Expertiză în inima dezastrului. O echipă de la Petroşani a ajuns ieri la blocul distrus

vineri, 05 august 2016, 02:02
3 MIN
 Expertiză în inima dezastrului. O echipă de la Petroşani a ajuns ieri la blocul distrus

Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) au ajuns ieri la blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu şi au început ancheta prin care se vor stabili cauzele exploziei de luni seară. Constantin Lupu, director ştiinţific al instituţiei, a precizat aseară că atât el cât şi echipa sa vor sta la Iaşi trei zile pentru a efectua cercetări. 

 „Prea multe nu am să vă spun în momentul acesta. Noi suntem pregătiţi să stăm trei zile pentru a cerceta amănunţit tot dezastrul de după explozia de pe 1 august. Trebuie să stabilim degajarea gazelor, modul de formare a masei explozive în acest imobil şi care a fost sursa de aprindere. Şi dacă aş avea o părere la momentul acesta, e prea devreme să vă pot spune ceva. Urmează ca, eu şi colegii mei, să efectuăm în seara asta (n.r. ieri), mâine şi poimâine cercetări, pe măsură ce materialul rezultatului exploziv va fi eliberat din acest imobil”, a precizat Lupu. Acesta a mai arătat că expertiza pe care o conduce a fost solicitată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, unitate ce are în lucru un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi distrugere. „Încercăm să aflăm modalitatea de degajare a metanului din reţeaua de gaze naturale, încercam să stabilim alte posibilităţi de acumulare în amestec exploziv şi, bineînţeles, sursa de iniţiere”, a mai spus Lupu. 

E.ON a reacţionat

În urmă cu două zile, angajaţii E.ON au descoperit o fisură la una dintre conductele de gaz din apropierea blocului C2, de pe strada Văscăuţeanu. Această descoperire ar putea fi esenţială în stabilirea unei cauze finale a exploziei. La nivel oficial, angajaţii E.ON au precizat ieri, printr-un comunicat de presă remis ulterior unei solicitări a „Ziarului de Iaşi” că firma colaborează cu autorităţile în vederea descoperirii cauzelor deflagraţiei. „E.ON Distribuţie România a reacţionat cu promptitudine la explozia care a avut loc într-un bloc din cartierul Copou din Iaşi, luni, 1 august a.c.(VEZI AICI)

Investigaţiile continuă, clădirea afectată va fi examinată de către experţi pentru a stabili cu certitudine cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a transmis operatorul de gaz din Iaşi. Reprezentanţii E.ON au negat că între ajutorul imediat pe care firma s-a oferit să îl acorde sinistraţilor din blocul C2 şi o posibilă vină pe care operatorul ar putea să o aibă în acest caz nu există nicio legătură de cauzalitate. „Compania noastră îşi exprimă compasiunea deplină faţă de toate persoanele afectate, consecinţele acestui incident nefericit fiind grave şi deloc uşor de depăşit. E.ON Distribuţie România a decis imediat să ofere sprijin financiar familiilor afectate pentru a le ajuta în această situaţie dificilă. Implicarea companiei noastre reprezintă un act umanitar şi nu are nicio legătură cu rezultatele anchetei, care este în curs de desfăşurare în acest moment.

 

Comentarii