De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Fab Lab a transformat o clădire a Universităţii Tehnice într-un spaţiu inovativ

vineri, 29 septembrie 2017, 01:50
2 MIN

O investiţie de 100.000 de euro a fost făcută în ultimele şase luni în Tudor Vladimirescu, unde s-a inaugurat în cursul zilei de ieri un spaţiu modern afiliat Fab Lab, o reţea globală de laboratoare create cu scopul facilitării inovaţiei şi a fabricaţiei digitale. 

Spaţiul are 700 metri pătraţi şi cuprinde două etaje din corpul Tex6 aripa de vest, a Universităţii Tehnice din Iaşi. La primul etaj se află zona cu utilaje, unde studenţii vor pune în în aplicare anumite proiecte, idei.  La al doilea etaj sunt amenajate spaţii comune de lucru pentru conferinţe şi cursuri de robotică (copii 7-14 ani), de programare (14-18 ani), şi cursuri de IT pentru adulţi. La sediul Fab Lab vor avea loc şi diverse concursuri pe aceste domenii, de IT şi outsourcing.

“Studenţii vor avea acces gratuit, cu o recomandare a profesorilor, cu condiţia să lucreze la un proiect. Nu vrem aici sală de lectură ori cafenea. Vrem să arătăm că şi la Iaşi  inteligenţa este pusă în valoare. Sperăm să avem măcar 100 de rezidenţi temporari”, au precizat reprezentanţii Fab Lab Iaşi. Sălile au fost transformate cu ajutorul unor arhitecţi şi îmbină modernul cu industrialul. Mobilierul este unul metalic, păstrându-se foarte multe elemente originale, puse mai apoi în evidenţă. În săli există muşchi şi licheni adevăraţi, dar şi muşchi sintetici care ies din prize ori din tot felul de conducte. Pe unul dintre pereţi sunt atârnate picioare, matriţe pe care se fabrică pantofii în fabrică, iar pe altul, sunt puse pe post de tablouri, umeraşe de la haine, pe care sunt puse cărţi vechi. Ineditul se află la orice pas, inclusiv pe pereţii cu instalaţii fabricate din sârme.

Tot ieri, în cadrul evenimentului de inaugurare, a avut loc şi lansarea numărului 6 al revistei PINmagazine, publicaţie ce apare la două luni în 1.000 de exemplare. Aceasta se axează pe societatea tehnologică, atât cea din Iaşi, cât şi din întreaga ţară. După lansare a avut loc şi un drive test cu biciclete electrice, susţinut de Bizze, iar mai apoi vernisajul expoziţiei “AtelierSPRE”. Inaugurarea s-a încheiat cu o conferinţă civică în cadrul căreia au fost invitaţi experţi în dezvoltare urbană de la Banca Mondială. 

 

 

Comentarii