De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul este pe locul zece în ţară în topul oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii

miercuri, 01 martie 2017, 10:47
2 MIN
 Iaşul este pe locul zece în ţară în topul oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii

Iaşul este pe locul zece în ţară într-un topul al oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, potrivit unui studiu realizat de Storia.ro şi agentia D&D Research. Braşovul se situează pe prima poziţie, în timp ce Bucureştiul e abia pe locul 9 în clasament. Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin. 

Conform aceluiaşi studiu, Tomeştiul, care este văzut de realizatori ca un cartier, este pe locul opt în ţară ca cel mai avantajos cartier după costul vieţei. Pentru realizarea clasamentului, participanţii la studiu au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este “foarte rău”, iar 5 este “foarte bine”.

Astfel, topul oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii este condus de Braşov, urmând în clasament: Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi. La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botoşani şi Brăila. Menţionăm că Braşovul a obţinut un punctaj de 59.90 din maxim 100, Clujul are nota 59,35 (6551 respondenţi), iar Capitala, de pe locul 9, a obţinut un scor de 55,88.

„Costul general al vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobeaza de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de alta parte, percepţia despre costul general al vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în conditiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi în acelaşi timp şi mai sigură, modernă sau mai verde”, explică Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea si Muntenia au obţinut cel mai mic scor.

 

 

 

Comentarii