De Sănătate

Punem punctul pe știi

În stare gravă la spital, loviţi de Hantavirus: nu mai puteau urina

joi, 06 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 În stare gravă la spital, loviţi de Hantavirus: nu mai puteau urina

Cei doi bărbaţi, provenind din zone diferite, ambele aproape de pădure, sunt acum în afara pericolului vital, după ce au avut simptome grave. Primul diagnostic din România privind infecţia cu Hantavirus a fost pus la Iaşi, în 2008. Virusul este transmis de şoareci şi şobolani.

Doi bărbaţi, în vârstă de 56 de ani, respectiv 36 de ani, se află internaţi la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ după ce săptămâna trecută au ajuns la spital prezentând simptome de insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică, ambele dovedindu-se a fi determinate de infecţia cu Hantavirus, o infecţie transmisă prin intermediul şoarecilor sau şobola­nilor. Iniţial, medicii de aici au crezut că este vorba despre lepto­spiroză, simptomele fiind asemă­nătoare, însă diagnosticul confirmat a fost cel de infecţie cu Hantavirus. 

Cum se manifestă

Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 56 de ani, din mediul rural, a început să aibă simptome ale infecţiei după ce a lucrat mai mult timp la o casă de la marginea unei păduri. Celălalt bărbat, în vârstă de 36 de ani, din judeţul Iaşi, locuieşte într-un sat, având casa tot într-o zonă de pădure. Acesta a fost transferat de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ în cursul săptămânii trecute. Amândoi pacienţii prezentau in­suficienţă renală acută severă, insuficienţă hepatică şi anurie (în­cetare patologică a urinării). În ge­neral, hantavirusurile pot determina două afecţiuni clinice diferite, febra hemoragică cu sindrom renal şi sindromul pulmonar hantavirus. „Diag­nosticul cu Hantavirus a fost pus după ce s-a demonstrat faptul că amândoi prezentau ambele tipuri de insuficenţă, iar rezultatul pentru leptospiroză a fost negativ. În general, infecţia apare la cei ce lucrează în subsoluri, în zone mlăştinoase sau care sunt pădu­rari, persoane care intră în contact cu materiile fecale, urina sau saliva rozătoarelor. Clinic, boala se ca­racterizează printr-un debut acut, cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri abdominale sau scaune diareice. Au mai fost astfel de ca­zuri, într-adevăr nu sunt frecvente, iar pentru că simptomele nu sunt foarte specifice, afecţiunea poate fi confundată de exemplu cu un sindrom diareic acut sau cu leptospiroza“, a explicat dr. Ionuţ Nis­tor, medic primar nefrolog şi pur­tător de cuvânt al spitalului. Medicii precizează că, în momentul de faţă, viaţa lor nu mai este pusă în pericol, starea de sănătate a acestora fiind stabilă. Ambii pacienţi se află internaţi în Clinica de Nefrologie a spitalului. „Bărbatul de 56 de ani are o evoluţie favorabilă. După ce a făcut o şedinţă de hemodializă şi-a reluat funcţia renală. Celălalt pa­cient, de 36 de ani, are o recuperare mai lentă, fiind făcute deja patru şedinţe de hemodializă, iar, conform experienţei anterioare, în termen de până la şase luni îşi va recupera funcţia renală complet“, a adăugat dr. Ionuţ Nistor. 

Tânăr de 20 de ani infectat într-o vacanţă la munte

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, diagnosticul de infecţie cu Hantavirus a fost pus prima dată în România în anul 2008, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, de către prof. univ. dr. Adrian Covic. Atunci, un tânăr în vârstă de 20 de ani a ajuns la spital cu simptome specifice acestei infecţii, la două săptămâni după revenirea dintr-o vacanţă la munte. Acesta prezenta febră, frisoane, cefalee, iar după două zile de terapie cu antibiotic la domiciliu, timp în care starea sa s-a înrăutăţit, s-a adresat unei unităţi medicale, fiind redirecţioant către Spitalul „Par­hon“, unde i-a fost pus acest diagnostic. 

Medicii precizează că afecţiunea se aseamănă din punct de vedere clinic cu leptospiroza, de aceea de multe ori există confuzii în stabilirea unui diagnostic. 

Comentarii