De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul a marit salariile profesorilor universitari. Dar de unde vor veni banii?

luni, 20 februarie 2017, 21:37
1 MIN
 Guvernul a marit salariile profesorilor universitari. Dar de unde vor veni banii?

Guvernul Sorin Grindeanu a marit salariile cadrelor universitare, incepand de la 1 ianuarie 2017, cu o medie de 15%. Insa costurile cad pe Universitati. Care au de ales: fie maresc taxele de studii pentru cresterea salariilor profesorilor, fie banii sunt luati de la bugetele de Cercetare.

Generozitatea executivului nu a fost insotita insa si de o suplimentare a alocarilor pentru sistemul universitar, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior se descurca cum poate – cei mai multi, redistribuind spre salarii banii destinati cercetarii si dotarii laboratoarelor, scrie Curs de Guvernare.

Solutiile sunt provizorii, fiindca nimeni nu are fonduri pentru a suporta la infinit masura – daca Executivul nu va face o rectificare pentru asigurarea sumelor lipsa, universitatile ar putea fi obligate sa ia in considerare si varianta cresterii taxelor de scolarizare pentru locurile cu plata sau reducerea semnificativa a numarului acestor locuri.

Efectul va fi, potrivit rectorului Marile Pirtea, de la Universitatea de Vest Timisoara (UVT), o scadere a calitatii pregatirii absolventilor de invatamant superior, deoarece multi tineri vor opta pentru facultati mai putin performante, dar accesibile financiar, sau se vor angaja pentru a putea suporta taxele.

Asta, in cazul tinerilor care vor alege in viitor facultatea. Pentru cei deja inregistrati, care sunt cel putin in anul I de studii, o crestere a taxelor ar putea echivala cu abandonul.

ziare.com

Comentarii