Iaşul anilor ’80

joi, 09 martie 2017, 02:50
4 MIN
 Iaşul anilor ’80

Printre atâtea minunăţii s-a strecurat şi o ştire despre bugetul pe anul în curs. Care an vă las pe voi să ghiciţi. Vă spun doar că articolul începe cu o cuvântare a conducătorului iubit, în care tovarăşul Chirica vorbeşte despre un „nou început” şi un „parteneriat real” cu oamenii muncii.

Dacă vi s-a făcut dor de Iaşul anilor ’80 sau sunteţi curioşi cum se distrau părinţii voştri în ultimul deceniu de comunism, vă vând un pont. Intraţi pe pagina online a Curierului de Iaşi şi retrăiţi alături de colectivul de redacţie al Primăriei vremurile de odinioară. Poarta vă e deschisă de însăşi Irina Margareta Nistor. Cu zâmbetul ei şugubăţ, gazda noastră vă invită la cea de-a VIII- a ediţie a „Serilor Filmului Românesc”. Un adevărat festin pentru iubitorii supelor în familie (glumesc, festivalul  e ok). Dacă iubiţi muzica, sunteţi şi mai norocos. Primăria, împreună cu celebra asociaţie culturală „Moldavia” vă răsfaţă urechile cu două festivaluri de anvergură: „Concursul de interpretare muzicală Pop’N’Iaşi”, aflat la prima ediţie, şi „Festivalul Concurs Naţional de Muzică Folk”. Vă place dansul ? Nebunilor, ce baftă aveţi! „Crema dansului sportiv” tocmai v-a dat întâlnire la Sala Polivalentă. Şi, până nu uitaţi paşii, urcaţi fuguţa în Tătăraşi, unde Ateneul v-a pregătit „o nouă săptămână de excepţie”. „La Ateneu începem primăvara dedicată femeii în ritm de tango argentinian, continuăm cu multă distracţie, dar şi romantism!” Ieşenii mai introvertiţi, pasionaţi de dansul şoptit al literelor, se pot înscrie la Concursul Naţional „Ion Creangă” aflat la a XVIII-a ediţie. De altfel, scriitorul este celebrat în aceste zile şi la Palatul Roznovanu, printr-o serie de „medalii omagiale”. Pasionaţii de fotografie sunt aşteptaţi la Trapani, în Italia, la expoziţia intitulată sugestiv „Primăvara din sufletul românesc”, iar artiştii plastici îşi pot exersa îndemânarea la un curs gratuit de încondeiat ouă. Pentru melomani, o singură veste, dar ce veste frumoasă: ”Elena Moşuc, succes răsunător pe scena Teatrului Sao Carlos din Lisabona”! Şi, cum Primăria s-a dovedit mereu un prieten al naturii, Salubris îi invită pe ieşeni la curăţenia de primăvară, care „va implica lucrări de stropit şi răzuit la rigolă”. Curierul de Iaşi nu uită să menţioneze nici de grija municipalităţii faţă de mediul de afaceri local şi titrează mare: „Agenţi economici sancţionaţi de Primărie”.

Printre atâtea minunăţii s-a strecurat şi o ştire despre bugetul pe anul în curs. Care an vă las pe voi să ghiciţi. Vă spun doar că articolul începe cu o cuvântare a conducătorului iubit, în care tovarăşul Chirica vorbeşte despre un „nou început” şi un „parteneriat real” cu oamenii muncii. Pardon, cu cetăţenii. Oficiosul ne mai anunţă că în acest an Primăria a pregătit cel mai mare buget de dezvoltare din istoria oraşului, de 208 milioane lei, reprezentând nici mai mult, nici mai puţin, decât 28% din bugetul total.

La o privire mai atentă, descoperim ce înţelege Primăria prin dezvoltare. Cea mai mare sumă din bugetul propriu va fi alocată reparaţiei de drumuri (56,7 milioane lei). Urmează, la mică distanţă, 50,6 milioane lei pentru subvenţionarea biletelor şi abonamentelor de transport pentru pensionari, elevi şi studenţi, respectiv, 71,2 milioane de lei (jumi-juma cu bugetul de stat) pentru „întrajutorare” socială. În total, peste o sută de milioane de lei pentru cârpeli şi pomeni. Nu menţionăm cele 243 milioane de lei destinate şcolilor pentru că fondurile provin în mare parte de la Ministerul de Finanţe. „Dimensiunea culturală a Iaşului va fi susţinută de consistente alocări bugetare”. Adică, 3,6 milioane lei, din care cei mai mulţi bani vor merge la evenimente precum „Poop’n’Iaşi”. Spre comparaţie, Securitatea (Poliţia Locală) va primi 22 milioane de lei. Programul de investiţii este la fel de „ambiţios”, cu 7 milioane pentru mobilier urban şi parcuri pentru copii, respectiv, 1,9 milioane de lei pentru amenajarea de parcări. Despre sprijinirea mediului de afaceri niciun cuvânt. „Decât” un milion de lei pentru studii privind fonduri europene nerambursabile. La o adică, mai sunt trei decenii până la aderare…

Comentarii