De Sănătate

Punem punctul pe știi

(EXCLUSIV) Caz uluitor petrecut la Institutul Inimii. Operaţie anulată din cauza sforăitului

sâmbătă, 08 iulie 2017, 01:50
5 MIN
 (EXCLUSIV) Caz uluitor petrecut la Institutul Inimii. Operaţie anulată din cauza sforăitului

Întâmplare de pomină la Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou, care ridică problema comportamentului medicilor, dar şi ce reguli trebuie să respecte un pacient. Un profesor bucureştean programat de luni de zile la o operaţie, în lipsa căreia îşi pune în pericol chiar viaţa, a fost externat forţat din motive cel puţin bizare. Pentru că nu se putea odihni în salonul plin în noaptea dinaintea operaţiei, din cauza sforăielilor puternice, a căldurii şi a ţânţarilor, şi pentru că nu mai avea de făcut nici o procedură peste noapte, a cerut voie medicului rezident să meargă să doarmă câteva ore la hotelul în care era oricum cazat. Nu i s-a permis, a înţeles, dar după 1 noaptea, pentru că nu putea închide ochii şi pentru că la operaţie trebuia totuşi să fie odihnit, a plecat la hotel şi a revenit la ora 7. Era deja externat, iar medicul ce trebuia să-l opereze i-a spus sec că poate pleca acasă: nu va mai fi operat. Ulterior, inclusiv actele medicale, despre care spune că l-au costat la clinici private 10.000 de lei, şi le-a recuperat cu Poliţia. Acum, următoarea operaţie o poate face abia peste 7 luni, în altă parte. Episodul ridică însă o problemă: lipsa de protocoale în spitale, care lasă loc abuzurilor de ambele părţi.

Decebal Gaşpar, un bărbat în vârstă de 66 de ani, din Bucureşti, venit special la Iaşi pentru o o intervenţie la inimă, acuză medicii ieşeni de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. I.M. Georgescu“ (IBCV) din Iaşi că ar fi refuzat să facă procedura necesară, după ce acesta a avut un schimb de replici cu unul dintre medicii rezidenţi cu o noapte înainte de intervenţie. Acesta povesteşte că procedura programată cu două luni înainte, şi anume o ablaţie (n.r. – tehnică utilizată pentru tratarea aritmiei), a fost anulată pe motiv că acesta nu a respectat regulile spitalului, şi că de acum va trebui să mai aştepte alte luni până când să poată face procedura, dar într-o altă unitate medicală. Modul în care s-au întâmplat lucrurile efectiv te lasă cu gura căscată.

„Aveam fibrilaţii“

Bărbatul, care a lucrat 11 ani în proiectare ca inginer şi 24 de ani în învăţământ ca profesor, povesteşte că s-a internat în Clinica de Cardiologie de la IBCV Iaşi pe data de 28 iunie, urmând ca operaţia (ablaţia) să aibă loc a doua zi dimineaţa. Însă, în jurul orei 22.30, cu o noapte înainte de operaţie, a solicitat medicului rezident Ştefan Ailoaei să îi permită să lipsească din spital până dimineaţă la prima oră, pentru a dormi în hotelul în care se afla oricum cazat, împreună cu soţia, deoarece în salonul în care era internat nu se putea odihni. „În salon mai erau internaţi alţi cinci pacienţi, dintre care unul sforăia foarte tare. Un altul avea radioul deschis la maximum. Pentru că nu mai urma să fac niciun tratament sau analiză în acea noapte, mă gândeam că este posibil să plec şi să revin. Însă medicul nu mi-a permis. Am înţeles… Am căutat, timp de două ore, având şi fibrilaţii, să dorm fie în salon, fie pe un pat de pe hol, fie cu capul pe masa în sala de mese“, relatează pacientul. Bărbatul susţine că, după două ore în care a încercat să adoarmă dar nu a reuşit, a solicitat din nou să fie învoit până dimineaţă, în acelaşi timp întrebând medicul dacă după o noapte în care nu a dormit, şi în care a avut fibrilaţii, mai poate fi apt de operaţie. „În 30 de secunde, acest doctor, care nu era nici măcar doctor asistent la operaţia mea, a venit cu formularele pe care mi-a spus să le semnez ca să renunţ la operaţie. M-am enervat, şi l-am întrebat cum nu se poate să lipsesc pe semnătură câteva ore, ca să dorm, pentru că în salon nu se putea dormi, dar poate să ia decizia ca să se anuleze operaţia fără un motiv medical, şi fără consultarea doctoriţei care m-ar fi operat dimineaţa“, povesteşte bărbatul.

Medicul curant: „Aţi încălcat regulamentul“

Mai mult, acesta susţine că, în timpul schimbului de replici, medicul rezident îl filma râzând, cu un telefon, spunându-i soţiei acestuia într-o discuţie ulterioară că a recurs la un astfel de gest „ca să vedeţi cum face“. În cele din urmă, frânt de oboseală şi nesomn, în jurul orei 1.00, pacientul a părăsit spitalul fără aviz medical, dar şi fără să semneze că renunţă la operaţie, revenind a doua zi, pe 29 iunie, la ora 7. Imediat ce a ajuns s-a dus la medicul curant, dr. Mihaela Grecu, medic primar cardiolog, care a refuzat să vorbească cu acesta, motivând că se grăbeşte la raportul de gardă. De asemenea, când bărbatul s-a dus în salon, unde îşi lăsase unele medicamente şi lucruri în sertar, colegii i-au spus că patul a fost deja repartizat unui alt pacient. „Doamna Grecu nici nu a vrut să discute cu mine. Mi-a răspuns sec: «Merg la raport». Nici nu a mai venit în salon, iar eu m-am dus din nou la cabinet, unde mi-a comunicat printre dinţi că, din cauză că am încălcat regulamentul, nu voi mai fi operat, şi că mi-a semnat biletul de externare din spital împotriva voinţei mele“, a completat bărbatul.

Actele medicale, recuperate cu Poliţia

Decebal Gaşpar mai spune că, înainte de a pleca din spital, a solicitat să-i fie restituite toate dosarele medicale care arătau istoricul bolii, însă medicii i-au spus că acestea nu sunt de găsit, şi nu ştiu nimic de ele. În aceste condiţii, bărbatul a sunat la Poliţie şi a făcut o plângere, deplasându-se şi un echipaj la faţa locului. Abia a doua zi cei de la spital l-au contactat şi i-au spus că actele au fost găsite şi că îi vor fi trimise acasă, primindu-le zilele trecute, pe data de 4 iulie. „Făcând o socoteală simplă, care ţine cont de timpul necesar obţinerii unei consultaţii la un cardiolog care efectuează operaţii de ablaţie şi de timpul până eşti programat, se poate spune că medicii, pe lângă stresul enorm la care m-au supus, pe lângă banii pe care i-am cheltuit degeaba, mi-au anulat şansa de a face operaţia de ablaţie mai devreme de cinci luni, adică în total şapte luni jumătate. De asemenea, mi s-au ascuns şi actele medicale personale, care au costat foarte mult, 10.000 de lei de-a lungul timpului, făcute la Bucureşti, în aşa fel ca să merg la alt medic fără nici măcar un EKG“, a concluzionat bărbatul.

Plângere la Colegiul medicilor Iaşi

Pacientul a înaintat zilele trecute şi o plângere către Colegiul Medicilor din Iaşi, în care precizează că medicii au refuzat să îl trateze, în vederea efectuării unei anchete. „Procedura este ca reclamaţia să meargă în comisia de jurisdicţie şi, odată ce este acolo, se face o anchetă disciplinară, se cere opinia unor experţi, şi abia apoi avem o opinie care ajunge la comisia de disciplină, unde se ia o decizie“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi. Atât reprezentanţii IBCV Iaşi, precum şi dr. Mihaela Grecu, medicul curant al bărbatului, nu au dat curs în niciun fel apelurilor noastre repetate, timp de două zile, pentru solicitarea unui punct de vedere referitor la acest caz.

Comentarii