FOTO: A dispărut stema comunistă de la intrarea prin Dancu. Va fi piesă de muzeu

marți, 19 iulie 2016, 02:00
2 MIN

„Stema va fi recondiţionată şi inclusă ca exponat în cadrul Muzeului Municipal, pe care sperăm să-l deschidem publicului în toamnă“, spune un oficial al CJ.

Stema comunistă a Iaşului a dispărut de la intrarea dinspre Dancu. Vechiul cadru metalic pe care era montată stema a fost renovat şi vopsit, vechea stemă a municipiului fiind însă înlocuită.

„Stema veche va fi recondiţionată şi inclusă ca exponat în cadrul Muzeului Municipal, pe care sperăm să-l putem deschide publicului în toamnă. Este reprezentativă pentru o perioadă îndelungată din istoria Iaşului. Pentru tineri, mai ales, este important să o cunoască. Noi avem de gând să organizăm o expoziţie de heraldică a Iaşului, cu steme ale oraşului din diverse epoci istorice, ca şi blazoane ale vechilor familii boiereşti“, a declarat Mihai Pricop, managerul de proiect al muzeului municipal.

Stema comunistă a Iaşului prezenta capul de bour, imaginea turnului central al Palatului Culturii şi o flacără, o retortă şi o roată dinţată suprapuse, semnificând caracterul de oraş universitar şi industriile chimică şi grea, cu o pondere importantă în economia ieşeană până în 1989. În centrul panoului era reprezentată stema Republicii Socialiste România, reprezentând munţi împăduriţi, o sondă şi un lac, încununate cu spice de grâu şi având în vârf o stea în cinci colţuri.

Stema comunistă a Iaşului nu avea nicio legătură cu tradiţia heraldică, stema medievală a oraşului reprezentând un cal şi o coroană, iar cea modernă, adoptată în 1851, un turn roman.

Stema actuală a municipiului, montată la intrarea prin Dancu, reuneşte cele două steme clasice, reprezentând o cetate cu două turnuri, simbolizând cele două biserici existente în incinta Curţii Domneşti, pe care se află un ecuson încărcat cu un cal negru în galop spre dreapta, având deasupra o coroană şi un turn. Deasupra scutului stemei se află o coroană murală cu 7 turnuri, din care iese capul de bour al Moldovei.

În urmă cu un an, reprezentanţii municipalităţii anunţau viitoarea organizare a unui concurs de soluţii pentru realizarea unui model unitar al intrărilor în oraş. Concursul nu a mai fost însă organizat.

VEDEȚI ȘI:

FOTO: Bun venit în Iaşi, ultimul oraş din Republica Socialistă România!

Comentarii