de minute, cursa fost reluată de pe linia boxelor cu piloţii rulând în urma safety carului. Nu s-a concurat în această perioadă, pentru că, tot în urma maşinii de siguranţă, piloţii au intrat la boxe după ce s-a decis din nou oprirea Grand Prix-ului brazilian.
După ultima ieşire a safety car-ului, Verstappen a urcat două poziţii, întrecându-l chiar pe Rosberg, al cărui loc secund era foarte important, în perspectiva luptei pentru titlul mondial. Germanul a pierdut apoi constant teren în spatele olandezului. Red Bull a jucat apoi o carte riscantă. şi-a chemat ambii piloţi la boxe şi le-a schimbat pneurile de ploaie cu intermediare. A fost o decizie greşită şi numai pilotajul excepţional al lui Verstappen le-a salvat austriecilor locul de pe podium. Tânărul pilot de 19 ani de la Red Bul a ajuns la mijlocul plutonului la revenirea pe pistă, apoi conducătorii echipei au realizat că pneurile intermediare nu îi vor ajuta pe sportivii lor.  Rosberg şi-a reocupat locul secund în spatele lui Hamilton, fără a-l pune sub presiune pe acesta. Scăpaţi de periculosul Verstappen, Hamilton şi Rosberg au mers la siguranţă până la final şi au trecut în această ordine linia de sosire. Max nu a renunţat la luptă, nici după ce a ajuns al 15-lea, după o nouă trecere pe la standurile echipei sale, în turul 55, pentru a "reîncălţa" pneurile de ploaie. El a profitat şi de o nouă neutralizarea a cursei, după abandonul lui Massa. Verstappen a întrecut pilot după pilot şi a urcat din nou pe locul al treilea. Astfel, deznodământul sezonului se amână pentru ultima etapă, dar Rosberg are nevoie de un loc III pentru câştiga titlul mondial, această poziţie fiind suficientă chiar dacă Hamilton se impune şi la Abu Dhabi. (News.ro)
Clasamentul cursei: 1. Lewis Hamilton (Mercedes); 2. Nico Rosberg (Mercedes); 3. Max Verstappen (Red Bull); 4. Sergio Perez (Force India); 5. Sebastian Vettel (Ferrari); 6. Carlos Sainz (Toro Rosso); 7. Nico Hulkenberg (Force India); 8. Daniel Ricciardo (Red Bull); 9. Felipe  Nasr (Sauber); 10. Fernando Alonso (McLaren). Ultima etapă a sezonului, Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, se va desfăşura peste două săptămâni, la 27 noiembrie, pe circuitul Yas Marina.
Clasamentul piloţilor: 1. Nico Rosberg – 367 p; 2. Lewis Hamilton – 355 p; 3. Daniel Ricciardo – 246 p; 4. Sebastian Vettel – 197 p; 5. Max Verstappen – 192 p; 6. Kimi Räikkönen – 178 p.
Clasamentul constructorilor: 1. 1. Mercedes – 722 p; 2. Red Bull – 446 p; 3. Ferrari – 375 p; 4. Force India – 163 p; 5. Williams – 136 p; 6. McLaren – 75 p.
 
 
 

    

Comentarii