Scandal de spionaj în Justiţia ieşeană

EXCLUSIV: Război cu acuzaţii de spionaj între Tribunal şi Curtea de Apel

duminică, 04 august 2013, 16:04
4 MIN
 EXCLUSIV: Război cu acuzaţii de spionaj între Tribunal şi Curtea de Apel

Situaţie fără precedent în sistemul judiciar ieşean. 22 dintre cei mai vechi judecători din breaslă, toţi de la Curtea de Apel Iaşi, au suspiciuni că în ultimul an şi jumătate ar fi fost monitorizaţi de către colegii lor de la Tribunal. Magistraţii au semnat o adresă comună pe care au înaintat-o recent către conducerea Tribunalului. În conţinutul acelei adrese, consultată de reporterii „Ziarului de Iaşi“, cei 22 de judecători lansează o serie de întrebări ale căror răspunsuri ar putea fi ca o „bombă“ în justiţia ieşeană. Cea mai importantă solicitare a magistraţilor de la Curte se referă la o presupusă activitate de monitorizare care ar fi fost efectuată în ultimul an şi jumătate asupra lor. Astfel, judecătorii îi întreabă pe colegii lor de la Tribunal dacă au fost sau nu monitorizaţi sau supravegheaţi prin intermediul sistemului video al parcării din spatele Palatului de Justiţie, parcare administrată de Tribunal. O altă cerinţă a magistraţilor suspicioşi este cu privire la motivul pentru care această monitorizare ar fi fost făcută de Tribunal, dar şi temeiul legal în baza căruia s-ar fi realizat aceasta.

De unde a pornit scandalul

Surse juridice au afirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ că o parte din magistraţii celor două instanţe ar avea de mai multă vreme probleme de comunicare şi de înţelegere. Totul a culminat în luna mai a acestui an, când unul dintre vicepreşedinţii Tribunalului, judecătorul Florin Andrei, a conectat sistemul video al parcării la calculatorul biroului său personal din Palatul de Justiţie. Practic, orice mişcare a persoanelor care se deplasau prin spatele Tribunalului putea fi văzută în direct de către judecătorul Andrei. Transmiterea imaginilor de pe cele patru camere din parcare către calculatorul magistratului a fost sistată pe 12 iunie, în urma unui decizii luată de preşedintele Tribunalului, Narcis Stoica. Suspiciunile colegilor de la Curtea de Apel Iaşi au rămas. Solicitarea scrisă de cei 22 de judecători a fost înaintată pe 1 iulie, atunci când, potrivit unor surse, preşedintele interimar al Curţii de Apel, Cristina Truţescu, nu ar fi fost de acord cu iniţiativa colegilor ei. Aceştia nu au ţinut cont însă de sfatul actualei şefe a judecătorilor. De altfel, numele Cristinei Truţescu nu apare pe lista semnatarilor. În urma unei solicitări a „Ziarului de Iaşi“, conducerea Curţii de Apel Iaşi, prin vocea purtătorului de cuvânt al instanţei, Gabriel Tarlion, ne-a transmis următorul răspuns: „Cererea nu a fost făcută în numele Curţii de Apel Iaşi ci individual, de către mai mulţi judecători, fiind înaintată în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Întrucât până la acest moment (n.r. – ieri după-amiază) nu s-a formulat un răspuns, conducerea instanţei nu a supus spre analiză această cerere“.

Ce spune Tribunalul

Răspunsul oficial al Tribunalului Iaşi, semnat de preşedintele Narcis Stoica, urmează să fie înaintat celor 22 de judecători în cursul zilei de astăzi. În conţinutul acestuia, Stoica le explică magistraţilor că nu a fost vorba de o monitorizare sau supraveghere, şi că totul s-ar fi petrecut conform legii. „În Palatul de Justiţie din Iaşi, cât şi în exteriorul acestuia, există amplasate mai multe camere de supraveghere video. De altfel, toţi salariaţii cunosc acest lucru. Mai mult, în incinta clădirii au fost amplasate anunţuri cu atenţionări privind existenţa acestor camere. Potrivit susţinerilor specialiştilor IT ai instanţei şi ale domnului vicepreşedinte, în vederea exercitării atribuţiilor ce-i reveneau, domnul vicepreşedinte Andrei Florin-Alexandru a solicitat, în cursul lunii mai 2013, informaticienilor din compartimentul IT al Tribunalului Iaşi să-i creeze posibilitatea tehnică de conectare directă la sistemul de supraveghere video al parcării din spatele Tribunalului Iaşi, sistem dotat cu patru camere video“, precizează Narcis Stoica în răspunsul solicitării celor 22 de judecători de la Curte. În acelaşi document se mai arată că Stoica a dispus întreruperea conexiunii din biroul judecătorului Florin Andrei începând cu 12 iunie. Preşedintele Tribunalului spune că dorinţa judecătorului Andrei nu a depăşit atribuţiile de serviciu sau pe cele legale şi că a dispus încetarea conexiunii din biroul vicepreşedintelui, întrucât monitorizarea poate fi efectuată de către jandarmi. „Nu avem niciun fel de elemente probatorii şi nici alte elemente concrete de ordin factual care să ne permită să afirmăm că această conexiune ar fi fost utilizată cu rea-credinţă“, se mai arată în răspunsul formulat de Narcis Stoica.

La rândul său, judecătorul Florin Andrei a motivat decizia sa de a urmări live imaginile de pe camerele de supraveghere din parcare prin prisma unor incidente care ar fi avut loc în trecut. De pildă, ar fi fost persoane care parcau acolo deşi nu sunt salariaţi.

Comentarii