De Sănătate

Punem punctul pe știi

Minunile de la maternitate

Greu de crezut: 51 de bebeluşi s-au născut la Iaşi perfect sănătoşi, din mame cu HIV

vineri, 28 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Greu de crezut: 51 de bebeluşi s-au născut la Iaşi perfect sănătoşi, din mame cu HIV

HIV/SIDA continuă să facă victime numeroase la Iaşi şi în Moldova, potrivit celor mai recente statistici publice. Cei mai mulţi bolnavi s-au infectat mai ales din cauză că au făcut sex neprotejat cu persoane deja infectate. Spre deosebire de restul ţării, la Iaşi predomină infectările în timpul actelor heterosexuale (bărbat – femeie). În sud şi vest predomină infectarea în timpul actelor homosexuale sau cea de pe seringi cu droguri. O nouă metodă de infectare îşi face însă tot mai simţită prezenţa şi la Iaşi.

 

Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) continuă să facă victime chiar dacă informaţiile despre sex nu mai sunt neapărat un tabu. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, unitatea medicală care asigură tratamentul şi supravegherea tuturor bolnavilor HIV/SIDA din Moldova, au identificat în primele şase luni ale anului 53 de cazuri noi. Pacienţii au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA şi au intrat sub tratament de specialitate. Potrivit specialiştilor, bolnavii s-au infectat mai ales din cauză că au făcut sex neprotejat cu persoane deja infectate.

O altă cauză:leziuni netratate

„În arealul nostru geografic, calea principală de transmitere a virusului HIV este cea heterosexuală, spre deosebire de vestul şi sudul ţării, unde începe să crească calea de transmitere homosexuală, şi pentru cei care ultilizează droguri cu administrare intravenoasă. Discutăm însă despre un areal geografic la care creşterea unui anumit mod de transmitere nu înseamnă că durează zeci de ani, astfel că noi trebuie să fim atenţi asupra tuturor căilor de transmitere, chiar dacă nu sunt importante în regiune“, a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Potrivit medicilor, un motiv în plus care contribuie la diagnosticarea HIV/SIDA, pe lângă actul sexual neprotejat, este nepăsarea oamenilor care, deşi au diferite leziuni, nu merg la medic pentru tratament. În cazul femeilor care au contact sexual cu o persoană seropozitivă, contează mai ales lipsa consultaţiilor la medicul ginecolog, care ar putea trata leziunile preexistente uterine. „Nu este vorba numai de non-protecţie. Este vorba şi despre leziuni pe care le ai şi pe care nu le tratezi. Dacă nu ai leziuni, virusul nu se prea transmite. Şi atunci, aceste cazuri noi identificate au nişte leziuni, iau contact cu o persoană infectată şi prin leziunile alea se transmite virusul. Altfel, pielea şi mucoasa reprezintă bariere excepţionale de protecţie în calea virusului“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Mama seropozitivă, bebeluşul sănătos

Centrul regional HIV-SIDA Iaşi este al doilea centru ca număr de pacienţi din ţară, după cel din Bucureşti. În prezent, specialiştii au în evidenţă 1.515 de pacienţi din toate judeţele Moldovei. Dintre aceştia, 113 pacienţi au fost identificaţi şi diagnosticaţi anul trecut. 319 bolnavi care urmează tratament de specialitate pentru HIV/SIDA la Spitalul de Boli Infecţioase sunt din judeţul Iaşi. Potrivit medicilor, în primele şase luni s-au născut 51 de bebeluşi cu mame seropozitive. Rezultatele primelor investigaţii arată că nou-născuţii nu sunt purtători ai virusului.

Părinţii vor avea certitudinea că bebeluşii nu sunt seropozitivi abia după vârsta de un an şi jumătate, când se poate determina exact dacă micuţii sunt sau nu infectaţi. HIV este un virus care afectează celulele albe din sânge, numite ştiinţific limfocite CD4, care  ne protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin producătoare ale virusului, şi după o vreme mor. Virusurile nou produse circulă în sânge şi infectează alte celule, astfel că numărul limfocitelor din organism scade treptat şi odată cu ele şi imunitatea. Din această cauză, în timp, organismul pierde capacitatea de rezistenţă în faţa oricărei boli şi nu se mai poate apără de virusuri, ciuperci sau bacterii. Din acel moment, infecţia cu HIV evoluează în stadiul de SIDA – Sindromul Imunodeficienţei Dobândite. SIDA nu este o singură boală, ci un complex de afecţiuni diferite. În România, primul caz de HIV/SIDA a fost diagnosticat în 1985, la un bărbat homosexual.

 


  

Comentarii